Karta SD - przestawiona partycja

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Razi
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Karta SD - przestawiona partycja

Post autor: Razi »

Mam dość chyba dziwny problem. Zamówiłem znajomej kartę pamięci SDHC Kingstona 4GB do aparatu Lumix Leica. Wg. instrukcji aparat powinien normalnie obsługiwać kartę.
Dzisiaj po przyjeździe z wycieczki chciała poprzeglądać zdjęcia i wyskoczył jej komunikat o błędzie karty pamięci i że ma ją wyciągnąć i wsadzić jeszcze raz. Zrobiła to i zniknęło kilkadziesiąt zdjęć.
Podłączyłem aparat do mojego kompa, zainstalowałem programik PhotoRec (i TestDisk), ustawiłem szukanie 4KB klaster, wszystkie ustawienia "ON" i odzyskałem większość utraconych zdjęć (możliwe że tamte zostały nadpisane)
Ale niepokoi mnie jedna sprawa... Partycja wydaje mi się, że jest przesunięta i wykracza poza rozmiar karty. Screen:
Obrazek

dodam jeszcze, że skanując to coś oznaczone FAT32 odzyskałem tylko te zdjęcia, które sam zrobiłem i od razu usunąłem. Tamte odzyskałem skanując te pierwsze (cały dysk).
Podejrzewam że to jest przyczyna tego że zdjęcia zniknęły i trzeba by to naprawić, tylko nie wiem w czym, bo GParted nie wykrywa karty, a czytałem, że po formacie w windowsie aparat całkowicie przestaje akceptować kartę
roman
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Karta SD - przestawiona partycja

Post autor: roman »

A karte przed uzyciem sformatowales w aparacie? Bo teoretycznie FAT to FAT ale i tak każdy producent zaleca formatowanie karty w aparacie w ktorym bedzie uzywana...
Razi
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Odp: Karta SD - przestawiona partycja

Post autor: Razi »

ja tylko zamówiłem kartę i jej dałem nieodpakowaną w pudełku. Ale nawet sformatowana powinna mieć chyba domyślnie jedną partycje dobrze zrobioną
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”