[SOLVED] System przestał wykrywac kartę wifi PENTAGRAM horNET Wi-Fi PCI 802.11g

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
pablo999
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[SOLVED] System przestał wykrywac kartę wifi PENTAGRAM horNET Wi-Fi PCI 802.11g

Post autor: pablo999 »

System nie wykrywa mi karty sieci bezprzewodowej od wczoraj. Wcześniej wszystko działało. Mam kartę z pentagrama, więc nie miałem sterowników, ale internet mi działał, i karta była widoczna w konfiguracji sieci. Teraz jej tam nie ma i internet nie działa. Co mam zrobić, aby system ją znowu widział. Dodam, że nic nie kombinowałem z jakimikolwiek ustawieniami sieci.

Hmm... Jeśli chodzi o to co robiłem prędzej, to sam nie wiem. Pamiętam, że instalowałem cedegę i na nim Battlefield 2, ale net działał, bo grałem jeszcze w tą grę przez sieć. Potem włączyłem sobie XP, bo coś ściągałem przes USDownloader. I może tu jest problem bo ten program tak jakby symuluje rozłączenie się z siecią, żeby można było pobrać kolejny plik z RapidShare, i może Ubuntu coś się pomieszało ;p tylko, to są i tak odrębne systemy i na innych partycjach zainstalowane, ale właśnie potem jak uruchomiłem ponownie kompute i włączyłem Ubuntu to już nie było neta ani karty wifi na liście :wall:

P.S. aha zapomniałęm dodać, że na xp net działa cały czas.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

Odp: System nie wykrywa karty sieciowej

Post autor: k2cl »

Skoro temat został już zmieniony - z mojej strony padnie zwyczajowa dla problemów z wifi prośba o wyniki komend

Kod: Zaznacz cały

lspci

iwconfig
oraz

sudo iwlist scan
pablo999
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: System przestał wykrywac kartę wifi

Post autor: pablo999 »

nic nie aktualizowałem, system mam w pełni zaktualizowany. Dzis oglądałem też dziennik systemowy i przy starcie systemu (chyba to było te uruchomienie gdy przestało działać) pisało eth0 is not ready i wlan0 is not ready i jeszcze masa innych rzeczy, ale było tego tak dużo, że nie jestem pewien czy czegoś nie pominąłem.

//k2cl: zignorowałeś moją sugestię podania dodatkowych informacji... w jaki sposób ktoś ma Ci pomóc, skoro o Twoim problemie nie wiadomo prawie nic, może poza tym, że "nie działa"???

Przepraszem niedoczytanie moje (byłem bardzo zabiegany, nie miałem za dużo czasu):cry:
ale już podałem nazwę karty (jak znajdę czas napiszę również wyniki poleceń, ale teraz jestem bardzo zajęty)

//k2cl: w takim razie - w wolnej chwili wrzuć wyniki wspomnianych poleceń, może znajdzie się ktoś, kto pomoże :)

Właśnie uruchomiłem Ubuntu, wpisałem te polecenia i już chciałem włączyć XP, żeby napisać co mi terminal wypluł, ale się zdenerwowałem i chyba po raz piąty zainstalowałem ndiswrapper, zainstalowałem sterowniki, i.... o dziwo zadziałało :w00t:
dziękuję wszystkim za cierpliwość :razz:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”