Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
Tarzan1984
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie

Post autor: Tarzan1984 »

Witam ponownie
Zanim otrzymałem odpowiedź do tworzenia partycji ... coś kombinowałem i chyba przekombinowałem.
Z jednej wolnej partycji w formacie ntfs zrobiłem 3:
hda9 = 320 mb = /boot
hda10 = 7 gb = /
hda11 = 24 gb /home
I dałem dalej instalację...
Najpierw wyskoczyło mi coś o partycji wymiany ... Hmmm nie wiem co to jest ....
Potem kazałem mu pominąć jej utworzenie :/
A na koniec jak rozpoczęła się instalacja to w kółko miałem takie komunikaty:
Zainstaluj system podstawowy
Ostrzeżenie deboot strap
Ostrzeżenie: file:///cdrom/pool/main/f/fribidi/lifribridi0_0.10.9-1_amd64.deb was corrupt

Co do powyższego komunikatu, to nie jest on jeden, zanim wszystkie wyłączę, to jest masakra ich jest chyba milion ... drugi rodzaj komunikatu, to jakiś, że czegoś nie może ściągnąć ...
A i straciłem partycję ... to znaczy winda jej już nie widzi ... nie wiem co mam robić :/
Proszę o pomoc, bo jestem pracownikiem szkoły i mam mało czasu na takie rzeczy, a chciałbym namówić mojego dyrektora do skorzystania z ubuntu, ale póki co to walczę z tym na własnym komputerze :/
Śmierć? Nieważne! Żyć? Nieważne! Ważne? - ZWYCIĘŻYĆ !!!!!!!!! JJBG ;D
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: figa »

A i straciłem partycję ... to znaczy winda jej już nie widzi ... nie wiem co mam robić :/
pewnie nie straciłeś tylko sektor rozruchowy ci się nadpisał instalacją ubuntu który do tego sektora zapisuje swój program rozruchowy a że instalacja nie przebiegła poprawnie to się sprawa skomplikowała.
Niepotrzbnie właściwie robiłeś partycję boot bo i tak po instalacji miałbyś możliwość wyboru systemu do wystartowania a nie byłoby tyle partycji na dysku.
Ostrzeżenie: file:///cdrom/pool/main/f/fribidi/lifribridi0_0.10.9-1_amd64.deb was corrupt
Wygłąda na to że masz źle nagraną płytkę instalacyjną . Nagraj ją jeszcze raz . Czasem stacja źle obsługuje jakiś rodzaj płytek więc nagraj na porządnym nośniku.

No i zacznij od nowa czyli z nowo nagranej płytki wystaruj i programem system/administracja/partition editor zrób porządek z partycjami i zrób takie jak wyżej napisałam w poprzednim poście .
Zlikwiduj ta partycje boot.
No i nie wiem czy wiesz ale możesz mieć tylko 4 partycje podstawowe . Jak ich trzeba stworzyć więcej to trzeba stworzyć partycje rozszerzoną i dopiero na niej następne partycje. Wtedy na dysku może być ich więcej. To jednak chyba wiesz bo już teraz masz na dysku więcej niż 4 partycje.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
wasyl_13
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Post autor: wasyl_13 »

Witam
Podczas instalacji Hożej Hawajki w rozszerzonej partycji utworzyłem 4 dyski logiczne na dane ( każdy po 100GB, nie formatowałem ich bo miały być w NTFS a program do partycjonowania NTFS nie obsługiwał) oraz dyski root, home ,boot i swap - wszystkie ext3. Problem jest taki że windows ich nie widzi (zarządzanie komputerem je widzi "nieznana partycja" jedyne co mogę zrobić to usunąć). Ponieważ będę instalował Ubuntu ponownie ( problemy z modemem zxdsl852) co mam zrobić :
- utworzyć partycję rozszerzoną i 4 dyski logiczne w windowsie
czy
- utworzyć partycję rozszerzoną i 4 dyski logiczne na dane i 4 linuxowskie i te na dane sformatować po zainstalowaniu rozszerzenia ntfscośtam.
Pozdrawiam Wasyl
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

chodzi o to że windows nie czyta partycji sformatowanej na ext3 a tak formatuje się partycje linuksowe
Można doinstalować w windowsie program do obsługi partycji ext3 np http://kasze.ijon.info/index.php/105/pa ... d-windows/
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
kondzix
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: kondzix »

dobra opisze co zaszło miedzy mną a Ubuntu. partycje w końcu udało mi sie utworzyć i przeszedłem do instalacji wszystko fajnie instalacja jakby się udała a jednak nie oto co dostałem a dokładnie opis błędy

Tracebock (most recent call last)
file "/usr/lib/ubiguity/bin/ubiguty" line 229, im <module>
main()
file "/usr/lib/ubiguity/bin/ubiguty" line 224, in miaim
install(args[o])
file "/usr/lib/ubiguity/bin/ubiguty" line 68, in instal
jet=wirad.run)
file "/usr/lib/ubiguity/ubiguty/frantend/gtk_ui.py" line 428, in run
selt.progres_loop()
file "/usr/lib/ubiguity/ubiguty/frantend/gtk_ui.py" line 797, in progress_loop
(ret, realtb))
runtimeError:install failed with exit code 1
traceback(most recent call last):
file"/usr/share/ubiguity/install.py" line 1913, in <module>
install.run()
file"/usr/share/ubiguity/install.py" line 419, in run
selt.configure_boofloader()
file"/usr/share/ubiguity/install.py" line1422, in configure_booflader
"gublnstaller failed with code %d"%ret)
install stepError: gublnstaller failed with code 2

dobra mogą być błędy przykro mi z tego powodu ale to nie jest najgorsze potem jak chciałem uruchomić viste
grab Error 22
no i niestety ponowna instalacji visty troche sie zraziłem jak by ktoś wiedział co to może być było by miło
zetwu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: zetwu »

Ja z mojej strony polecam taki podział dla dysku ~150GB:

Kod: Zaznacz cały

[podstawowa]:   9GB  ntfs - Windows XP  [ c:/ ]
[podstawowa]:   100MB  ext3 - Ubuntu  [ /boot ]
[podstawowa]:   800MB  SWAP - Ubuntu  [ SWAP ]
[podstawowa]:   9GB  ext3 - Ubuntu  [ / ]
[logiczna]:   90GB  ext3 - Ubuntu  [ /home -- dzielone z WixXP ]
[logiczna]:  38GB  ntfs - Windows XP  [ d:/ -- dzielone z Ubuntu ]
[logiczna]:  800MB  fat16 - Windows XP  [ pagefile.sys ]
Obecnie mam bałagan w partycjach, planuje reinstall wszystkiego według tego właśnie schematu.
kotbar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: kotbar »

Witam
Przedstawię krótko mój problem:
1. System WinXP - 2 dyski - 75GB trzy partycje podstawowe ntfs (C:, E: F: ); 150GB (I: ) ntfs - nie pamiętam jaki był typ przed awarią..
2. Chciałem zainstalować Ubuntu na dysku drugim 150GB. Instalator automatycznie ustawił ten dysk i zaproponował podział po 75GB. Zmieniłem rozmiar i przydzieliłem 40GB dla Ubuntu.
3 . Po ostrzeżeniach poszedł proces podziału.. jednak od razu się wysypał :(. Wyszedłem z programu i zrestartowałem system
4. Odpalił WinXP. Niby OK ale .. wolumen I: jest nie dostępny. Partycja zmieniła typ na dynamiczny??
5. Programy PM, Partition Tabele Doktor, chkdsk i inne nie dają sobie rady z przywróceniem partycji
6. Partition Tabele Editor widzi w Edytorze Sektorów jakieś dane więc sądzę, że nie wszystko stracone..
7. Program do partycjonowania z Ubuntu (uruchomionego z CD) widzi partycje na dysku drugim jako ntfs ale stawia flagę z uszkodzeniem i nie montuje jej. Daje również komunikat (nie zacytuje) o jakiejś niespójności rozmiarów...

I tu prośba o wsparcie w odzyskaniu partycji. Niestety nie zrobiłem archiwum i boje się o stracenie fotek z kilku lat :(

Może ktoś ma propozycje jak to odzyskać? Z góry dziękuję..
Awatar użytkownika
Tarzan1984
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Problem dalszy z płytką instalacyjną :/

Witam. Niestety ... nagrałem jeszcze raz płytkę instalacyjną ubuntu ... i nadal mam to samo.
Przepraszam, jest trochę inaczej, bo druga płytka to jeszcze gorzej się sprawuje, bo po wyborze języka i wybraniu instalacji ubuntu ... wyskakuje jakiś error i prosi o ponowne uruchomienie komputera. Szczerze powiedziawszy, to nie wiem o co chodzi znowu i ... liczę na czyjąś pomoc.
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

a z tym komputerem wszystko na windowsie jest OK - nic się nie dzieje ?, ze stacją CD/DVD też ?
Nie wiem co ci poradzić , może inni bardziej zaawansowani się odezwą.
Ja tylko radzę partycje z XP sprawdzić odpowiednikiem scandiska w XP chyba chckdisk czy jakoś tak i nie pamiętam ale chyba na instalacyjnej Ubuntu na starcie jest możliwość wybrania sprawdzenia pamięci . Jak jest to bym zrobiła ten test bo kiedyś miałam uszkodzona pamięć i też były dziwne trudne do wyjaśnienia problemy z komputerem miedzy innymi problem z zainstalowaniem systemu.
netis7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Problem dalszy z płytką instalacyjną :/

Post autor: netis7 »

Tarzan1984 pisze:Witam. Niestety ... nagrałem jeszcze raz płytkę instalacyjną ubuntu ... i nadal mam to samo.
Przepraszam, jest trochę inaczej, bo druga płytka to jeszcze gorzej się sprawuje, bo po wyborze języka i wybraniu instalacji ubuntu ... wyskakuje jakiś error i prosi o ponowne uruchomienie komputera. Szczerze powiedziawszy, to nie wiem o co chodzi znowu i ... liczę na czyjąś pomoc.
1.Możliwe że plik .iso Ubuntu masz z błędami. Ściągnij jeszcze raz i dopiero wypalaj.
2.Płytkę wypalaj jakimś dobrym programem, który po wypaleniu sprawdza czy płytka nagrała się poprawnie.
Awatar użytkownika
predator27pl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Post autor: predator27pl »

U mnie jest tak
sda7 linux ext3 12,9gb
sda6 /home ext3 1,9gb
sda2 /dane ntfs 164,2gb
sda8 /dane2 ntfs 33,5gb
sda5 /xp ntfs 20,3 gb
twardziel 250gb ;)
1gb ramu dlatego nie mam swapa ;) bo i tak go wykorzystywał max do 33mb ;) a nie kiedy wogóle ;)
a bez swapa i tak mi ram max bierze do 40% ;) a używam azereusa do ściagania i amula ;) i to zapisują na ntfs ;)

kotbar a próbowałeś zamontować
mount -t ntfs-3g /dev/sda5 /media/XP -o force
sda5 twoja partycja
xp nazwa katalogu do montowania
zmień na twoje
a jaka partycja jest tego dysku ??
zetwu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

kotbar na twoim miejscu skupiłbym się na odzyskaniu konkretnych plików ( w przypadku zdjęc nie bedzie z tym większych problemów) i utworzył partycję na nowo.

Tarzan1984
- sprawdź czy nie masz w biosie włączonej funkcji "Virus Protect";jeśli masz wolne miejsce to wepnij napęd w kanał primary.
netis7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

kotbar

Sciągnij sobie testdisk. Jest to program okienkowy, występujący zarówno w wersji Windows jak i na Linux.
Na Wiki masz dużo informacji o tym programie. Jest również krok po kroku jak się go używa.
Testdisk niech szuka aż znajdzie tą partycje na której miałeś dane. Czyli rozumiem że była to 150GB NTFS.
Jak już odzyskasz partycje uruchom chkdsk !. Napisz koniecznie co się później stało. Ciekaw jestem czy masz ten problem co ja miałem.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tarzan1984
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

No dobra powiem tak ... Obydwa obrazy ubuntu ściągałem z różnych źródeł i wypalałem na dwóch płytach różnych producentów i różnymi programami. Pierwszy obraz na płycie cd verbatima przez Intra Recorder. Drugą płytą sony wypalałem przy pomocy Nero 7 essentials i ... ta druga to już w ogóle była do niczego :/ Jakiś błąd bootowania i do widzenia :/ A pierwsza tak jak wcześniej pisałem :/

EDIT:
Jeśli można to z chęcią bym usłyszał nazwę jakiegoś programiku do wypalania obrazów. Oczywiście darmowego :) Pozdrawiam :)
zetwu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

A z jaką prędkością nagrywałeś płyty? Pod XP zawsze wypalam NeroOEM nigdy nie było żadnych problemów przy odczytywaniu płyt z różnymi OSami tyle tylko że zawsze używałem niskich prędkości.... Spróbuj z tym przepinaniem o którym pisałem wcześniej.
kotbar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziękuję wszystkim za rady :)
Dane już odzyskuje programem Recovery4all.
netis7 - spróbuje dla wprawy twoim sposobem
predator27 - nie próbowałem - ale na pewno teraz to zrobię ;) ale jak już ściągnę dane
netis7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

kotbar pisze: netis7 - spróbuje dla wprawy twoim sposobem
Polecam, spróbuj, ja miałem problemy przy partycjonowaniu i robiłem to w kilku podejściach i na kilka sposobów. Testdisk potrafił nawet znaleźć te wcześniejsze wersje podziału partycji.
Jeśli jednak nie skorzystasz z tego programu to po utworzeniu nowej partycji uruchom chkdsk.
Wielka prośba - napisz po tym czy wszystko jest OK (czy przechodzi test).

Pozdrawiam
Mati19
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Mati19 »

Witam. Przeglądałem trochę ten temat ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, jeśli to już było to sorry. Chodzi mi o to czy dzieląc dysk korzystając z programu zawartego na płycie ubuntu stracę dane na nim zapisane? Na razie mam windows viste i nie mam jak dysku podzielić, partition magic niestety jest niekompatybilny, a z paroma innymi programami też miałem problemy.
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Nie wiem jak z vistą ale zmniejszałam partycje z XP i nic się nie stało XP wystartował bez problemu
Używałam programu Gparted właśnie tego co jest na płytce z Ubuntu.
Ja mam zrobioną narzędziową płytkę botowalną do tego typu rzeczy jak np. partycjonowanie - z tej stronki http://downloads.partedmagic.com/ ten link http://208.86.184.49/31/pmagic-3.1.iso.zip i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.
Zaleta jest błyskawiczne uruchamianie się bo nie ładuje zbędnych rzeczy jak LiveCD i jest w trybie graficznym.
kotbar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

netis7 - wielkie dzieki za TestDisk
Dane w pierwszym kroku odzyskałem programen recovery4all, troszke to trwało. Jednak jak już zacząłem jedną metodą, to dokończyłem ;)
Kolejny krokiem było użycie programu TestDisk dla wprawy ;) - świetny program! Wszystko zajęło mi z 30 minut. chkdsk przeszedł bez problemu!

Zabieram się za dzielenie "z głową" dysku i do instalacji Ubuntu.

Jeszcze raz wielkie dzięki za wsparcie! :razz:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”