Witam
Mam zamiar kupić laptopa z kartą Intel GMA X4500. Czy ktoś mógłby mi napisać jak działa ta karta na ubuntu ? Nie chcę kupić laptopa na którym będę mógł używać tylko windowsa
Proszę Was jeśli ktoś posiada tę kartę lub coś o niej wie - niech się wypowie. Z tego co znalazłem są z nią problemy w filmach. Może idzie jakoś to obejść, co z efektami czy sterownikami ?
Pozdrawiam
Ja mam laptopa Aristo SMart 500 z Intel GMA X3100. Nigdy nie miałem z nią problemów, compiz działa a filmy ogląda się normalnie, bez zacinania. O grach możesz zapomnieć bo to ustrojstwo strasznie wolne jest.
Z tego wychodzi że będzie działać na nowym jądrze sterownika G45 i "będzie się miało lepiej". A próbowałeś może na swojej karcie odpalić np Counter-Strike 1.6 ? Czytałem że chodzi w sumie dość dobrze. Od gier mam komputer stacjonarny ale było by super gdyby "mniejsze" gry cs halflife działały...
Mam jeszcze jedno pytanie: Jakiego sterownika używasz do swojej grafiki ?
Pozdrawiam
Laptopa mam przeznaczonego do pracy więc nie mam żadnych gier zainstalowanych. Nigdy nie sprawdzałem więc faktycznie jak się sprawdza. Porównywałem tylko wyniki glxgears i mój Radeon 9550 jest szybszy niż X3100. Nie wiem jak sytuacja będzie się miała z X4500. Co do sterownika to w Ubu 8.10 to X-y prawie nie korzystają z xorg.conf i tam nawet nie ma napisane co to za sterownik A nie pamiętam dokładnie co tam było wpisane w poprzedniej wersji, chyba po prostu "intel".
ja od wczoraj jestem posiadaczem hp 6730s z kartą Intel GMA X4500. niestety ubutu i karta ta nie chcą się zaprzyjaźnić. już przy instalacji pojawiły się problemy - po prawidłowo wyświetlonym ekranie instalacyjnym i wyborze języka pojawiły się "krzaczki". musiałem ponowić instalkę w bezpiecznym trybie graficznym - poszło gładko. niestety system nie rozpoznaje tej karty i mogę pracować tylko w niskiej rozdzielczości... nie wiem jak ten problem rozwiązać (?) zauważyłem na różnych forach, że to problem ogólnie znany, ale nikt nie zaproponował jakiegoś rozwiązania... a może źle szukałem? zna ktoś sprawę i wie jak sprawić, żeby ubuntu i intel gma x4500 żyli w zgodzie?
Mam Acera Extensa 5630z z tą kartą graficzną i wszystko chodzi prawie cacy:-P prawie bo akceleracja coś nie wyrabia (założyłem wątek na ten temat ale jakoś nikt pomóc nie chce) pozatym mając win Xp na tej karcie odpalałem np NFS MW.
ja mam hardego (8.04). spróbuje dziś przejść na wyższą wersję, może coś pomoże. obecnie pracować się nie da - rozdzielczość mała, okna i ikony wyglądają siermiężnie, żadnych efektów
miałem tą samą wersję na acerze travelmate 2400 - wszystko wyglądało genialnie, jakby zupełnie inny system był.
Posiadam X4500 w Lenovo SL300 , używam Kubuntu 8.10 iii... dziaaaałaaaa...
Owszem da się pracować ale wszystkie aplikacje mają opóźniony czas reakcji, przy maksymalizacji okien (KDE4) pojawiają się na sekundę krzaki. Czasem pojawiają się nieoczekiwane zamknięcia aplikacji. Filmy da się oglądać ale zrywają co jakiś czas (denerwujące).
Jak rozumiem jest to problem sterownika którego brak lub kubuntu nie obsługuje jeszcze ? Czy można mieć nadzieję że zostanie to rozwiązane w najbliższym czasie i stosowne drivery zostaną włączone do 9.04 ? Czy to kwestia kernela ? Czy jeśli zainstaluję alfę 9.04 to jest szansa że ona już będzie obsługiwać tą kartę graficzną ? Jak to sprawdzić ?
Jakie inne rozwiązanie tej kwestii ? Będę ogromnie wdzięczny za wszelką pomoc bo zaczynam mieć już dość lagującego systemu na nowiutkim komputerze.. :/
traht,Niestety musze cię zmartwić;) Ja też mam sl300 z tą samą grafiką i 9.04, ale jakoś poprawy w wydajności karty nie widze.
glxgears nie chce wyjść poza magiczne 60 klatek:)
ajtus: ja zainstalowałem 9.04 alpha 4 i poprawę widzę kolosalną ! system zaczął być stabilny, okna działają normalnie, nic się nie krzaczy, aplikacje się nie zamykają same. Nawet filmy można oglądać nic nie rwie (nie robiłem testów wydajnościowych). Normalnie da się pracować !
Pomocy ! Mam lapka ASUS'a M51A z INTEL'em X4500. Wszystko było fajnie (właściwe rozdzielczości) do momentu aż nie postanowiłem zaktualizować systemu. Teraz mam tylko do wyboru 800x600 i 1024x768. Co zrobić żeby znowu było ok?