dzisiaj udało mi sie uruchomić synchornizację kontactu z moim telefonem (całkiem proste kilka pakietów troche konfiguracji w oknach i działa, jak będzie ktoś chciał moge opisać),
niby wszystko pięknie i ładnie - tylko jest problem z kodowaniem znaków - a dokładniej - jeśli wysyłam dane z kontactu do telefonu wszystko jest ok z polskimi znakami, ale z telefonu do mnie już polskie znaki giną - to jest coś na połączeniu kitchensync z kontactem, ponieważ jak zrzuciłem dane nie do kde-pim, a do plików i następnie je zaimportowałem to wszystko poszło ok - czyli kitchensync ignoruje znaki utf-8 jak dodaje do bazy kontactu, czy ktoś wie jak to obejsc??
synchronizacja z nokią n70 - nie prawidłowe kodowanie pobieranych danych
- tommy8482
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: synchronizacja z nokią n70 - nie prawidłowe kodowanie pobieranych danych
witaj, co prawda nie posiadam n70, ale 6630, przydały by się informacje, jakie pakiety instalowałeś? łączysz się przez bluetooth czy kablem?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
Odp: synchronizacja z nokią n70 - nie prawidłowe kodowanie pobieranych danych
bluetooth (przez kabel mi sie nie chciało walczyć (ale na pewno sie da - używam innego programu obexftp front-end do łączenia sie aby dane przesyłać)), co zainstalowałem:
kitchensync, oprócz tego opensync (kitchen bez tego nie działa bo jest nakładką) i pluginy do niego - Opensync file plugin (raczej mało przydatne, bo synchronizuje z danymi na dysku - pliki tekstowe), KDE plugin for opensync (synchronizacja z kontactem), i Opensync SyncML plugin (synchronizacja do telefonów z obsługą syncml), później tylko troche konfiguracji w kitechnsycnu - wyklikanie i wpisanie w oknach kilku rzeczy i działa
z 6630 też powinno bez problemów działać bo to prawie identyczne telefony (miałem wcześniej 6630, ojcu oddałem... 6630 działa dużo szybciej...)
kitchensync, oprócz tego opensync (kitchen bez tego nie działa bo jest nakładką) i pluginy do niego - Opensync file plugin (raczej mało przydatne, bo synchronizuje z danymi na dysku - pliki tekstowe), KDE plugin for opensync (synchronizacja z kontactem), i Opensync SyncML plugin (synchronizacja do telefonów z obsługą syncml), później tylko troche konfiguracji w kitechnsycnu - wyklikanie i wpisanie w oknach kilku rzeczy i działa

z 6630 też powinno bez problemów działać bo to prawie identyczne telefony (miałem wcześniej 6630, ojcu oddałem... 6630 działa dużo szybciej...)