Chciałbym tu obecnych użytkowników prosić o radę, bowiem napotkałem na pewne problemy podczas pracy z Ubuntu 7.10 Server.
Otóż: mam niewielki serwer WWW, FTP i pocztowy (na jednej maszynie). W przypadku tego ostatniego wszystko wydaje się być skonfigurowane poprawnie, jednak mam problem w przypadku wysyłania poczty do użytkowników Onet.pl. Wiadomości lądują najpierw w Mail Queue ze statusem:
Następnie użytkownik, który wysłał maila dostaje zwrotkę.Żądanej operacji na poczcie nie wykonano: skrzynka niedostępna
450 4.1.1 <email@poczta.onet.pl>: Recipient address rejected: unverified address: host mx.poczta.onet.pl[213.180.130.86] said: 450 4.7.1 W chwili obecnej nie mozesz wyslac listu do: <email@op.pl>, sprobuj za chwile [0400.-1] / At the moment you cannot send a message to <email@op.pl>, try again later [0400.-1]
Początkowo sądziłem, że to wina tego, iż mój adres IP znajduje się na liście Spamhaus PBL, ale usunięcie go spowodowało, że mogę wysyłać wiadomości do gmaila, ale do onetu nadal nie.
Udało mi się wyczytać, że należy 'poprawnie skonfigurować reverseDNS i SPF dla domeny' - jednak wydaje mi się, że to elementy konfiguracji przeprowadzane na serwerze DNS, ja zaś wszystkie domeny trzymam na DNS-ach firm, gdzie są wykupione i nie posiadam swoich.
Inne rozwiązanie, na jakie się natknąłem, to ustawienie postfiksa, by kilkakrotnie ponawiał próbę wysłania wiadomości - i faktycznie, w przypadku parokrotnegoponowienia wysłania wiadomości (requeue w Webminie) ta dochodzi. W jaki jednak sposób ustawić to w postfiksie, żeby do skutku wysyłał wiadomość?
Może błądzę i należy to rozwiązać inaczej - jeżeli tak, to czy mógłby mnie ktoś nakierować na właściwą drogę?
Z góry dzięki.
Pozdrawiam