kłopt z wyświetlaniem obrazu na sterownikach ATI

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
jgkurczak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

kłopt z wyświetlaniem obrazu na sterownikach ATI

Post autor: jgkurczak »

Witam wszystkich :)
Mamy mały problem ze sterownikami Radeona. Na sterownikach włanościowych, czyli te które są w systemie karta pracuje niby dobrze. Problem jest taki że nie podaje sygnału DVI (cyfrowego) do monitora automatycznie. Muszę to ręcznie robić, co i tak po chwili wraca do Analog. Jest to trochę niekomfortowe, szczególnie że na Analogu jest dłuższy czas reakcji monitora przy zmianie rozdzielczości. Wgrałem nowe sterowniki z Envy 8,6 o ile się nie mylę. DVI jest już lepiej obsługiwane ale co gorsza w grach na sygnale analogowym nie ma obrazu, gdy zmienię na Digital obraz się pojawia. W czym problem tkwi problem ? Moja karta to radeon 9600 xt. Ponad to, bez sterów nie ma problemów z obrazem, nie zmienia ciągle tej rozdzielczości i nawet jak wyłączam kompa to wyświetla się wszystko, a nie jak w przypadku zainstalowanych sterowników czarny ekran przełączanie rozdzielczości i wyłączenie komputera.

Konfiguracja to jak już wspomniałem 9600 XT i monitor iiYama który pracuje na rozdzielczości 1280x1024.
Czy jest jakiś sposób by to rozwiązać, czy będe zmuszony wrócić do tych wczesniejszych sterowników ?
Zacząłem się zastanawiać czy nie kupić Nvidii w tym wypadku bo ten Radeon to jeden wielki szajs.
Proszę o pomoc, pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”