Jak puścić na słuchawkach inny dźwięk przy jedej karcie dźwiękowej?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Jak puścić na słuchawkach inny dźwięk przy jedej karcie dźwiękowej?
Witam!
Pamiętam jak na Windowsie miałem dwie karty muzyczne. Włączałem dwa Winamp-y. Jednego ustawiałem na jedną kartę dźwiękową, a drugiego na drugą. Tak mogłem puścić jedną muzyke na głośniki, a drugą, zupełnie inna na słuchawki.
Teraz mam Ubuntu 8.04 i jedną kartę muzyczną - SoundBlaster Live! 24-bit (coś jak Audigy 2SE). Jak jedną muzyke puścić na głośnikach, a inna na słuchawkach?
Pozdrawiam!
Tomek
Pamiętam jak na Windowsie miałem dwie karty muzyczne. Włączałem dwa Winamp-y. Jednego ustawiałem na jedną kartę dźwiękową, a drugiego na drugą. Tak mogłem puścić jedną muzyke na głośniki, a drugą, zupełnie inna na słuchawki.
Teraz mam Ubuntu 8.04 i jedną kartę muzyczną - SoundBlaster Live! 24-bit (coś jak Audigy 2SE). Jak jedną muzyke puścić na głośnikach, a inna na słuchawkach?
Pozdrawiam!
Tomek
- ptkacz
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Jak puścić na słuchawkach inny dźwięk przy jedej karcie dźwiękowej?
Pomijając kwestię programową. Jak to chcesz zrobić mając jedno wyjście na karcie?
A z czystej ciekawości zapytam - po co?
A z czystej ciekawości zapytam - po co?
-
- Piegowaty Guziec
Na pierwszy rzut oka jest to niemożliwe, ale karta przecież ma więcej wejść (np. na mikrofon, line-in, line-out). Na Windowsie za pomocą oprogramowania Creative można je dowolnie przeznaczać - nawet wejście do mikrofonu można użyć jako słuchawek.
Po co hmm - do DJ-owania na imprezie
W głośnikach leciały by odpowiednie mp3, a na słuchawkach wybierałbym kolejne.
Ktoś powie, że można ustawić z góry playliste na sztywno. To prawda, ale sytuacja na imprezie się zmienia, więc takie coś jest mi niezbędne.
Po co hmm - do DJ-owania na imprezie

W głośnikach leciały by odpowiednie mp3, a na słuchawkach wybierałbym kolejne.
Ktoś powie, że można ustawić z góry playliste na sztywno. To prawda, ale sytuacja na imprezie się zmienia, więc takie coś jest mi niezbędne.
- ptkacz
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Myslałem o wyjściu (line-out), które masz tylko jedno.
Z przeznaczeniem gniazda mikrofonowego na line-out to poważnie mówisz?
Aż mnie to zaciekawiło... ktoś to może potwierdzić?
Z przeznaczeniem gniazda mikrofonowego na line-out to poważnie mówisz?
Aż mnie to zaciekawiło... ktoś to może potwierdzić?
-
- Piegowaty Guziec
A jak podłączasz 5.1? Masz tam tych wejść na Jacki kilka. Można je wykorzystać do 5.1, 2.1, 4.1. Rozumisz? 
Widzę, że nikt nie wie jak to zrobić

Widzę, że nikt nie wie jak to zrobić

- boner
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
<spekuluje tylko;p>
masz może karte muzyczną+zintegrowaną czy tylko karte muzyczną? bo jeżeli muzyczną i zintegrowaną to mógłbyś spróbować jedna karta na alsa druga na pulseaudio/oss i wtedy w odtwarzaczu skonfigurować że jeden korzysta z alsy a drugi z oss/pulseaudio ;>
masz może karte muzyczną+zintegrowaną czy tylko karte muzyczną? bo jeżeli muzyczną i zintegrowaną to mógłbyś spróbować jedna karta na alsa druga na pulseaudio/oss i wtedy w odtwarzaczu skonfigurować że jeden korzysta z alsy a drugi z oss/pulseaudio ;>
- Brassbander
- Piegowaty Guziec
żeby zrobić coś takiego, trzeba mieć dodatkowe wyjście audio. Miałem kiedyś do czynienia z kartami, w których rzeczywiście można było zmieniać przeznaczenie gniazdek (karta nawet rozpoznawała urządzenie które sie do niej podłączało, zapewnie po impedancji, nieważne więc było do którego gniazda podłączono mikrofon a do którego słuchawki), ale to nie znaczy, że podłączając dwie pary słuchawek do dwóch różnych gniazd można było wysyłać do nich rózne sygnały.
Proponuję zainteresować się JACKiem. Mając kartę z więcej niż dwoma wyjściami (tzn. więcej niż stereo), powinno być dość łatwo podłączyć programy do różnych wyjść.
Ciekawy program do didżejki to Mixxx.
Pozdrawiam
Proponuję zainteresować się JACKiem. Mając kartę z więcej niż dwoma wyjściami (tzn. więcej niż stereo), powinno być dość łatwo podłączyć programy do różnych wyjść.
Ciekawy program do didżejki to Mixxx.
Pozdrawiam