flash 10 i kubuntu 8.04
flash 10 i kubuntu 8.04
Witam - czy ktoś prócz mnie miał problemy z zainstalowaniem nowego Flasha? Pobrałem .deb od Adobe, dpkg -i ... w systemie pojawił się pakiet adobe-flash 10, ale to wszystko. Żadna z przeglądarek (Firefox, Opera, Konqueror) go nie widzi.
Po powrocie do wersji 9 z oficjalnych repo widać tam taką wersję: 10.0.1+10.0.0.525ubuntu1~hardy1+really9.0.124.0ubuntu2.
próbowałem plik .so z 10 ręcznie skopiować w różne miejsca - /usr/lib/mozilla/ /usr/lib/firefox itp... ale nic to nie dało. Proszę o jakieś wskazówki.
Po powrocie do wersji 9 z oficjalnych repo widać tam taką wersję: 10.0.1+10.0.0.525ubuntu1~hardy1+really9.0.124.0ubuntu2.
próbowałem plik .so z 10 ręcznie skopiować w różne miejsca - /usr/lib/mozilla/ /usr/lib/firefox itp... ale nic to nie dało. Proszę o jakieś wskazówki.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Odp: flash 10 i kubuntu 8.04
Chyba trzeba czekać na 8.10:
viewtopic.php?t=81882&page=2
viewtopic.php?t=81882&page=2
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
ja posadziłem flasha 10 wersje pod ubuntu 8.04 i przeglądarkę i wszytko działa - pobrałem tylko dlatego że nie było dźwięku . Teraz am dźwięk a plugin działa
ale zapomniałem dodać przed instalacja , wywaliłem wcześniejszego flasha i wszytko co z nim bylo związane
ale zapomniałem dodać przed instalacja , wywaliłem wcześniejszego flasha i wszytko co z nim bylo związane
- dk75
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
Jeśli system 32bit to jak napisał misiek440@
Jeśli system 64bit to niestety brakuje biblioteki libgnutls.so.26 w wersji 32bit w 8.04 oraz paru innych bibliotek które jednak można doinstalować ręcznie (LTS, dobre sobie, już praktycznie zakończyli support dla desktopa) a bez tego nie pójdzie Flash10.
Walczyłem wspólnie z jednym userem na forum aby mu zainstalować Flash10 na 8.04 64bit GNOME i qpa.
W 8.10 instalujesz Flash10 menadżerem pakietów a potrzebne biblioteki instalują ci się automagicznie i plugin działa.
Ot tak sobie.
Jeśli system 64bit to niestety brakuje biblioteki libgnutls.so.26 w wersji 32bit w 8.04 oraz paru innych bibliotek które jednak można doinstalować ręcznie (LTS, dobre sobie, już praktycznie zakończyli support dla desktopa) a bez tego nie pójdzie Flash10.
Walczyłem wspólnie z jednym userem na forum aby mu zainstalować Flash10 na 8.04 64bit GNOME i qpa.
W 8.10 instalujesz Flash10 menadżerem pakietów a potrzebne biblioteki instalują ci się automagicznie i plugin działa.
Ot tak sobie.
Jest to wersja 32-bit. Usunąłem już wszystko co miałem mozilli i adobe - xula, aira, jakieś certyfikaty, wszelkie formy firefoksa i prisma. Wywaliłem resztki z /usr/lib/ i .mozilla.
Po zainstalowaniu świeżego 3.0.3 i .deb. ze strony adobe - wciąż nie działa. To samo z Operą 9.6. Może mam jakiegoś felernego .deba?
Po zainstalowaniu świeżego 3.0.3 i .deb. ze strony adobe - wciąż nie działa. To samo z Operą 9.6. Może mam jakiegoś felernego .deba?
- Ja_Szczur
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
W operze: dodaj katalog /usr/lib/adobe-flashplugin do listy ścieżek, gdzie ma szukać pluginu (w about opera masz te ścieżki, zmienia się je w narzędzia -> preferencje -> zaawansowane -> zawartość -> wtyczki)
dodam, że u mnie opera 9.6 kiepsko działa z nowym flashem (10), toteż używam nadal wersji 9 tego pluginu
dodam, że u mnie opera 9.6 kiepsko działa z nowym flashem (10), toteż używam nadal wersji 9 tego pluginu
Jaszczur, dziękuję za ciekawy pomysł. Sprawa jednak o tyle dziwna, że po dodaniu w Operze /usr/lib/adobe-flashplugin do listy ścieżek dla wtyczek (i wstawieniu tego na samą górę), to wciąż nie działa - Opera nie znajduje rozszerzenia flash.
W tym katalogu jest jeden plik - libflashplayer.so, ma 9974800 bajtów. A jak to u Was wygląda?
W tym katalogu jest jeden plik - libflashplayer.so, ma 9974800 bajtów. A jak to u Was wygląda?
- Hadret
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zainteresuj się skryptem getlibs (nie mam niestety linku do informacji, ale Google powinno pomóc) - z jego pomocą bezproblemowo posadziłem najnowszego Flasha 10 na 64-bitowym Debianie (skrypt działa również w Ubuntu) (:dk75 pisze:Walczyłem wspólnie z jednym userem na forum aby mu zainstalować Flash10 na 8.04 64bit GNOME i qpa.
Kolejny eksperyment: znów na czysto, żadnej mozilli, żadnego flasha. Reinstalacja Firefoksa (z repozytoriów), reinstalacja flasha 9 z repozytoriów (flashplugin-nonfree).
Flash działa i jest rozpoznawany przez wszystko.
Zmieniłem w katalogu /usr/lib/flashplugin-nonfree nazwę libflashplayera.so (długość 8115888 bajtów) na libflashplayer.so.ver9. Skopiowałem z tarballa flasha 10 plik libflashplayer.so (tym razem o długości 10017140 bajtów - WTF?) do katalogu /usr/lib/flashplugin-nonfree.
Oczywiście w Firefoksie Flasha nie ma.
Tak samo Opera.
Najciekawszy okazał się Konqueror: po ustawieniu mu ścieżek do wtyczek na /usr/lib/flashplugin-nonfree - znalazł wtyczkę flasha... ale wersji dziewiątej (tej libflashplayer.so.ver9) i chciał jej używać. Flasha 10 zignorował.
Ten plik .so ma normalny nagłówek ELF. Czy może być tak, że jest on w jakiś sposób binarnie niekompatybilny z moim systemem?!
Pozdrawiam
Flash działa i jest rozpoznawany przez wszystko.
Zmieniłem w katalogu /usr/lib/flashplugin-nonfree nazwę libflashplayera.so (długość 8115888 bajtów) na libflashplayer.so.ver9. Skopiowałem z tarballa flasha 10 plik libflashplayer.so (tym razem o długości 10017140 bajtów - WTF?) do katalogu /usr/lib/flashplugin-nonfree.
Oczywiście w Firefoksie Flasha nie ma.
Tak samo Opera.
Najciekawszy okazał się Konqueror: po ustawieniu mu ścieżek do wtyczek na /usr/lib/flashplugin-nonfree - znalazł wtyczkę flasha... ale wersji dziewiątej (tej libflashplayer.so.ver9) i chciał jej używać. Flasha 10 zignorował.
Ten plik .so ma normalny nagłówek ELF. Czy może być tak, że jest on w jakiś sposób binarnie niekompatybilny z moim systemem?!
Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Wprawdzie nie pomogę Ci rozwiązać problemu, ale powiem, że u mnie na Slacku najnowszy flash (10) też nie jest widziany przez Operę 9.60 (firefox widzi), ściężki dostępu prawidłowe, 9-tka działa ok.
- Hadret
- Przyjaciel
- Kontakt:
Dziwne, na 64-bitowym Debianie Opera 9.60 wykryła Flasha. Musiałem tylko dodać ścieżkę do pluginów ~/.mozilla/plugins i hula 
(Flash nie z repozytorium + nspluginwrapper)

(Flash nie z repozytorium + nspluginwrapper)
- Carnophage
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Znalezione w sieci i uzyte do instalacji nowego flasha na moim lapku (Xubuntu 64bit!) Niestety nie pamietam na jakiej stronie to znalazlem.
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/bash
# Script created by
# Romeo-Adrian Cioaba romeo.cioaba@spotonearth.com
# Super minor updates by jason.melton[at]gmail[dot]com
# Updates by Alejandro Cuervo 3[at]cuervo[dot]net
# Released under GPL
echo "Closing Firefox"
sudo killall -9 firefox
echo "Downloading and instaling Getlibs for required libraries"
wget http://www.boundlesssupremacy.com/Cappy/getlibs/getlibs-all.deb
sudo dpkg -i getlibs-all.deb
echo "Removing previous installs of flash:"
sudo apt-get remove -y --purge flashplugin-nonfree gnash gnash-common mozilla-plugin-gnash swfdec-mozilla libflashsupport nspluginwrapper
sudo rm -f /usr/lib/mozilla/plugins/*flash*
sudo rm -f ~/.mozilla/plugins/*flash*
sudo rm -f /usr/lib/firefox/plugins/*flash*
sudo rm -f /usr/lib/firefox-addons/plugins/*flash*
sudo rm -rfd /usr/lib/nspluginwrapper
echo "Installing ia32-libs and nspluginwrapper"
sudo apt-get install ia32-libs nspluginwrapper
echo "Getting libs"
sudo getlibs -p libcurl3
sudo getlibs -p libnss3-1d
sudo getlibs -p libnspr4-0d
echo "Installing Flash Player 10"
cd ~
wget http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/install_flash_player_10_linux.tar.gz
tar zxvf install_flash_player_10_linux.tar.gz
sudo cp install_flash_player_10_linux/libflashplayer.so /usr/lib/mozilla/plugins/
rm -rf ~/install_flash_player_10_linux/
sudo nspluginwrapper -i /usr/lib/mozilla/plugins/libflashplayer.so
echo "Linking the libraries so that firefox can see them."
sudo ln -sf /usr/lib/nspluginwrapper/plugins/npwrapper.libflashplayer.so /usr/lib/mozilla/plugins/
sudo ln -sf /usr/lib/nspluginwrapper/plugins/npwrapper.libflashplayer.so /usr/lib/firefox-addons/plugins/
echo "Done :-)"
echo "You may re-start Firefox now"
- dk75
- Przebojowy Jelonek
No właśnie getlib nie potrafi znaleźć libgnutls.so.26 dla Hardego. Pod 8.10 nie miałem problemów z tym (jak jeszcze ia32-lib było niekompletne i nie zawierało tej biblioteki to właśnie przy pomocy getlib ją doinstalowałem) a u tego usera pod Hardym nie może znaleźć tej biblioteki i qpa.Hadret pisze:Zainteresuj się skryptem getlibs (nie mam niestety linku do informacji, ale Google powinno pomóc) - z jego pomocą bezproblemowo posadziłem najnowszego Flasha 10 na 64-bitowym Debianie (skrypt działa również w Ubuntu) (:
Dziwne.
getlibs -l libgnutls.so.26
- Carnophage
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Wszystko fajnie, tylko ta biblioteka nie jest potrzebna (chyba, ze gnome jest pod tym wzgledem inny niz XFCE).
- dk75
- Przebojowy Jelonek
ldd /usr/lib/mozilla/plugins/libflashplayer.so
Można zobaczyć od jakich bibliotek jest zależny a potem poszukać czy są w systemie.
Czy ktoś, kto ma flashplayera 10, mógłby napisać tutaj długość swojego pliku libflashplayer.so? Dziękuję.
- dk75
- Przebojowy Jelonek
10017140
eimi@, przy swojej operacji zmiany nazwy plugina i kopiowaniu w to miejsce drugiego "zwaliłeś" linki symboliczne do miejsc w których jest to naprawdę ważne.
Odinstaluj "flashplayer-nonfree", skasuj ręcznie pozostałości które narobiłeś a potem skopiuj ten ściągnięty plugin z tarballa do "/usr/lib/mozilla/plugins"
eimi@, przy swojej operacji zmiany nazwy plugina i kopiowaniu w to miejsce drugiego "zwaliłeś" linki symboliczne do miejsc w których jest to naprawdę ważne.
Odinstaluj "flashplayer-nonfree", skasuj ręcznie pozostałości które narobiłeś a potem skopiuj ten ściągnięty plugin z tarballa do "/usr/lib/mozilla/plugins"
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Opis instalacji i link do skryptu instalującego Flash Player 10 na Ubuntu 8.04 64 bitowym :
http://www.ubuntugeek.com/how-to-instal ... heron.html
Używałem tego skryptu do instalacji na Kubuntu i instalacja (po uprzednim odinstalowaniu Flash Player'a 9) przebiega bezproblemowo. Skrypt ściąga i instaluje wszystko co potrzebne do działania Flash Player'a 10 pod systemem 64 bitowym.
http://www.ubuntugeek.com/how-to-instal ... heron.html
Używałem tego skryptu do instalacji na Kubuntu i instalacja (po uprzednim odinstalowaniu Flash Player'a 9) przebiega bezproblemowo. Skrypt ściąga i instaluje wszystko co potrzebne do działania Flash Player'a 10 pod systemem 64 bitowym.
No niestety nic to nie dało, nawet po odtworzeniu backupu /usr/lib. Jak wcześniej napisałem - inne przeglądarki, ani Opera, ani Konqueror, nie widzą w ogóle tego Flasha 10. A Konqueror jeśli jest plik .so flasha 9 w danym katalogu, ale o innej nazwie i plik .so flasha 10 w tym samym katalogu o oryginalnej nazwie - i tak widzi tylko flasha 9.dk75 pisze:10017140
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Podłączę się do tematu - mam podobny problem jak eimi - instalacja na wszelkie sposoby flasha 10 (ręczna, z repo, różnymi skryptami) nie daje rezultatu. Ktoś już zna rozwiązanie?