Wybór zewnętrznej karty dźwiękowej dla Ubuntu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Wybór zewnętrznej karty dźwiękowej dla Ubuntu
Czy można uruchomić pod Linuksem (Ubuntu HH) zainstalowanym na laptopie zewnętrzną kartę dźwiękową? Mam na myśli urządzenia USB lub ExpressCadr. Jeśli tak to poproszę o jakieś sugestie dotyczące wyboru karty. Zależy mi na lepszej jakości dźwięku (w porównaniu do zintegrowanego Realteka w Amilo Pi 2515) i większych możliwościach (które da się wykorzystać pod Linuksem)
Poproszę też o opinie na temat karty: http://pl.europe.creative.com/products/ ... duct=17751
Poproszę też o opinie na temat karty: http://pl.europe.creative.com/products/ ... duct=17751
- Hudyvolt
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Wybór zewnętrznej karty dźwiękowej dla Ubuntu
Większych problemów raczej nie będzie. Ja mam słuchawki USB firmy Trust i w Preferencje -> Dźwięk są widziane jako USB Audio. Karta muzyczna powinna być widziana tak samo. Grunt to nie kupować produktów firmy "krzak". No i żeby osiągnąć bardzo dobrą jakość dźwięku to karta porządnego producenta tak jak przykładowy Creative, a także dobrej jakości pliki.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Kupiłem Creative Xmod. Wszystko działa dobrze, poza regulacją głośności przy pomocy pokrętła. System reaguje na zmianę położenia pokrętła, niestety robi to w sposób nieprawidłowy. Ogólnie rzecz biorąc "skacze". Korzystam z Gnome. W panelu Regulacja głośności: Creative Xmod (Alsa mixer) suwaki PCM zachowują się w chaotyczny sposób, niemożliwe jest ustawienie takiej samej głośności dla lewego i prawego kanału. Instalacja kmix nie przyniosła rezultatu, choć sam kmix pracuje poprawnie. Jednak działanie pokrętła jest związane z regulacją głośności w Gnome. Czy jest na to jakaś rada?
Edit: Po zamknięciu Regulacji głośności na pokrętło reaguje kmix lecz również nieprawidłowo.
Edit: Po zamknięciu Regulacji głośności na pokrętło reaguje kmix lecz również nieprawidłowo.
- Hudyvolt
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
W Preferencje -> Dźwięk musisz ustawić odpowiednio "Urządzenie:" w "Domyślne ścieżki miksera" i wybrać odpowiednią ścieżkę.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Czy któremuś z posiadaczy Xmod'a udało się uruchomić mikrofon podłączony do karty? Jeśli tak, byłbym wdzięczny za małą podpowiedź, gdyż męczę się z tym od jakiegoś czasu. Dzięki.