Kontrolka bluetooth na obudowie - pali się pomimo braku bluetooth

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
budo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Kontrolka bluetooth na obudowie - pali się pomimo braku bluetooth

Post autor: budo »

Na początek witam wszystkich użytkowników jako nowy @ubuntu.pl.

Moje pierwsze pytanie może wydać się absurdalne dla ludzi mających większe pojęcie o Linuksach ode mnie, no ale do rzeczy! (szukałem odpowiedzi na to pytanie, ale nie potrafiłem jej znaleźć - jakby co)

Mam notebooka Asus, który nie ma fizycznie bluetooth, ale producent prawdopodobnie z oszczędności zamontował mi w obudowie kontrolkę od tego urządzenia (tak jak od wifi, baterii, zasilania). Podczas ładowania systemu zapalają się obie kontrolki (od wifi i bluetooth), po czym gaśnie wifi a bluetooth zostaje i nijak nie potrafię tego wyłączyć.
Czy jest jakaś możliwość, żeby to wyłączyć? Nie znam się, ale może coś z modułami od bluetooth czy coś? Jestem kompletnym laikiem, stąd moje pytanie.
Dodam tylko, że kontrolki od wifi nie mogę włączyć, pomimo że karta działa bez problemu.

Pozdrawiam! budo
daarth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Odp: Kontrolka bluetooth na obudowie - pali się pomimo braku bluetooth

Post autor: daarth »

Nie masz opcji w BIOSie od tego? Nie znam się na Asusach, ale poszperaj tam. W moim starym Dellu klawisze [alt]+[F2] sterowały włączaniem i wyłączaniem WiFi i bluetooth, może i u Ciebie jest jakaś taka kombinacja klawiszy?
budo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

W BIOS'ie nic nie ma, a kombinacja Fn+F2 nie działa.
daarth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: daarth »

Fn + F2 to w moim dellu było, Ty masz jakąś inną konfigurację klawiszy do tego (o ile masz). Miałeś kiedyś windowsa na tym sprzęcie? Czy ta kontrolka też się świeciła? A może to kontrolka od WiFi, która jest pewnie obok, tak promieniuje na oba znaczki?
budo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mam także windowsa, w windowsie się ta kontrolka nigdy nie zapaliła, a Fn+F2 działa jak należy (włącza/wyłącza tylko wifi) - bo jak już pisałem bluetootha fizycznie nie mam.

Tylko w ubuntu nie działa Fn+F2 (inne kombinacje działają) i nie wiadomo skąd pali się kontrolka od bluetooth...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”