Po zainstalowaniu sterowników karty graficznej (nvidia GeForce 7600 GS) miałem problemy ze zmianą rozdzielczości (jako maksymalną wyświetlał mi 1024x768, choć maksymalna na moim monitorze to 1600x1200). Problem ten był już omawiany wcześniej i próbowałem załatwić problem jednym z proponowanych sposobów - przez aplikację Xserver settings. Tu wyskoczył jednak nowy problem - pomimo, że mam wybór wyższej rozdzielczości, to gdy próbuję ją ustawić dostaję komunikat "Unable to remove old X config backup file '/etc/X11/xorg.conf.backup'."
Wygląda to tak jakby stary backup nie pozwalał mi dokonywać jakichkolwiek zmian w xorgu

Zanim usunę ten plik ręcznie wolę zasięgnąc rady na forum. Jeśli ktoś wie jak to obejśc to proszę o pomoc
Drugim, mniejszym problemem jest ustawienie odświeżania ekranu. Wiem, że przy rozdzielczośći 1024x768 mój monitor może pociągnąć częstotliwość 100 Hz, jednak nigdzie nie mogę takiej ustawić (max w preferencje -> rodzielczośc jak i w Xserver settings to 85). Na początku poszedłem za
tą radą jednak skończyło się to przymusowym instalowaniem nvidia-glx od nowa. Być może, że robiłem coś, źle, ale najpierw chciałbym się dowiedziec, czy istnieje jeszcze inny sposób.
Z góry dziekuję za pomoc