Asus EEE - sterowniki, kompatybilnosc
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Asus EEE - sterowniki, kompatybilnosc
http://uel.jogger.pl/2006/08/05/how-to- ... my-kernel/ np 1 link z z brzegu z googlów
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: Inne
cp: nie można wykonać stat na `/boot/config-': No such file or directory
Coś takiego wyskakuje mi na 9 punkcie
Coś takiego wyskakuje mi na 9 punkcie
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Blackbox
- Kontakt:
Ja wczoraj bawiłeś się programikiem UNetBootIn: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=22 ... ootin+2.82
Dzięki niemu przekształcisz prawie każdą dystrybucję w wersję bootowalną z flash. Program może ściągnąć najnowszą wersję z internetu lub możesz mu podać ścieżkę do obrazu płyty z danym systemem. Ja próbowałem Ubuntu 8.04 i poszło z pendrive'a. Był tylko jeden problem. ładował mi się angielski interfejs. Dlatego odłączałem wszystkie dyski i zainstalowałem go na pendrivie z płyty live cd, właśnie na nim siedzę. Po instalacji ubuntu uruchamia się na lapku hp z prockiem intela 5200 czy jakoś tak, na kompie z prockiem amd 4400 i kompie z prockiem intela 6300. Koło południa spróbuję go puścić na komputerze teściowej z procesorem Duron 1000 mhz.
Dzięki niemu przekształcisz prawie każdą dystrybucję w wersję bootowalną z flash. Program może ściągnąć najnowszą wersję z internetu lub możesz mu podać ścieżkę do obrazu płyty z danym systemem. Ja próbowałem Ubuntu 8.04 i poszło z pendrive'a. Był tylko jeden problem. ładował mi się angielski interfejs. Dlatego odłączałem wszystkie dyski i zainstalowałem go na pendrivie z płyty live cd, właśnie na nim siedzę. Po instalacji ubuntu uruchamia się na lapku hp z prockiem intela 5200 czy jakoś tak, na kompie z prockiem amd 4400 i kompie z prockiem intela 6300. Koło południa spróbuję go puścić na komputerze teściowej z procesorem Duron 1000 mhz.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
Zazdroszczę kolegom tej superłatwej instalacji na eee. Mam eee 900 z 16G, może mi ktos powie, co zrobilem nie tak i jak to naprawić. Korzystałem z wymienionego przez was programu i bez problemu utworzyłem liveusb. Kiedy uruchomiłem instalację na dysku, program partycjonujący zapytał czy zmienić istniejące partycje i wykorzystać uwolnione miejsce, czy partycjonować caly dysk. Zażądałem cały, no i pieknie, utworzył dwie partycje 1)ext3 systemowa i 2)swap. Ale kiedy chciałem go wystartować z dysku - lipa! Muszę za każdym razem wsadzać pendriva i z niego startować system. Czy to sprawa gruba, który zainstalował sie na pendrivie (przy instalacji bylo napisane domyślne hd0), czy co innego i co zrobić, żeby system startował z dysku normalnie. Proszę o wyrozumiłość, jestem cienki w te klocki.
- karion
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Trudno powiedzieć co się dzieje. Czy GRUB zgłasza jakiś błąd? Co się nie uruchamia?
Spróbuj przeinstalować i ręcznie podziel partycje. Nie opłaca się robić swap bo to marnowanie miejsca i przyśpiesza zużywanie SSD. ja polecam oficjalne wsparcie od Ubuntu:
https://help.ubuntu.com/community/EeePC/Installation
Jest tam link jak zrobić bootowalne PenDrivy.
Ewentualnie tu masz spora bazę jak robić bootowalne PenDrivy.
http://www.pendrivelinux.com/
Pozdrawiam
Tomasz Szymczyk
Spróbuj przeinstalować i ręcznie podziel partycje. Nie opłaca się robić swap bo to marnowanie miejsca i przyśpiesza zużywanie SSD. ja polecam oficjalne wsparcie od Ubuntu:
https://help.ubuntu.com/community/EeePC/Installation
Jest tam link jak zrobić bootowalne PenDrivy.
Ewentualnie tu masz spora bazę jak robić bootowalne PenDrivy.
http://www.pendrivelinux.com/
Pozdrawiam
Tomasz Szymczyk
Zarejestrowany Użytkownik Linuksa: 435196
Zarejestrowany Użytkownik Ubuntu #9538
-
- Piegowaty Guziec
Nie uruchamia się grub, po chwili migania kursora wywala komunikat "error 21: selected disk does not exist", pojawia się menu, gdzie są podane trzy opcje startowania systemu, ale po zaznaczeniu którejkolwiek i enter sytuacja sie powtarza. Dziwne, bo katalog grub istnieje na dysku ssd, a bez pendriva grub nie startuje. Przeinstalowywałem dwa razy, nic nie daje, zresztą instalacja przebiega pomyślnie. Co do swapa, to czy wystarczy po prostu go usunąć, czy przeformatować, czy co? Jest malutki i jak widzę, na razie nie był uzywany, więc może niech sobie jest?
- karion
- Piegowaty Guziec
Istnieje możliwość że ten program coś namieszał z instalką i źle zapisał w dyski w GRUBie. Dlatego zalecam przeinstalowanie systemu z instalki zrobionej z któregoś linków które podałem. Ponadto podaj co masz wpisane w pliku /boot/grub/menu.lst a dokładnie jego końcówkę, po linijce
bo tam są wskazane dyski z których ma startować a prawdopodobnie tam jest błąd.
Co do swap to można go usunąć z działającego systemu. choć lepiej z "liveCD" czy raczej u nas liveUSB. Ale jeśli zdecydujesz się na reinstalację systemu to najlepiej wtedy to wykonać poprzez wybranie ręcznej konfiguracji partycji. Jako że piszesz że jesteś zielony to zalecam przeznaczyć 4GB na / i resztę na /home.
Pozdrawiam
Tomasz Szymczyk
Kod: Zaznacz cały
## ## End Default Options ##
Co do swap to można go usunąć z działającego systemu. choć lepiej z "liveCD" czy raczej u nas liveUSB. Ale jeśli zdecydujesz się na reinstalację systemu to najlepiej wtedy to wykonać poprzez wybranie ręcznej konfiguracji partycji. Jako że piszesz że jesteś zielony to zalecam przeznaczyć 4GB na / i resztę na /home.
Pozdrawiam
Tomasz Szymczyk
-
- Piegowaty Guziec
Tak to wygląda## ## End Default Options ##
title Ubuntu 8.04.1, kernel 2.6.24-21-eeepc
root (hd1,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-21-eeepc root=UUID=35d71b68-65ad-4092-9430-eb758a1b5f2f ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-21-eeepc
quiet
title Ubuntu 8.04.1, kernel 2.6.24-21-eeepc (recovery mode)
root (hd1,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-21-eeepc root=UUID=35d71b68-65ad-4092-9430-eb758a1b5f2f ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-21-eeepc
title Ubuntu 8.04.1, memtest86+
root (hd1,0)
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet
- karion
- Piegowaty Guziec
Tak jak podejrzewałem, dysk jest dziwnie oznaczony. Na razie to podejrzenia bo jestem w pracy i nie mogę sprawdzić ale według mnie wszędzie powinno być:
O ile instalowałeś na pierwszej partycji pierwszego dysku
.
Pozdrawiam
Tomasz Szymczyk
Kod: Zaznacz cały
root (hd0,0)

Pozdrawiam
Tomasz Szymczyk
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
Witam mam prośbę a mianowicie kupiłem asusa eee pc900 zainstalowałem ubuntu 8.04 i zaczołem konfigurować wszystko i ku mojemu zdziwieniu chce właczyć wifi a tu w ustawieniach sieci nie wykrywa wifi naprawdę prosze o pomoc:(
pss nie działa mi także kamerka i skaner też nie może ich wykryć jakby ktoś mógł mi pomóc bym był bardzo wdzięczny
Z Góry Dziękuję I Pozdrawiam:)
pss nie działa mi także kamerka i skaner też nie może ich wykryć jakby ktoś mógł mi pomóc bym był bardzo wdzięczny
Z Góry Dziękuję I Pozdrawiam:)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
hej. mam eee 701. przeczytałem cały temat i doszedłem do wniosków że jak zainstaluje eeeubuntu to na począdku nie będe miał wifi i kamery, tak? mógłby ktoś rzucić linka jak bootować eeeubuntu na pendrajwje po polsku??
- karion
- Piegowaty Guziec
No panowie, trochę poczytać! w tym w wątku jest pełno linków do stron opisujących jak instalować. Tu macie jeszcze raz linka:
https://help.ubuntu.com/community/EeePC
Tam jest opisane jak uruchomić wifi i resztę.
Pozdrawiam
Tomasz Szymczyk
https://help.ubuntu.com/community/EeePC
Tam jest opisane jak uruchomić wifi i resztę.
Pozdrawiam
Tomasz Szymczyk
-
- Piegowaty Guziec
Jedno pytanie - instalowałeś Ubuntu Eee, czy też 'zwykłą' dystrybucję HH? - zasadniczo to nie powinno mieć znaczenia, bowiem Ubuntu z natury od razu 'widzi' większość kart wi-fi i prawidłowo je uruchamia, w przeciwieństwie do Mandrivy 2008.1, która wymaga 'dociągnięcia' softu na kablu - 2009 już wszystko uruchomiła, ale po dociągnięciu aktualizacji zgłupiała.damian661 pisze:Witam mam prośbę a mianowicie kupiłem asusa eee pc900 zainstalowałem ubuntu 8.04 i zaczołem konfigurować wszystko i ku mojemu zdziwieniu chce właczyć wifi
A próbowałeś sprawdzić to inaczej, np. uruchamiając Ubuntu live z płyty? - bodaj pierwsza pozycja z menu uruchomieniowego płyty.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
Dokładnie tak ma być, jak napisałeś. U mnie przy instalacji na EEEPC900 było to samo. W okienku Gruba zedytowałem ten wpis i działa ślicznie.karion pisze:Tak jak podejrzewałem, dysk jest dziwnie oznaczony. Na razie to podejrzenia bo jestem w pracy i nie mogę sprawdzić ale według mnie wszędzie powinno być:O ile instalowałeś na pierwszej partycji pierwszego dyskuKod: Zaznacz cały
root (hd0,0)
.
HP6730S • UBUNTU • GNOME •
www.aquafiltr.pl • www.woda.com.pl • www.sklep-ustm.pl • www.maluszek.pl • www.sklep-aquafilter.pl
www.aquafiltr.pl • www.woda.com.pl • www.sklep-ustm.pl • www.maluszek.pl • www.sklep-aquafilter.pl
-
- Piegowaty Guziec
Witam.
Miałem już UBUNTU 8.4 i teraz mam 8.10. Może ktoś pamięta problem z nie wyłączającym się systemem. ( klikałem zamknij i robił to tylko nadal świeciła dioda power i pracował wentylator) Ten problem był w wersji 8.4 który dało się wyeliminować po przez: riceeeytweak.sh. Lecz tym razem tzn na wersji 8.10 znów mam ten sam problem. Niestety nie da się go rozwiązać tak jak w poprzedniej wersji gdyż, brakuje któregoś z katalogu i instalacja zostaje przerwana. Myślałem ze wgrywając aktualizacje systemu nie będę miał z nim już problemu.
Co można z tym zrobić w wersji systemu 8.10?
Miałem już UBUNTU 8.4 i teraz mam 8.10. Może ktoś pamięta problem z nie wyłączającym się systemem. ( klikałem zamknij i robił to tylko nadal świeciła dioda power i pracował wentylator) Ten problem był w wersji 8.4 który dało się wyeliminować po przez: riceeeytweak.sh. Lecz tym razem tzn na wersji 8.10 znów mam ten sam problem. Niestety nie da się go rozwiązać tak jak w poprzedniej wersji gdyż, brakuje któregoś z katalogu i instalacja zostaje przerwana. Myślałem ze wgrywając aktualizacje systemu nie będę miał z nim już problemu.
Co można z tym zrobić w wersji systemu 8.10?
- karion
- Piegowaty Guziec
Witam
Błąd z wyłączaniem jest związany z oczekiwaniem systemu na wyłączenie się karty muzycznej.
Tu link do strony Ubuntu:
https://help.ubuntu.com/community/EeePC/Fixes#Shutdown
Nie sprawdzałem jeszcze na 8.10 ale podejrzewam że efekt będzie poprawny.
Pozdrawiam
Tomasz Szymczyk
Błąd z wyłączaniem jest związany z oczekiwaniem systemu na wyłączenie się karty muzycznej.
Tu link do strony Ubuntu:
https://help.ubuntu.com/community/EeePC/Fixes#Shutdown
Nie sprawdzałem jeszcze na 8.10 ale podejrzewam że efekt będzie poprawny.
Pozdrawiam
Tomasz Szymczyk
-
- Piegowaty Guziec
Dziwne. Parę dni temu ściągnąłem obraz płyty najnowszej wersji, po zainstalowaniu podczas aktualizacji dociągniętych zostało chyba ze 113 pakietów i Asus wyłącza się prawidłowo - do całkowitego wyłączenia. Teraz nie powiem Ci jednak, czy to skutek ponownej instalacji z nowszej instalki, czy też owych 113 pakietów - na to nie zwróciłem uwagi, bo po instalacji systemu od razu odpaliłem aktualizację.pasque88flower pisze:Lecz tym razem tzn na wersji 8.10 znów mam ten sam problem. Niestety nie da się go rozwiązać tak jak w poprzedniej wersji gdyż, brakuje któregoś z katalogu i instalacja zostaje przerwana. Myślałem ze wgrywając aktualizacje systemu nie będę miał z nim już problemu.
-
- Sędziwy Jeż
Witam zainstalowałem ubuntu eee działa wszystko wifi kamerka wyłącza się też bez problemu tylko mam jeszcze jedno pytanko a mianowicie:
po zainstalowaniu ubuntu eee nie mam normalnego pulpitu tylko aplet inaczej wszystko wygląda (A muszę przyznać ze nawet bardzo ładnie:razz:) Chciałem włączyć compiza.
Zainstalowałem go włączyłem i pojawił się problem natury takiej że po włączeniu efektów dodatkowych dzieją się cuda:( Biały ekran po obróceniu pulpitu znikające paski narzędzi i takie rózne dziwactka:(
Proszę o Pomoc
Czy compiza da się jakoś zmusić do pracy z tym apletem cyz trzeba wybrać albo aplet albo efekty czy może trzeba cuś jescze zainstalować?
Z Góry Dziekuję Za Pomoc Pozdrawiam:)
po zainstalowaniu ubuntu eee nie mam normalnego pulpitu tylko aplet inaczej wszystko wygląda (A muszę przyznać ze nawet bardzo ładnie:razz:) Chciałem włączyć compiza.
Zainstalowałem go włączyłem i pojawił się problem natury takiej że po włączeniu efektów dodatkowych dzieją się cuda:( Biały ekran po obróceniu pulpitu znikające paski narzędzi i takie rózne dziwactka:(
Proszę o Pomoc
Czy compiza da się jakoś zmusić do pracy z tym apletem cyz trzeba wybrać albo aplet albo efekty czy może trzeba cuś jescze zainstalować?
Z Góry Dziekuję Za Pomoc Pozdrawiam:)
-
- Piegowaty Guziec
wiesz co.. Jam mam też asusa eee. Miałem ubuntu 8.4 i zrobiłem wszystko tylko nie mogłem kamerki włączyć. Po aktualizacji do 8.10 znów zaczęły się problemy z wyłączaniem się laptopa.
Teraz mam wersje systemu eeebuntu i powiem że jest super. Co prawda nie wyłączał się prawidłowo ale dało się to załatwić tak samo jak na 8.04. O dziwo kamerka działa od razu i nic nie trzeba ruszać. Dodatkowy problem to słaby zasięg wi-fi ale wystarczy wgrac windowowe sterowniki i jest lepiej. A co tobie by pasowało compiz jest standardowo zainstalowany. Polecam pomyśleć o eeekbuntu
POZDRO Jak coś to pisz *^^*^!!
Teraz mam wersje systemu eeebuntu i powiem że jest super. Co prawda nie wyłączał się prawidłowo ale dało się to załatwić tak samo jak na 8.04. O dziwo kamerka działa od razu i nic nie trzeba ruszać. Dodatkowy problem to słaby zasięg wi-fi ale wystarczy wgrac windowowe sterowniki i jest lepiej. A co tobie by pasowało compiz jest standardowo zainstalowany. Polecam pomyśleć o eeekbuntu

-
- Sędziwy Jeż
Witam
Pasowało by mi to i to czyli compiz i ten aplet zmieniający pulpit
Właśnie prubuje zmusić te dwie rzeczy do współpracy ale bez rezultatu:(
Pasowało by mi to i to czyli compiz i ten aplet zmieniający pulpit
Właśnie prubuje zmusić te dwie rzeczy do współpracy ale bez rezultatu:(