KNetworkManager nie łączy z siecią przewodową

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Fiilozof
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

KNetworkManager nie łączy z siecią przewodową [solved]

Post autor: Fiilozof »

Mam problem z KNetworkManager w Kubuntu 8.10: nie mogę się w żaden sposób połączyć z siecią. Do tej pory korzystałem z ustawień w ustawieniach systemowych, tam wszystko grało. Teraz uzupełniam ręcznie dane i nie potrafi się połączyć... Po najechaniu myszką na ikonę programu w tacce pojawia się napis "eth0: unmanaged". Jest na to jakiś sposób? Może obejście?

Dodam, że jestem za NAT-em, ale dane proxy uzupełniam, jak zawsze. Żadna poprzednia wersja Kubuntu nie miała z tym problemu. Inna sprawa, że nigdy nie próbowałem używać żadnego programu do zarządzania siecią. Aha, Internet nie działa nigdzie, ani w konsoli, ani we wszelkich innych programach, więc problem leży chyba po stronie KNetworkManagera. :shock:
khaard
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: KNetworkManager nie łączy z siecią przewodową

Post autor: khaard »

Z moich doswiadczen z KNetworkManager wynika prosty wniosek - jest to bezuzyteczny program jesli masz lacze ze stalym adresem IP. DHCP, WLAN obsluguje dobrze, natomiast static IP niestety nie. Ale do brzegu...

Pokaz nam swoje resolv.conf i interfaces :) Czyli kolejno:

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/resolv.conf
cat /etc/network/interfaces
Fiilozof
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Racja, od razu powinienem podać zawartość tych plików... Już podaję:
etc/resolv.conf - jest pusty.

interfaces:

auto lo
iface lo inet loopback 
Oczywiście mam profil połączenia w KNetworkManager, ale, jak wyczytałem, program ten nie uzupełnia tych plików, a co więcej - często działa tylko wtedy, gdy się ich ręcznie nie uzupełnia... Mnie, niestety, nie działa tak czy siak.

I jeszcze ficonfig:

eth0
          Link encap:Ethernet
          HWaddr 00:1d:60:de:2b:63
          inet6 addr: fe80::21d:60ff:fede:2b63/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:67 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:11 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:2
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:5857 (5.8 KB)  TX bytes:2178 (2.1 KB)

lo
        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:28 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:28 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:1568 (1.5 KB)  TX bytes:1568 (1.5 KB)
Awatar użytkownika
Noea
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: Noea »

Z tego co piszesz nie masz dhcp , teraz nie masz wogole ip i knm nie akcetpuje zmian ????? Wprowadzales ustawienia do tego z tacki czy w system->preferencje-network configuration ??
Ubuntu Counter Project - user number # 23841
AMD Phenom II X2 , GF 9800 GT , 4 gb ram - U 10.4
Awatar użytkownika
barja
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 18.04
Kontakt:

Post autor: barja »

Może tak:
1/ Na początek odznacz uruchamianie się Network Managera w opcjach startowych sesji - niech się nie uruchamia,
2/Terminal:

sudo gedit /etc/resolv.conf
wpisz
nameserver 192.168.1.1
nameserver 0.0.0.0 to moje, ja mam od Neo,Ty musisz znać od swojego dostawcy, a 0.0.0.0 ma być jako drugi
3/Polecenia sprawdzające:
s

udo lshw -C network
sudo cat /etc/network/interfaces
sudo route
dig google
sudo ifconfig -a
Restart. Jeśli po po restarcie pojawi się sieć i wszystkie komendy sprawdzające pokażą stan OK - możesz usunąć spokojnie Network Managera. Ja tak zrobiłam, a też sieci nie miałam.
A, jeszcze:

sudo gedit /etc/network/interfaces
U mnie jest dość skomplikowany, ale wygląda tak: (mam dwie karty, jedna uszkodzona, ale musi być, druga działa), jeśli nie masz wpisów adress, gateway, netmask - trzeba dodac:

#auto lo
#iface lo inet loopback

#auto ath0
#iface ath0 inet dhcp

#auto wlan0
#iface wlan0 inet dhcp

#iface eth2 inet static
#address 192.168.1.10
#netmask 255.255.255.0
#gateway 192.168.1.1

#auto eth2

auto lo
iface lo inet loopback

iface eth1 inet static
address 192.168.1.10
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1

auto eth2
iface eth2 inet dhcp

auto ath0
iface ath0 inet dhcp

auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp

iface eth0 inet dhcp
address 192.168.1.10
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1

auto eth0

auto eth1
Ubuntu 16.04 64 Gnome,
Acer Aspire ES15, 4 GB RAM, Intel HD Cherryview
Fiilozof
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Noea pisze:Z tego co piszesz nie masz dhcp , teraz nie masz wogole ip i knm nie akcetpuje zmian ????? Wprowadzales ustawienia do tego z tacki czy w system->preferencje-network configuration ??
Mam kubuntu, w którym obecnie w ustawieniach systemowych nie ma ustawień połączeń sieciowych (poza proxy).

Barja, postaram się zastosować do Twoich rad i przekażę relację z pola walki ;)

EDIT:
Nie udało się. Oto, co udało mi się odczytać:

lshw -C network

*-network                                         
       description: Ethernet interface                                                                                                              
       product: L1 Gigabit Ethernet Adapter                                                                                                         
       vendor: Attansic Technology Corp.                                                                                                            
       physical id: 0                                                                                                                               
       bus info: pci@0000:02:00.0                                                                                                                   
       logical name: eth0                                                                                                                           
       version: b0                                                                                                                                  
       serial: 00:1d:60:de:2b:63                                                                                                                    
       size: 100MB/s                                                                                                                                
       capacity: 1GB/s                                                                                                                              
       width: 64 bits                                                                                                                               
       clock: 33MHz                                                                                                                                 
       capabilities: pm msi pciexpress vpd bus_master cap_list ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt-fd autonegotiation           
       configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=atl1 driverversion=2.1.3 duplex=full firmware=N/A ip=10.1.4.222 latency=0 link=yes module=atl1 multicast=yes port=twisted pair speed=100MB/s                                                                                              
  *-network DISABLED                                                                                                                                
       description: Wireless interface                                                                                                              
       product: PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection                                                                                     
       vendor: Intel Corporation                                                                                                                    
       physical id: 0                                                                                                                               
       bus info: pci@0000:03:00.0                                                                                                                   
       logical name: wmaster0                                                                                                                       
       version: 02                                                                                                                                  
       serial: 00:1b:77:e7:05:f6                                                                                                                    
       width: 32 bits                                                                                                                               
       clock: 33MHz                                                                                                                                 
       capabilities: pm msi pciexpress cap_list logical ethernet physical wireless
       configuration: broadcast=yes driver=iwl3945 latency=0 module=iwl3945 multicast=yes wireless=IEEE 802.11abg
  *-network DISABLED
       description: Ethernet interface
       physical id: 2
       logical name: pan0
       serial: 86:61:67:b5:80:47
       capabilities: ethernet physical
       configuration: broadcast=yes driver=bridge driverversion=2.3 firmware=N/A link=yes multicast=yes
Zmienił się wynik route; przed wykonaniem zmian nie było nic, a obecnie jest tak:

Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
10.0.0.0        *               255.0.0.0       U     0      0        0 eth0
Moje dane:
IP: 10.1.4.222
maska podsieci: 10.1.4.1
brama: 10.1.4.1
proxy: 10.1.4.1

Dlatego w resolv.conf wpisałem 10.1.4.1.
Awatar użytkownika
barja
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 18.04
Kontakt:

Post autor: barja »

A uruchamiałeś sieć? Dodaj do panelu "Monitor sieci", tam jest włącz/wyłącz. Jeśli nie załapie - viewtopic.php?t=85142
Ubuntu 16.04 64 Gnome,
Acer Aspire ES15, 4 GB RAM, Intel HD Cherryview
khaard
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Noea pisze:Z tego co piszesz nie masz dhcp , teraz nie masz wogole ip i knm nie akcetpuje zmian ????? Wprowadzales ustawienia do tego z tacki czy w system->preferencje-network configuration ??
Kolega ktory potrzebuje pomocy nie ma ubuntu a Kubuntu. Nie bedzie mial menu System->Preferencje-Network Configuration. Prosilbym czytac ze zrozumieniem :wall:

EDIT:
barja pisze:A uruchamiałeś sieć? Dodaj do panelu "Monitor sieci", tam jest włącz/wyłącz. Jeśli nie załapie - viewtopic.php?t=85142
Nie wnosi nic do tematu... w Kubuntu 8.10 nie ma takiego apletu. Temat, ktory sie kryje pod odnosnikiem dotyczy problemow z automagicznym pobieraniem adresu czyli DHCP. Przypadek Filozofa jest zgola inny :)

Ale do brzegu... W Twoim przypadku mozesz zostawic zainstalowanego NetworkManagera. W momencie wprowadzenia konfiguracji stalego IP bedzie on dzialal nieaktywnie, tzn. wykrywajac wpisy w odpowiednich plikach nie bedzie probowal pobrac adresow przez DHCP. Mam pewna watpliwosc odnosnie danych IP ktore podales. Jestes absolutnie pewien ze taka maske podsieci otrzymales od ISP? W tej klasie adresow IP maska podsieci to 255.0.0.0.
W przypadku ktory opisujesz powinienes ustawic plik /etc/network/interfaces na taki:

auto lo
iface lo inet loopback

auto eth0
iface eth0 inet static
        address 10.1.4.222
        netmask 255.0.0.0
        gateway 10.1.4.1
natomiast plik /etc/resolv.conf zawiera serwery DNS, te powinienes uzyskac od ISP. Plik wyglada tak, jesli go nie ma, utworz go, pamietajac o koniecznosci uzycia sudo.

nameserver adres.ip.serwera.dns
nameserver adres.ip.serwera.dns
Gdyby w route nadal nie bylo bramy, dodaj ja sobie komenda.

sudo route add -net default gw 10.1.4.1 dev eth0
Powodzenia :)
mati408
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: mati408 »

khaard pisze:Z moich doswiadczen z KNetworkManager wynika prosty wniosek - jest to bezuzyteczny program jesli masz lacze ze stalym adresem IP.
To fakt, ale mając laptop i podłączając się raz do sieci po drucie raz przez wifi, naprawdę się przydaje.

Ja również mam problem z kubuntu 8.10 - karta Atheros 5212 o ile dobrze pamiętam.
Chodziła bez sprawy pod kubuntu 8.04. Na razie nie chce mi się grzebać. Czekam na aktualizację paczek z modułami do kernela. Może w ciągu następnych tygodni coś poprawią.
Ogólnie sytuacja wygląda to tak, że widzę sieć, karta się z nią łączy chwilę i po chwili przestaje.
Mateusz <<ubuntumaniak>>

ubuntustudio 8.04 || kubuntu 8.10/9.04 || ubuntu srv 6.10 || ubuntu srv 8.04
khaard
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

mati408 pisze:To fakt, ale mając laptop i podłączając się raz do sieci po drucie raz przez wifi, naprawdę się przydaje.
Zgadzam sie, tyle ze jest to inne zastosowanie tego programu.
Fiilozof
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Wiecie co, zastosowałem się do wszystkich rad, pewien, że nic nie dadzą - a tu nagle działa :D Nie wiem, jak to się stało... Ale ważne, że działa :D Dziękuję!
khaard
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Ciesze sie ze moglem pomoc :) Dodaj [SOLVED] do tematu :)
mati408
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: mati408 »

ci którzy mają kubuntu moga skorzystać z rad które napisałem na ubuntuforums.com:
http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... ost6160568

Moja karta Atheros Communications Inc. AR5212 802.11abg zaczęła działać. Ogólnie chodzi o to, że domyślnie kubuntu korzysta ze sterownika madwifi. Natomiast trzeba na siłe wymusić sterownik ath5.
Działa bez sprawy.

Niestety nie wiem co zrobić z innymi kartami :-( - może podobna sytuacja?
Mateusz <<ubuntumaniak>>

ubuntustudio 8.04 || kubuntu 8.10/9.04 || ubuntu srv 6.10 || ubuntu srv 8.04
khaard
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

mati408, wszystko fajnie i w ogole teges. Ale mam wrazenie ze ten temat dotyczy sieci przewodowej :>
mikolajs
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: mikolajs »

Mati408 dzięki za przydatną informację! To wkurzające jak nagle przestaje ci działać sieć po jakieś aktuallzacji i nie wiesz dlaczego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”