Wczoraj zdecydowałem się na instalację Ubuntu w wersji 8.0.4
Pierwszy problem który nie daje mi spokoju to brak dźwięku podczas oglądania filmików z YouTube i nie tylko. Dodam że przeglądałem to forum w poszukiwaniu rozwiązania i choć znalazłem wiele podobnych tematów to żadne z rozwiązań nie odnosi się bezpośrednio do mojego problemu. Próbowałem pobrać sterownik dla mojej karty (Audigy SE) ze strony Creative, ale niestety nie ma dla Linuxa. Jestem początkującym użytkownikiem i nie mam zbyt wiele doświadczenia, ale działałem trochę na Mac OS X i terminal nie jest mi zupełnie obcy, do tego od 10 lat zajmuję się serwisowaniem desktopów i laptopów, pracuję obecnie w serwisie Acera w Holandii, więc nie jestem kompletnym lamerem...

Niestety w temacie Linuxa dopiero raczkuję i musze się jeszcze wiele nauczyć.
W preferencjach dźwięku, wszystkie opcje ustawione są na: "Automatyczne Wykrywanie", kiedy zmieniałem ustawienia na inne, podczas testowania dźwięk wydobywał się tylko gdy ustawiłem "serwer Dźwięku Pulse" Dodam że wcześniej zanim zainstalowałem starsze sterowniki Ati 8.6, za pomoca Envy, problemu z dźwiękiem nie było. Korzystałem z nowszych w wersji 8.9 instalowanych ręcznie z terminala. Niestety był problem z wyświetlaniem w 3D, okropne migotanie, zanikające obiekty, artefakty.
Proszę o wyrozumiałość dla beginnera i jakieś wskazówki:) Konfiguracja sprzętowa poniżej.