Nie wykrywa karty dźwiękowej

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
mvagner
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Nie wykrywa karty dźwiękowej

Post autor: mvagner »

Po instalacji Ubuntu na nowym dysku i przekopiowaniu katalogu /home/ ze starej konfiguracji nie działa mi dźwięk (sprzęt jest ok, na Win działa).

Kod: Zaznacz cały

lspci | grep -i audio
00:0b.1 Multimedia controller: Brooktree Corporation Bt878 Audio Capture (rev 11)
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 50)

lsmod | grep snd
{pusto}

aplay -l
aplay: device_list:205: no soundcards found...
W oknie ustawień systemowych "Dźwięk" wyświetla moją kartę ale "bladą", a po najechaniu myszą pojawia się informacja: "To urządzenie nie jest obecnie dostępne (odłączone lub nie wczytany sterownik).
Domyślam się, że to o to chodzi - wczytanie modułu snd obsługującego tą kartę, jednak nie mam pojęcia jak się go wczytuje. Będę wdzięczny za pomoc
sudo mount /dev/brain /mnt/skull
Killer1984
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Nie wykrywa karty dźwiękowej

Post autor: Killer1984 »

Mam dość podobny problem... skompilowałem nowe jądro "kernel 2.6.26.6-ultimate" i nie mam dzwięku :| a jak odpalę "kernel 2.6.24-21-generic" to normalnie działa... Na ultimate w ogóle nie wykrywa mi karty dźwiękowej... coś muszę dodatkowo zrobić żeby działał mi dźwięk?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”