Ubuntu niszczy dyski w notebookach?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Ubuntu niszczy dyski w notebookach?
znalazłem prosty sposobik, by nie wpisywać nie wiadomo do jakich plików hdparm, wpisywałem w konsoli "sudo hdparm -B 254 /dev/sda" niestety po restarcie musiałem wpisywać to zawsze, wpisy do plików tu podawanych nie chciały mi zadziałać, okazało się, że wystarczyło tylko zapisać stan sesji i po kłopocie jest.
- grzemach
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Tak, ale na chwilę obecną nie spotkałem lapka który po 3 latach (intensywnego użytkowania) nadawał się do dalszej pracy, bynajmniej nie przez dysk, przeważnie obudowa siada, pęka. Czasami matryca się rozlewa, patrząc na nowe lapki nawet w sklepach, a na częsci, np nową matrycę, użytkownik bardzo często dochodzi do wniosku że lepiej kupić nowego kompa niż naprawiać go.geocontext pisze:Nie wiązał bym chęci rozwiązania problemu parkowania igły z paniką.
Po prostu, na wielu laptopach takie parkowanie objawia się częstym wydawaniem głośnych dźwięków gdzieś z okolic dysku - bardzo irytujące! Ot cały problem.
Piszesz:
Znając życie, wiele osób będzie chciało, jednak przedłużyć żywot swojego laptopa a zwłaszcza cennych danych na dysku.
Ja mam laptopa od 6 tygodni i mam 5 tysięcy parkowań. Odkąd zastosowałem rozwiązania z tej strony mam ich kilka dziennie (związane z uruchamianiem laptopa).
P.S.
Z tego co się zorientowałem
problemu parkowania nie rozwiązano na Ubuntu 8.10.
Piszesz że masz 6tyg, ja mam od ok kwietnia (dzisiaj 2 październik) a mam ok 120.000 parkowań i ciągle mam to gdzieś... bo wiem dobrze że po tych 3 latach co napisałem i tak będę myślał o zmianie kompa na coś nowego, a nie sądzę abym chciał przekładać stary dysk, to raz.
Dwa, pomyśl logicznie i szczerze, za 3 lata ile będzie wart Twój sprzęt? Albo inaczej, jaki komputer można było kupić 3 lata temu i co on jest teraz warty? A pomyśl że laptopy nie są tak łatwe w modernizacji jak komputery stacjonarne. Tutaj nie można zmienić samej karty graficznej (w większości przypadków), nie da się wymienić procesora (w większości przypadków) bez utraty gwarancji... a za te 3 lata będziesz chciał mieć szybszy procesor/kartę graficznę, więcej pamięci itp itd... Więc co? modyfikacje? nie, wymiana na nowy... nowe problemy, nowe fobie, nowe przerażenia, bo za 5 lat mi dysk padnie... wcześnie padnie 100 innych rzeczy w komputerze niż dysk. Fakt, faktem dyski są zaprojektowane na określoną liczbę parkować, u mnie jest napisane wyraźnie >600000 co mnie zadowala i nie mam ochoty dbać o to co będzie z nim po tym jak przekroczę ok 1000000, bo jestem przekonany że tyle przetrwa, a skąd wiem? bo w większości przypadków dyski nie padają z dnia na dzień, wcześniej są informacje z SMARTa, są błędy odczytu, głośna praca itp itd. Do tego należy pamiętać, o regularnych kopiach ważnych plików na zewnętrznych dyskach, gdyż należy pamiętać że to jest komputer przenośny i należy się liczyć z tym że upadnie (uszkodzi się głowica w dysku), zostanie skradziony itp itd....
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Witam,
wprawdzie przesiadłem się z Ubuntu na Archa, ale problem pozostał. Chciałem dorzucić parę słów od siebie. Okiełznałem problem wpisując
oraz
W trakcie pracy na kablu nie słyszę tego wkurzającego dźwięku a licznik stoi w miejscu. Wystarczy, że wyciągnę kabel z zasilania i.... parkowanie zaczyna się. Czyli, działa
Pytanie tylko, co? Czy owe 20 s. czy też parametr 128? Sądzę, że raczej parametr 20 s. - tak na oko wtedy zaczyna się "cykanie". Co dziwne, po 10 min. na kablu nic się nie dzieje. Czyli raczej działa 254 niż 600 s.????
Poniższy wpis ze strony http://linux.die.net/man/8/laptop-mode.conf rozumiem w ten sposób, że laptop-mode liczy czas bezczynności dysku przed spin down. Czyli moje 20 s. bezczynności na baterii powodują parkowanie głowicy. Natomiast w ciągu 10 min na kablu (600 sekund) dzieją się różne rzeczy (procesy, demony), które system odczytuje jako aktywność dysku i głowicy nie parkuje. Aby zbadać tę tezę, sprawdzę później na kablu kombinację 128/600 sekund i 254/20 sekund.
Chybaże w międzyczasie ktoś odpowie mi, jaka jest różnica między wartościami POWERMGMT 0-255 (hdparm -B) oraz TIMEOUT 20 - 7200 sec?? Bo ewidentnie jedno odpowiada za zarządzanie energią, a drugie za "the time of inactivity BEFORE they spin down".
wprawdzie przesiadłem się z Ubuntu na Archa, ale problem pozostał. Chciałem dorzucić parę słów od siebie. Okiełznałem problem wpisując
Kod: Zaznacz cały
LM_AC_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=600
LM_BATT_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=20
NOLM_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=600
BATT_HD_POWERMGMT =128
LM_AC_HD_POWERMGMT =254
NOLM_AC_HD_POWERMGMT=254

Poniższy wpis ze strony http://linux.die.net/man/8/laptop-mode.conf
CONTROL_HD_IDLE_TIMEOUT
When this option is enabled, laptop mode tools adjusts your hard drives' idle timeouts,
i.e., the time of inactivity before they spin down.
These settings control the idle timeout for your hard drives. The values are specified in seconds.
Values up to 20 minutes can be represented accurately by the hardware, anything above that
is rounded down to half-hour precision.
Use the value 0 to disable idle timeout.
Chybaże w międzyczasie ktoś odpowie mi, jaka jest różnica między wartościami POWERMGMT 0-255 (hdparm -B) oraz TIMEOUT 20 - 7200 sec?? Bo ewidentnie jedno odpowiada za zarządzanie energią, a drugie za "the time of inactivity BEFORE they spin down".
- SirLancelot
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Witam
Mam pytanie. W poście:
Którego byłem autorem opisałem prostą metodę poradzenia sobie z problemem parkowania która wyszła z oficjalnego forum gdzie rozwiązuje się tego typu bugi czyli:
To, że sposób ten działa bez zarzutu potwierdziło od tego czasu kilka osób na tym forum. Potwierdzam poprawne działanie tego rozwiązania także ja bo od tego czasu mój dysk nie przekroczył nawet 6000 parkowań:
Wynik:
Pytanie moje jest proste:
Czy jest jakikolwiek powód(o którym najwyraźniej nie wiem) który sprawia, że opisany przeze mnie i pewny sposób na poradzenie sobie z problemem parkowania głowic HDD w laptopach nie przyjął się na tym forum jak widzę i nadal szukacie innego rozwiązania na poradzenie sobie z tym? Czy wiecie o jakichś wadach zastosowanej przeze mnie metody o których ja nie wiem? Jeśli takowych nie ma to po co tworzycie coraz to nowe rozwiązanie które także radzą sobie z tym problemem ale dużo większym nakładem pracy.
Dajcie mi jakąś odpowiedź bo jestem w szoku, że rozwiązanie które działa u mnie i nie tylko i zostało wprost podane na forum ładne parę miesięcy temu się nie przyjęło bo wątek na forum od tamtego czasu się okropnie rozrósł i stworzył kilkanaście alternatywnych sposobów na zaradzenie sprawie. Z tym, że np. sposób z posta poniżej jest dość zakręcony... i pewnie działa... ale po co tak mącić skoro można zaradzić problemowi kopiując jeden skrypt do czterech prostych katalogów?
Mam pytanie. W poście:
http://www.ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?p=402710#post402710
59695@bugs.launchpad.net
sudo smartctl -a /dev/sda | grep Load_Cycle_Count
193 Load_Cycle_Count 0x0032 199 199 000 Old_age Always - 5777
Czy jest jakikolwiek powód(o którym najwyraźniej nie wiem) który sprawia, że opisany przeze mnie i pewny sposób na poradzenie sobie z problemem parkowania głowic HDD w laptopach nie przyjął się na tym forum jak widzę i nadal szukacie innego rozwiązania na poradzenie sobie z tym? Czy wiecie o jakichś wadach zastosowanej przeze mnie metody o których ja nie wiem? Jeśli takowych nie ma to po co tworzycie coraz to nowe rozwiązanie które także radzą sobie z tym problemem ale dużo większym nakładem pracy.
Dajcie mi jakąś odpowiedź bo jestem w szoku, że rozwiązanie które działa u mnie i nie tylko i zostało wprost podane na forum ładne parę miesięcy temu się nie przyjęło bo wątek na forum od tamtego czasu się okropnie rozrósł i stworzył kilkanaście alternatywnych sposobów na zaradzenie sprawie. Z tym, że np. sposób z posta poniżej jest dość zakręcony... i pewnie działa... ale po co tak mącić skoro można zaradzić problemowi kopiując jeden skrypt do czterech prostych katalogów?
Pozdrawiam serdecznie.
Łukasz Graczyk
http://fishchips.pl/
Łukasz Graczyk
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
mały offtop, ale sie nie zgodze z Tobą - ja sie spotykam często z lapkami starszymi od 3 lat i nie ma z nimi problemów, mój brat i ojciec mają lapki już po 3 lata, fakt baterie kaput, ale reszta bez zastrzeżeń (jeden hp, drugi maxdata), podobnie mają znajomi z innymi lapkami, może po prostu o lapka trzeba dbać, a nie rzucać nim o ściany??grzemach pisze:Tak, ale na chwilę obecną nie spotkałem lapka który po 3 latach (intensywnego użytkowania) nadawał się do dalszej pracy, bynajmniej nie przez dysk, przeważnie obudowa siada, pęka. Czasami matryca się rozlewa, patrząc na nowe lapki nawet w sklepach, a na częsci, np nową matrycę, użytkownik bardzo często dochodzi do wniosku że lepiej kupić nowego kompa niż naprawiać go.

-
- Piegowaty Guziec
Parafrazując pewien slogan, Twoje rozwązanie "nie jest dla ludzi".SirLancelot pisze:
Pytanie moje jest proste:
Przecież na większości laptopów można to załatwić jednym wpisem - już było na forum.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Dla wszystkich, którzy jednak są zainteresowani oszczędzaniem dysku przez laptope-mode-tools polecam drobne zmiany wg postu o tutaj viewtopic.php?p=493375#p493375
Poza tym warto zastosować poradę z https://wiki.ubuntu.com/PowerManagement z jednym wyjątkiem jeżeli zaktualizujemy pm-tools do wersji 1.44 lub wyższej nie trzeba wstawiać skryptu do /etc/pm/power.d/laptop-tools (ostatni krok zmian).
Zmiany te pozwalają nieco ustabilizować pracę modułów zarządzania energią w Ubuntu.
Albo cierpliwie poczekać na Ubuntu 8.10. Podobno ma być tam już (prawie) wszystko wyczyszczone.
Poza tym warto zastosować poradę z https://wiki.ubuntu.com/PowerManagement z jednym wyjątkiem jeżeli zaktualizujemy pm-tools do wersji 1.44 lub wyższej nie trzeba wstawiać skryptu do /etc/pm/power.d/laptop-tools (ostatni krok zmian).
Zmiany te pozwalają nieco ustabilizować pracę modułów zarządzania energią w Ubuntu.
Albo cierpliwie poczekać na Ubuntu 8.10. Podobno ma być tam już (prawie) wszystko wyczyszczone.
esscrow
Asus A8Sc C2D T7100 2GB RAM 120 GB HDD NVIDIA GF 8400M G 128 MB
-
- Piegowaty Guziec
Ja spotkałem i jak czytam dalsze posty, to widzę, że nie tylko ja. Poza tym w firmie, w której pracuję, stary sprzęt przekazywany jest dla domów dziecka. I tam działa on jeszcze wiele lat, czasem 5-10. Więc nawet jeśli zmienia się lapka, bo jest przestarzały, to niekoniecznie trzeba go wyrzucać na śmietnik.grzemach pisze:Tak, ale na chwilę obecną nie spotkałem lapka który po 3 latach (intensywnego użytkowania) nadawał się do dalszej pracy, (...) bo wiem dobrze że po tych 3 latach co napisałem i tak będę myślał o zmianie kompa na coś nowego, a nie sądzę abym chciał przekładać stary dysk, to raz.
Dwa, pomyśl logicznie i szczerze, za 3 lata ile będzie wart Twój sprzęt? Albo inaczej, jaki komputer można było kupić 3 lata temu i co on jest teraz warty? A pomyśl że laptopy nie są tak łatwe w modernizacji jak komputery stacjonarne.
mam to gdzieś...
Oczywiście o ile nie przeszkadza Ci denerwujący dźwięk parkowania... Poza tym tu jest kwestia postawy trochę, powiedziałbym etycznej... Czy powinno to być "po mnie choćby potop" tzn. "mam lapka 3 lata i heja". Czy może raczej postawa odpowiedzialna polegająca na dbaniu o rzeczy. Poza tym zajechanie dysku parkowaniem i sprzedaż takiego kompa potem też nie jest całkiem uczciwe...
Pozdr.
-
- Piegowaty Guziec
Ponawiam pytanie:
jaka jest różnica pomiędzy hdparm -S i hdparm -B??
- SirLancelot
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Witam
W wersji wyższej niż 1.44?
W swoich repozytoriach znalazłem tylko pakiet:
Ale z opisu nie wydaje mi się aby to było to o czym piszesz. Szukałem w Goolge i na Ubuntu Packages ale wszędzie znalazłem tylko pakiet tpm-tools. Daj dokładna nazwę pakietu lub link do niego w wersji która pozwoli na pominięcie kroku ze skryptem którego przyznam, że nie rozumiem. Nie wiem jaki skrypt tam wrzucić... z opisu to jakoś nie wynika:
Rozszyfrujcie mi ten punkt opisu z:
https://wiki.ubuntu.com/PowerManagement
Lub niech ktoś da link do odpowiedniej paczki pm-tools takiej żeby można było sobie ten skrypt darować.
######################################################################
Sorry znalazłem:
http://samwel.tk/laptop_mode/packages/debian
A co do:

A możesz mi powiedzieć skąd wziąć pakiet:esscrow pisze:Dla wszystkich, którzy jednak są zainteresowani oszczędzaniem dysku przez laptope-mode-tools polecam drobne zmiany wg postu o tutaj viewtopic.php?p=493375#p493375
pm-tools
W swoich repozytoriach znalazłem tylko pakiet:
tpm-tools
Create a bogus /etc/pm/power.d/laptop-tools script to override /usr/lib/pm-utils/power.d/laptop-tools.
* (239419 pm-utils has laptop-tools script which conflicts with laptop-mode-tools (not so in intrepid))
Lub niech ktoś da link do odpowiedniej paczki pm-tools takiej żeby można było sobie ten skrypt darować.
Sorry znalazłem:
A co do:
Podaj tę linijkę a chętnie ją zastosujęgeocontext pisze:Parafrazując pewien slogan, Twoje rozwązanie "nie jest dla ludzi".
Przecież na większości laptopów można to załatwić jednym wpisem - już było na forum.

Pozdrawiam serdecznie.
Łukasz Graczyk
Łukasz Graczyk
- Aristofeles
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
hmm. Co do tych 3 lat to chyba ktoś się tu myli. Ja mam obecnie jakies 47k cykli. od konca lipca nie uzywam zadnego sposobu na ograniczenie tego zjawiska i wzroslo to o jakies 10k co daje ze w ciagu 2 lat bedzie 120k wtedy laptop bedzie miec 3 lata i jakies dajmy na to 170k cykli i tragedii nie ma ponadto roczny laptop u mnie jest jak nowy. Ponadto chyba sie uda wreszcie rozwiązać to w którejs dystrybucji dajmy na to w tym 8.10 ktos tu pisze ze dadza rade to chociaz troche ograniczyc. A fakt o sprzet trzeba dbac to ponad 3 lata pochodzi.
Mysle ze panikowanie z tymi cyklami jest niepotrzebne. No chyba ze ktos ma juz 200k cykli to wtedy mozna myslec o zadbaniu o ten problem.
Czekamy na 8.10
Mysle ze panikowanie z tymi cyklami jest niepotrzebne. No chyba ze ktos ma juz 200k cykli to wtedy mozna myslec o zadbaniu o ten problem.
Czekamy na 8.10
HP Pavilion dv6151ea c2d 1,66, 2 gb ram, gf 7400 Kubuntu KDE 4.3
PC c2d 1,8ghz@2.4 ghz, 2 gb ram, gf8600, XP
PC P3 650mhz, 256 ram, gf 5500, Xubuntu + Fluxbox
PC c2d 1,8ghz@2.4 ghz, 2 gb ram, gf8600, XP
PC P3 650mhz, 256 ram, gf 5500, Xubuntu + Fluxbox
- yp2
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Co nie zmienia faktu, że sam dźwięk parkowania jest denerwujący. Jak ktoś nie chce dbać o dysk to jego sprawa i niech się nie wcina w ten wątek z jego dywagacjami. Jak stać Cię na częste zmiany sprzętu to fajnie i może o niego nie dbać. Zawsze stary sprzęt możesz oddać na cele charytatywne - jak ktoś wcześniej to zauważył. Biorąc pod uwagę moc dzisiejszych maszyn to do netu i pisania tekstu oraz uczenia się obsługi systemu/oprogramowania to laptopy mogły by posłużyć komuś jeszcze długo po tych magicznych 3 latach. Brawa dla firmy, w której pracuje Pan Rudzki świetny pomysł.
-
- Piegowaty Guziec
Jak rozumiem wszystko znalazłeś.SirLancelot pisze: Nie wiem jaki skrypt tam wrzucić... z opisu to jakoś nie wynika:
Rozszyfrujcie mi ten punkt opisu z:Kod: Zaznacz cały
Create a bogus /etc/pm/power.d/laptop-tools script to override /usr/lib/pm-utils/power.d/laptop-tools. * (239419 pm-utils has laptop-tools script which conflicts with laptop-mode-tools (not so in intrepid))
Sorry znalazłem:
##############################################################

Jeżeli chodzo o "bogus script" to rozumiem to jako kopię skryptu z /usr/lib/pm-utils/power.d/laptop-tools z odpowiadającymi nam ustawieniami dotyczącymi oszczędzania energii.
Ostatecznie nie sprawdzałem czy moje rozumienie jest poprawne, bo zainstalowałem wyższą wersję pm-tools (1.44) właśnie z tej strony którą, podałeś. A że wszystko działa jak powinno znaczy się nie trzeba dodawać tego "bogus script".
esscrow
-
- Piegowaty Guziec
Czy nikt nie potrafi odpowiedzieć na moje pytanie? Czyli wpisujemy na "pałę" co gugiel wyrzuci i słuchamy w napięciu czy cyka??
-
- Piegowaty Guziec
Jak rozumiem wciąż pytasz się o to:filip76 pisze:Czy nikt nie potrafi odpowiedzieć na moje pytanie? Czyli wpisujemy na "pałę" co gugiel wyrzuci i słuchamy w napięciu czy cyka??
Ponawiam pytanie:

Może pomogłem

esscrow
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki, esscrow trochę usystematyzowałeś
U mnie nastała cisza przy 254 ale tak, jak pisałem wyżej- na zasilaniu sieciowym mam 600 sekund i 254 i będę się upierał, że mogę wpisać pupa zamiast 254 bo kluczowy jest parametr 600 sekund. Co prawda testów jeszcze nie przeprowadziłem (kombinacje hdparm -S i hdparm -B) ale tak mi coś się wydaje 

- Pieka
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
Po ostatnich aktualizacjach niestety ruszyly parkowania... Miejmy nadzieje, ze wychodzacy za kilkanascie dni Intrepid Ibex zalatwi te czesc.
Edit: Po zaktualizowaniu laptop-mode-tools do najnowszej wersji oznaczonej numerkiem 1.44 oraz zmianie CONTROL_HD_POWERMGMT z 0 na 1 (wlaczenie), parkowania ustaly.
Edit: Po zaktualizowaniu laptop-mode-tools do najnowszej wersji oznaczonej numerkiem 1.44 oraz zmianie CONTROL_HD_POWERMGMT z 0 na 1 (wlaczenie), parkowania ustaly.
Jestem jaki jestem 

-
- Piegowaty Guziec
Spróbuj wpisać dla -B 1 a dla -S 600 i zobaczysz czy jest różnica. Czytałem, że parametr -B jest także odpowiedzialny z parkowanie głowicy a nie tylko stopowanie dysku. Udanych testówfilip76 pisze:Dzięki, esscrow trochę usystematyzowałeśU mnie nastała cisza przy 254 ale tak, jak pisałem wyżej- na zasilaniu sieciowym mam 600 sekund i 254 i będę się upierał, że mogę wpisać pupa zamiast 254 bo kluczowy jest parametr 600 sekund. Co prawda testów jeszcze nie przeprowadziłem (kombinacje hdparm -S i hdparm -B) ale tak mi coś się wydaje

esscrow
-
- Piegowaty Guziec
Czekam na wolny weekend (brzydką pogodę) i potestuję 

-
- Piegowaty Guziec
Niewiem czy sie ciesze z tych rozwiązań. Po zastosowaniu ich dysk dogrzewa mi się do 53°C czyli osiąga wartość max. Samsung HM121HC (120Gb) w ramce żelowej w Panasonicu CF-71, w którym wbrew twierdzeniom niektórych osób nic nie chce sie popsuć a bateria trzyma po 4latach 2h.