Miejsce przechowywania zdjęć w digiKam

Grafika, film, dźwięk.
ikkki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Miejsce przechowywania zdjęć w digiKam

Post autor: ikkki »

Cześć
Napotkałem następujący problem.
Gdy zainstalowałem i uruchomiłem przeglądarkę zdjęć digiKam, program zapytał mnie gdzie przechowuję/gdzie chcę przechowywać zdjęcia. Podałem mu ścieżkę dostępu, w której mam wszystkie moje galerie zdjęć i ku mojemu przerażeniu zaczęło się jakieś kopiowanie. Zatrzymałem je, bo nie chcę, by digiKam ingerował w układ moich galerii.

Każdą wycieczkę, wyjazd, spacer mam w oddzielnym katalogu, którego nazwa zaczyna się od
rokMiesiacDzien Opis
Tymczasem digiKam zdążył w międzyczasie utworzyć katalogi
2008
2007
2006
itd
i pokopiować tam część zdjęć.

W związku z tym mam pytania:
  1. Jak zmienić konfigurację digiKam, by nie ruszał struktury katalogów, niczego nigdzie nie kopiował ani nie przenosił. Niech korzysta z takiego układu, jaki jest. Czy wam też coś poprzestawiał między katalogami?
  2. Jak bezpiecznie wyszukać wszystkie duplikaty zdjęć tym programem lub jakimkolwiek innym, by usunąć je bezpiecznie. W ACDSee 5 była możliwość wyszukiwania duplikatów między dwoma katalogami a następnie zdecydowanie z którego katalogu usuwać duplikaty. Dlatego podkreślam ten fragment bo jest parę programów pod Linux, które pokazują duplikaty, ale trzeba decydować które usuwać zdjęcie po zdjęciu. Chce zdecydować np. "skoro są duplikaty między katalogami X i Y, to usuń duplikaty z katalogu Y".
  3. Czy ktoś próbował zainstalować ACDSee 5 poprzez Wine?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”