jak przekonwertować pliki mp3 do wav
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
jak przekonwertować pliki mp3 do wav
witam... jak przekonwertować pliki mp3 do wav ?
z tym, ze nie jeden plik ale kilka tysięcy na raz . np. cały folder " muzyka" przerobić z mp3 na wav.
z tym, ze nie jeden plik ale kilka tysięcy na raz . np. cały folder " muzyka" przerobić z mp3 na wav.
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: jak przekonwertować pliki mp3 do wav
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install lame
man lame

ten skrypt jest bardzo fajny, jest nakładką graficzną:
#!/bin/bash
jeden ()
{
wej=`zenity --file-selection --title="Wybierz plik mp3 do konwersji"`
if [ "$?" = 1 ] ; then
exit
fi
wyj=`zenity --file-selection --save --title="Wybierz miejsce zapisu pliku mp3"`
if [ "$?" = 1 ] ; then
exit
fi
bitrate=`zenity --list --title "Wybór bitrate" --text "Poniżej masz listę dostępnych bitrate obsługiwanych przez program,
który zostanie użyty do konwersji pliku" --radiolist --height 450 --column "" --column "Dostępny bitrate" FALSE "8" FALSE "16" FALSE "24" FALSE "32" FALSE "40" FALSE "48" FALSE "56" FALSE "64" FALSE "80" FALSE "96" FALSE "112" FALSE "128" FALSE "144" FALSE "160"`
if [ "$?" = 1 ] ; then
exit
fi
lame --mp3input -b "$bitrate" "$wej" "$wyj.mp3" | zenity --progress --auto-close --text="Proszę czekać
Trwa konwersja plików"
zenity --info --text="Konwersja zakończona pomyślnie."
}
wszystkie ()
{
bitrate=`zenity --list --title "Wybór bitrate" --text "Poniżej masz listę dostępnych bitrate obsługiwanych przez program,
który zostanie użyty do konwersji wszystkich plików" --radiolist --height 450 --column "" --column "Dostępny bitrate" FALSE "8" FALSE "16" FALSE "24" FALSE "32" FALSE "40" FALSE "48" FALSE "56" FALSE "64" FALSE "80" FALSE "96" FALSE "112" FALSE "128" FALSE "144" FALSE "160"`
if [ "$?" = 1 ] ; then
exit
fi
for i in *.mp3
do lame --mp3input -b "$bitrate" "$i" "nowy$i"
done | zenity --progress --auto-close --text="Proszę czekać
Trwa konwersja plików"
}
if [ -x /usr/bin/lame ]
then
zenity --info --text="Program wykorzystuje do konwersji program Lame "
else
zenity --error --text="Nie masz zainstalowanego programu Lame
Użyj programu synaptic, apt-get lub innego menagera plików do jego zainstalowania"
exit
fi
wybor=`zenity --list --title "Wybór rodzaju konwersji" --text "Poniżej masz listę dostępnych
rodzajów konwersji" --radiolist --column "" --column "Dostępny bitrate" FALSE "Pojedyńczy plik mp3" FALSE "Wszystkie pliki mp3 w folderze" TRUE "Zakończ działanie programu"`
case "$wybor" in
"Pojedyńczy plik mp3") jeden ;;
"Wszystkie pliki mp3 w folderze") wszystkie ;;
"Zakończ działanie programu") exit ;;
*) zenity --error --text "Nic nie wybrałeś. Spróbuj ponownie"
esac
sh ścieżka/do/skryptu/jego_nazwa.sh
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Do tego celu, może również posłużyć bardzo fajny programik - Audacity
-
- Serdeczny Borsuk
wpisałem lame w konsoli i pokazało ze już to mam ... to fajnie:D ale nie wiem co dalej z tym zrobić ...pisałeś i tu cytat ... "i już wszystko wiesz
Kod: "
a nie wiem nic ... wyskoczyło coś a ja nie wiem o co tam chodzi ... kiepsko mam z angielskim i jeszce gorzzej z konsolą więc wole jakieś programy graficzne ... spróbuje to co pisał jusko ale dzieki bardzo za odpowiedz.
EDIT:
sorry ale coś nie działa albo nie potrafie z tym Audacity przerobić z mp3 na zwykłe audio nawet jednej piosenki a już nie mówiąc o całym folderze , nawet nie widze tam jakiejś opcji gdzie to by mogło być
Kod: "
a nie wiem nic ... wyskoczyło coś a ja nie wiem o co tam chodzi ... kiepsko mam z angielskim i jeszce gorzzej z konsolą więc wole jakieś programy graficzne ... spróbuje to co pisał jusko ale dzieki bardzo za odpowiedz.
EDIT:
sorry ale coś nie działa albo nie potrafie z tym Audacity przerobić z mp3 na zwykłe audio nawet jednej piosenki a już nie mówiąc o całym folderze , nawet nie widze tam jakiejś opcji gdzie to by mogło być
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
aha ja myślałem, że tyn skrypt po polsku jest... widocznie słabo znam języki...
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
omega79 kopiujesz to :
do pustego pliku , zapisujesz np. mp3nawmv.sh , następnie klikasz prawym przyciskiem myszy w uprawnienia i dajesz :
, potem w konsoli wpisujesz sh mp3nawmv.sh i już powinno działać
#!/bin/bash
jeden ()
{
wej=`zenity --file-selection --title="Wybierz plik mp3 do konwersji"`
if [ "$?" = 1 ] ; then
exit
fi
wyj=`zenity --file-selection --save --title="Wybierz miejsce zapisu pliku mp3"`
if [ "$?" = 1 ] ; then
exit
fi
który zostanie użyty do konwersji pliku" --radiolist --height 450 --column "" --column "Dostępny bitrate" FALSE "8" FALSE "16" FALSE "24" FALSE "32" FALSE "40" FALSE "48" FALSE "56" FALSE "64" FALSE "80" FALSE "96" FALSE "112" FALSE "128" FALSE "144" FALSE "160"`
if [ "$?" = 1 ] ; then
exit
fi
lame --mp3input -b "$bitrate" "$wej" "$wyj.mp3" | zenity --progress --auto-close --text="Proszę czekać
Trwa konwersja plików"
}
wszystkie ()
{
który zostanie użyty do konwersji wszystkich plików" --radiolist --height 450 --column "" --column "Dostępny bitrate" FALSE "8" FALSE "16" FALSE "24" FALSE "32" FALSE "40" FALSE "48" FALSE "56" FALSE "64" FALSE "80" FALSE "96" FALSE "112" FALSE "128" FALSE "144" FALSE "160"`
if [ "$?" = 1 ] ; then
exit
fi
for i in *.mp3
do lame --mp3input -b "$bitrate" "$i" "nowy$i"
done | zenity --progress --auto-close --text="Proszę czekać
Trwa konwersja plików"
}
if [ -x /usr/bin/lame ]
then
zenity --info --text="Program wykorzystuje do konwersji program Lame "
else
zenity --error --text="Nie masz zainstalowanego programu Lame
Użyj programu synaptic, apt-get lub innego menagera plików do jego zainstalowania"
exit
fi
wybor=`zenity --list --title "Wybór rodzaju konwersji" --text "Poniżej masz listę dostępnych
rodzajów konwersji" --radiolist --column "" --column "Dostępny bitrate" FALSE "Pojedyńczy plik mp3" FALSE "Wszystkie pliki mp3 w folderze" TRUE "Zakończ działanie programu"`
case "$wybor" in
"Pojedyńczy plik mp3") jeden ;;
"Wszystkie pliki mp3 w folderze") wszystkie ;;
"Zakończ działanie programu") exit ;;
*) zenity --error --text "Nic nie wybrałeś. Spróbuj ponownie"
esac
Wykonianie : Zezwolenie wykonywania pliku jako program
Linux user #470979
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
W Audacity, dajesz zakładkę Plik i klikasz Eksportuj. Wybierasz następnie jaki ma być format wyjściowy pliku, i to wszystko.
- ubunt
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 7.10
może to soundKonverter
-
- Serdeczny Borsuk
Myślisz ze tego nie czytałem ...?!kazik pisze:http://www.ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?t=68821
Przeczytałem i starałem się tak zrobić ale coś tam mi nie wychodzi a w konsoli to już w ogóle czarna magia
wpisałem to co pisał .@ krisik28 i ... nie wiem ... nie lubie konsoli pisało ze skończyło ale nawet nie zaczęło bo nawet nie podałem gdzie i jaki folder ma się przerobić . A właściwie to gdzie podaję się ścieszkę do folderu z mp3 ? i gdzie do plików przerobionych?
Sorry znam sie na paru rzeczach doskonale, ale komputery to magia nie rozumie tych maszyn i stąd moje
" ciężkie " pytania. sorry i wyrozumiałości. Ja chcę po prostu nagrać sobie płytę audio do słuchania w samochodzie . Mam juz program do nagrywania K3B

plik muzyczny mam w folder domowy -> muzyka.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
Z menu Aplikacje -> Dźwięk i obraz uruchom "Serpentine CD Audio Creator" i wrzuć na okno programu pliki mp3, które chcesz nagrać na płycie. Program sam sobie przekonwertuje pliki w locie.
Identycznie możesz postąpić z K3B: uruchamiasz, wybierasz Audio CD i wrzucasz empetrójki na okno programu, po czym nagrywasz. W K3B możesz dodatkowo normalizować pliki (będą miały wyrównany poziom głośności).
Po co komplikować sobie życie?
Identycznie możesz postąpić z K3B: uruchamiasz, wybierasz Audio CD i wrzucasz empetrójki na okno programu, po czym nagrywasz. W K3B możesz dodatkowo normalizować pliki (będą miały wyrównany poziom głośności).
Po co komplikować sobie życie?
-
- Serdeczny Borsuk
w k3b wyskakuje mi jakiś błąd (Problems while adding files to the project) gdzy chce nagrać . juz w momencie gdzy przciagam pliki wyskakuje mi to i koniec . To juz próbowałem na samym początku . i właśnie dla tego napislem tu o pomoc