8.10 tragedia z Intelem 945GM
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
8.10 tragedia z Intelem 945GM
Witam,
wczoraj dokonałem aktualizacji z 8.04 na 8.10 i jestem załamany... To fantastycznie, że wreszcie flash działa jak powinien, ale... No właśnie. Najpierw zauważyłem że okienka coś przycinają (compiz), ale tragedia rozpoczęła się gdy okazało się, że kiedy właczam choćby Openarenę, to mam czarny ekran w miejscu menu... ogólnie gry nie działają.
Przed aktualizacją w narzędziu 'Sterowniki' miałem swój sterownik graficzny. Teraz zniknął. Sprawdziłem wcisnął mi paczkę xserver-xorg-video-intel_2.4.1-1ubuntu10_i386.deb zamiast poprzedniej xserver-xorg-video-intel_2.2.1-1ubuntu13.7_i386.deb Ale nie potrafię zrobić downgrade'u.
Jak tak dalej pójdzie to wywalę cały system 8.10 i powrócę do 7.10, który był dużo lepiej kompatybilny z moim lapkiem... Jak ktoś wie jak zrobić taki downgrade to też poprosze o wskazówkę...
wczoraj dokonałem aktualizacji z 8.04 na 8.10 i jestem załamany... To fantastycznie, że wreszcie flash działa jak powinien, ale... No właśnie. Najpierw zauważyłem że okienka coś przycinają (compiz), ale tragedia rozpoczęła się gdy okazało się, że kiedy właczam choćby Openarenę, to mam czarny ekran w miejscu menu... ogólnie gry nie działają.
Przed aktualizacją w narzędziu 'Sterowniki' miałem swój sterownik graficzny. Teraz zniknął. Sprawdziłem wcisnął mi paczkę xserver-xorg-video-intel_2.4.1-1ubuntu10_i386.deb zamiast poprzedniej xserver-xorg-video-intel_2.2.1-1ubuntu13.7_i386.deb Ale nie potrafię zrobić downgrade'u.
Jak tak dalej pójdzie to wywalę cały system 8.10 i powrócę do 7.10, który był dużo lepiej kompatybilny z moim lapkiem... Jak ktoś wie jak zrobić taki downgrade to też poprosze o wskazówkę...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
Odp: 8.10 tragedia z Intelem 945GM
a co masz w xorgu w sekcji device?? wpisane intel jak driver czy coś innego??
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
intel jest wpisane, z tego co się dowiedziałem, to problem polega na tym, że nowe stery intela zamulają, ale nie mogę zainstalować starych, bo konsola wywala konflikt z glownym pakietem serwera Xów.
Inna sprawa, że walnąłem głupotę ;] Oczywiscie Intel ma sterowniki na licencji wolnego oprogramowania, takze w Sterownikach byl sterownik do wifi a nie do grafiki, tak na zas mowie.
Dziś wróciłem do wersji 7.10 i wszystko gra... Troszkę może głupio i dziwnie robię, ale raczej zostane pod ta wersja... Temat chyba do zamknięcia.
Inna sprawa, że walnąłem głupotę ;] Oczywiscie Intel ma sterowniki na licencji wolnego oprogramowania, takze w Sterownikach byl sterownik do wifi a nie do grafiki, tak na zas mowie.
Dziś wróciłem do wersji 7.10 i wszystko gra... Troszkę może głupio i dziwnie robię, ale raczej zostane pod ta wersja... Temat chyba do zamknięcia.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
U mnie na 8.10 było to samo. Grafika przymulala a w trybie 3D pomieszane tekstury (nie dało się wogole grac). Mam wbudowaną kartę Intel 945GM. Jak na razie jedyna solucja to powrót do 8.04 (tak zrobiłem) lub czekanie na pojawienie się łatki.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Hm, no właśnie mnie sie wydawało rozsądniej wrócić do 7.10 bo był znacznie szybszy od 8.04 a różnic w działaniu i dostępności pakietów nie dostrzegłem
W przypadku takiej karty graficznej to dużo daje...;] nigdy nie myślałem, że bedzie trzeba downgrade'ować;]