[pakiety] Jak instalować?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
[pakiety] Jak instalować?
Chciałem wczoraj zainstalować kilka programów. Między nimi był AWM, na którym zjadłem zęby.
Co chwila pluł mi błędami, wyświetlał że nie ma jakiegoś potrzebnego pakietu i tak dalej.
Czy jest jakiś dobry sprawdzony sposób na instalowanie takich molochów? Powiedzmy ściągnięcie ich i zainstalowanie do określonego folderu, żeby ( przepraszam purystów ) nie zas**ło mi całego drzewa katalogów? A jeśli nie można to, czy chociaż istnieje jakaś opcja typu --alldeps ( ang. all dependencies - wszystkie zależności ) z fedory / susła?
Pozdrawiam.
Co chwila pluł mi błędami, wyświetlał że nie ma jakiegoś potrzebnego pakietu i tak dalej.
Czy jest jakiś dobry sprawdzony sposób na instalowanie takich molochów? Powiedzmy ściągnięcie ich i zainstalowanie do określonego folderu, żeby ( przepraszam purystów ) nie zas**ło mi całego drzewa katalogów? A jeśli nie można to, czy chociaż istnieje jakaś opcja typu --alldeps ( ang. all dependencies - wszystkie zależności ) z fedory / susła?
Pozdrawiam.
- xaero1
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: [pakiety] Jak instalować?
oczywiście najprościej jest instalować przez apt-get, ale rozumiem że Ty instalujesz z paczek .deb, w takim razie jak chcesz instalować w ten sposób pakiety to musisz mieć je na płytach DVD i dodać w Sytnapticu płytę jako źródło pakietów, albo po porostu jak instalujesz paczkę i będzie ci brakowało jakiejś zależności, jakiejś biblioteki to zapisz sobie jej nazwę i ściągnij z neta, później zainstaluj ją przed instalowaniem pożądanej paczki .deb
Linia między niemożliwym a możliwym zależy od determinacji człowieka
-
- Piegowaty Guziec
Próbowałem instalować przez apt-get, ale ciągle wyskakują mi jakieś błędy zależności.
Świra zwyczajnie można od tego dostać. Nie wspominając, że teraz w ogóle nie chce mi się zainstalować avant-window-manager, co doprowadza mnie do białej gorączki.
Synaptic też mi sypie błędami zależności. Wypisuje mi jakieś brednie, że avant-manager potrzebuje avant-window-manager i vice versa... Czyli ani pierwszego ani drugiego zainstalować nie mogę. Chcę zainstalować avant'a i Compiz żeby mieć śliczny wygląd pulpitu. Jest gdzieś sensownie i zwięźle opisane jak to zrobić? Błagam LINKA !
Świra zwyczajnie można od tego dostać. Nie wspominając, że teraz w ogóle nie chce mi się zainstalować avant-window-manager, co doprowadza mnie do białej gorączki.
Synaptic też mi sypie błędami zależności. Wypisuje mi jakieś brednie, że avant-manager potrzebuje avant-window-manager i vice versa... Czyli ani pierwszego ani drugiego zainstalować nie mogę. Chcę zainstalować avant'a i Compiz żeby mieć śliczny wygląd pulpitu. Jest gdzieś sensownie i zwięźle opisane jak to zrobić? Błagam LINKA !
- protti777
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
Spróbuj zainstalować te programy używając Ultramatixa.Sciągnij paczkę deb ultramatix z internetu i zainstaluj.
-
- Piegowaty Guziec
A skąd go mogę wziąć bo nie mogę nic ciekawego wygoglować.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
apt-get i synaptic mają problem z zależnościami ? Hmm... kiedyś miałem podobny problem - okazało się, iż nie miałem w Źródłach Oprogramowania zaznaczonych odpowiednich repozytoriów, co powodowało komunikaty o zależnościach. Sprawdź, czy masz tam wszystko ok.
- protti777
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
http://ultamatix.com/ i przepraszam za wcześniejszą literówkę