Compiz Fusion - tutoriale?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Compiz Fusion - tutoriale?
witam, chciałem się pobawić trochę compiz'em, ale za nic nie mogę zrozumieć jak on działa:)
Domyślam się, ze są jakieś przewodniki.
Możecie podać jakieś linki?
Pozdrawiam!
Domyślam się, ze są jakieś przewodniki.
Możecie podać jakieś linki?
Pozdrawiam!
- xaero1
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: Compiz Fusion - tutoriale?
Wątpię czy są jakieś tutoriale do Compiza, oprócz tych do instalacji, bo nie ma do czego robić tutoriali. Po prostu jak chcesz cieszyć się efektami Compiz Fusion to wchodzisz: System->Preferencje->Advanced Desktop Effect Settings i wyskoczy ci menedzer Compiza itam zaznaczasz które efekty chcesz mieć. jeśli nie wiesz jak tych efektów używać, np. chcesz rysować ogniem po pulpicie ale nie wiesz jaka jest sekwencja klawiszy to poprostu klikasz na ten efekt i tam w ustawieniach jest napisane które klawisze trzeba nacisnąć, w tym przypadku Shift+znaczek_windows+lewy_przycisk_myszy. Jeśli nie wiesz jak ustawić efekty minimalizacji, włączania i wyłączania okien to najłatwiej dla Ciebie będzie jeśli zainstalujesz sobie Simple CompizConfig Settings Manager, i tam łatwo możesz sobie je ustawić, np. spalające się okna przy zamykaniu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Linia między niemożliwym a możliwym zależy od determinacji człowieka
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Ja kiedyś ustawiłem że po najechaniu w jeden róg ekrany wszystkie aktywne okna się minimalizowały nie do paska ale były widoczne takie małe okienka na pulpicie i można było sobie wybrać które chce się używać, zrobiłem reset X servera i teraz nie mogę dojść gdzie to było, proszę o pomocxaero1 pisze:Wątpię czy są jakieś tutoriale do Compiza, oprócz tych do instalacji, bo nie ma do czego robić tutoriali. Po prostu jak chcesz cieszyć się efektami Compiz Fusion to wchodzisz: System->Preferencje->Advanced Desktop Effect Settings i wyskoczy ci menedzer Compiza itam zaznaczasz które efekty chcesz mieć. jeśli nie wiesz jak tych efektów używać, np. chcesz rysować ogniem po pulpicie ale nie wiesz jaka jest sekwencja klawiszy to poprostu klikasz na ten efekt i tam w ustawieniach jest napisane które klawisze trzeba nacisnąć, w tym przypadku Shift+znaczek_windows+lewy_przycisk_myszy. Jeśli nie wiesz jak ustawić efekty minimalizacji, włączania i wyłączania okien to najłatwiej dla Ciebie będzie jeśli zainstalujesz sobie Simple CompizConfig Settings Manager, i tam łatwo możesz sobie je ustawić, np. spalające się okna przy zamykaniu.
Pozdrawiam
- xaero1
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
@olek69, ten efekt to Stackswitch: http://smspillaz.files.wordpress.com/20 ... enshot.png
Linia między niemożliwym a możliwym zależy od determinacji człowieka
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
dzieki za podpowiedzi:)
Mam teraz taki problem, że gdy wjeżdżam myszką na prawą krawędź ekranu to minimalizują mi się wszystkie okna. Strasznie to denerwuje, kiedy się tylko chce przesunąć strone suwakiem....
wiecie może jak to wyłączyć?
Mam teraz taki problem, że gdy wjeżdżam myszką na prawą krawędź ekranu to minimalizują mi się wszystkie okna. Strasznie to denerwuje, kiedy się tylko chce przesunąć strone suwakiem....
wiecie może jak to wyłączyć?