Hylafax, telefon i faks na jednym numerze. Jak?

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Neverous
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Hylafax, telefon i faks na jednym numerze. Jak?

Post autor: Neverous »

Od kilku dni męczę się z konfiguracją hylafax. Staram się go tak ustawić by wyłapywał jedynie faksy a nie rozmowy telefoniczne... Czy jest to w ogóle możliwe?
Jedyne do czego udało mi się dojść to wyłączenie auto-odpowiadania przez hylafax i wpisywanie w konsoli kiedy nadchodzi faks

Kod: Zaznacz cały

faxanswer [interfejs faksu]
Ale jest to trochę niewygodne. Jeśli nie da się ustawić hylafax aby sam wyłapywał co jest faksem a co nie to może da się to zautomatyzować tak aby np. można było w telefonie nacisnąć jakiś przycisk podczas dostawania faksu(tak miałem w standardowym faksie) i wtedy byłaby wywoływana ta komenda?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam...

edit
Nikt nie ma pomysłu? Proszę pomóżcie... ja już mam dosyć ;/
jarsam
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Hylafax, telefon i faks na jednym numerze. Jak?

Post autor: jarsam »

Nie odpowiem na to pytanie bo jestem słaby w tym temacie ale mam do Ciebie prośbę! Opisz jeśli możesz jak postawić hylafax albo daj jakieś ciekawe linki!
Neverous
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: Neverous »

Instalowałem co prawda na Debianie ale to chyba to samo ^^...
Przy instalacji korzystałem z tego: http://www.aboutdebian.com/fax.htm (tylko po angielsku... ale nie wydaje mi się że jest trudne do zrozumienia ;) ) a dodatkowej konfiguracji: http://linux.die.net/man/5/hylafax-config (to samo co man hylafax-config ale prościej mi się było w tym rozczytać, poruszać ;) ) Te dwa linki wydaje mi się że są wystarczające... najgorzej było z instalacją modemu ale to już zależy od producenta... ;)
Awatar użytkownika
x-rav
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: x-rav »

Witam. O ile się orientuje, jeżeli korzystasz z linii telefonicznej analogowej to przed odebraniem połączenia nie ma informacji czy połączenie jest głosowe, faksowe czy inne. Więc nie może program stwierdzić co będzie po odebraniu połączenia. Natomiast, jeśli odebrałby połączenie i stwierdził, że nie jest to transmisja faksu, to jeśli by rozłączył to połączenie, to wówczas rozmówca nigdy by się nie dodzwonił.
Pozdrawiam
Rav
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: Singel »

jarsam pisze:Nie odpowiem na to pytanie bo jestem słaby w tym temacie ale mam do Ciebie prośbę! Opisz jeśli możesz jak postawić hylafax albo daj jakieś ciekawe linki!
Wpisz w synaptica Hylafax
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”