Amarok i błędy przy przesuwaniu utworów FLAC
- Ridd
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Amarok i błędy przy przesuwaniu utworów FLAC
Witam Forumowiczów
Od jakiegoś czasu muzykę przechowuję w formacie FLAC, wiadomo, jakość bezstratna itd.
Problem pojawia się (Nie przy wszystkich, lecz przy większości utworów), gdy próbuję o kilka sekund przesunąć jakiś utwór. Przy takowej próbie amarok przestaje odtwarzać i po chwili się zawiesza. Wie ktoś co z tym zrobić? Pomocna staje się tylko konwersja do WAV i ponownie do FLAC`ów, lecz takie rozwiązanie jest czasochłonne i nie wchodzi w grę.
Jeśli nie da się nic z tym zrobić, to może jakiś alternatywny odtwarzacz który potrafi zbudować własną kolekcję?
Dodam, że ten pliki które Amaroka zawieszają, na windzie przy pomocy winampa, czy foobara nie sprawiają problemów.
Emulacja programów z Windy nie wchodzi w grę (Jak linux to linux, bez domieszki wingrozy)
Proszę o pomoc.
Od jakiegoś czasu muzykę przechowuję w formacie FLAC, wiadomo, jakość bezstratna itd.
Problem pojawia się (Nie przy wszystkich, lecz przy większości utworów), gdy próbuję o kilka sekund przesunąć jakiś utwór. Przy takowej próbie amarok przestaje odtwarzać i po chwili się zawiesza. Wie ktoś co z tym zrobić? Pomocna staje się tylko konwersja do WAV i ponownie do FLAC`ów, lecz takie rozwiązanie jest czasochłonne i nie wchodzi w grę.
Jeśli nie da się nic z tym zrobić, to może jakiś alternatywny odtwarzacz który potrafi zbudować własną kolekcję?
Dodam, że ten pliki które Amaroka zawieszają, na windzie przy pomocy winampa, czy foobara nie sprawiają problemów.
Emulacja programów z Windy nie wchodzi w grę (Jak linux to linux, bez domieszki wingrozy)
Proszę o pomoc.
"If it’s bitter at the start, then it’s sweeter in the end..."
- server69
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Kontakt:
Odp: Amarok i błędy przy przesuwaniu utworów FLAC
kurde u mnie też jest kicha :/ gdy chcę przesunąć utwór to mam kilkanaście sekund ciszy poczym utwór gra dalej nie przesuwając się :/ jakieś pomysły?
Problem in Windows - reboot. Problem in Linux - be root.
- trobal
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Skoro pomaga konwersja to najprawdopodobniej problem dotyczy wersji flaca w systemie, która nie jest identyczna z użytą podczas tworzenia odtwarzanych plików.
W Ubuntu 8.10 jest to wersja 1.2.1, w Debianie dotąd używany jest 1.1.2, dlatego w Debianie mam ten sam problem, a w Ubuntu nie. Gdyby developerzy z vorbis'a nie zachowali zgodności (jak to kiedyś zrobili twórcy Monkey's Audio) pliki wcale by się nie odtwarzały przy braku zgodności.
Inną możliwą przyczyną takich zachowań może być częstotliwość próbkowania wyższa od stosowanej w formacie CD oraz rozdzielczość bitowa. Ale tu Amarok by sprawiał więcej kłopotów.
W Ubuntu 8.10 jest to wersja 1.2.1, w Debianie dotąd używany jest 1.1.2, dlatego w Debianie mam ten sam problem, a w Ubuntu nie. Gdyby developerzy z vorbis'a nie zachowali zgodności (jak to kiedyś zrobili twórcy Monkey's Audio) pliki wcale by się nie odtwarzały przy braku zgodności.
Inną możliwą przyczyną takich zachowań może być częstotliwość próbkowania wyższa od stosowanej w formacie CD oraz rozdzielczość bitowa. Ale tu Amarok by sprawiał więcej kłopotów.
- server69
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
no dobra, więc jaka rada..? bo chyba nie załapałem, jesli jakaś została napisana..
- trobal
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Nie została napisana.
Jeżeli w systemie którego używasz jest starsza wersja flaca może pomóc przejście na nowszą wraz z systemem. Wersję sprawdzisz pisząc w konsoli: flac -v
Co do plików z muzyką możesz się zabawić podglądając ich właściwości. Ponieważ wersja 8.10 Ubuntu jest pierwszą, z jaką mam styczność nie wiem jak to wyglądało we wcześniejszych.
Jeżeli w systemie którego używasz jest starsza wersja flaca może pomóc przejście na nowszą wraz z systemem. Wersję sprawdzisz pisząc w konsoli: flac -v
Co do plików z muzyką możesz się zabawić podglądając ich właściwości. Ponieważ wersja 8.10 Ubuntu jest pierwszą, z jaką mam styczność nie wiem jak to wyglądało we wcześniejszych.
- server69
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
hmm sprawdziłem kilka innych flaców i niektóre chodzą normalnie, czyli mam rozumieć że niektóre zostało przekonwertowane przez x.x wersję flaca a inne przez y.y i te które odpowiadają wersji flaca u mnie w systemie chodzą dobrze?
ale rozumiem pliki błędnie odtwarzane mają nowsza wersje niż moja systemowa, więc czy jest możliwość tylko 'uaktualnienia' wersji systemowego flaca bez instalacji nowszego systemu?
ale rozumiem pliki błędnie odtwarzane mają nowsza wersje niż moja systemowa, więc czy jest możliwość tylko 'uaktualnienia' wersji systemowego flaca bez instalacji nowszego systemu?
- trobal
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Wciąż nie wiem jaką wersję flac'a masz zainstalowaną.
[+]
Wersja jest ta sama co w 8.10. Pozostaje więc pytanie o stopień kompresji używany przez kłopotliwe i niekłopotliwe pliki. Bo może chodzić i o upchanie danych, przecież podczas odtwarzania w tle dokonuje się ich dekompresja. Jeżeli sam kompresujesz do flac kłopotliwe pliki to ustawiasz poziom kompresji?
[+]
Wersja jest ta sama co w 8.10. Pozostaje więc pytanie o stopień kompresji używany przez kłopotliwe i niekłopotliwe pliki. Bo może chodzić i o upchanie danych, przecież podczas odtwarzania w tle dokonuje się ich dekompresja. Jeżeli sam kompresujesz do flac kłopotliwe pliki to ustawiasz poziom kompresji?
- server69
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
wersja flaca: 1.2.1
a kubuntu 8.04
sam nie kompresowałem, a jeśli chodzi o poziom kompresji to chyba bitrate jest jakimś odpowiednikiem? jak tak, to zależności nie ma..
w sumie system mam świeży, więc jak postawię na nowo 8.10 to wielkiego kłopotu nie będzie, zakładając że jest sens (?)
a kubuntu 8.04
sam nie kompresowałem, a jeśli chodzi o poziom kompresji to chyba bitrate jest jakimś odpowiednikiem? jak tak, to zależności nie ma..
w sumie system mam świeży, więc jak postawię na nowo 8.10 to wielkiego kłopotu nie będzie, zakładając że jest sens (?)
- Ridd
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Szczerze wątpie, żeby to była wina wersji Flaca w systemie.
Inny odtwarzacz, n.p exaile działa poprawnie odtwarzając te FLACe z którymi amarok ma problemy.
Inny odtwarzacz, n.p exaile działa poprawnie odtwarzając te FLACe z którymi amarok ma problemy.
"If it’s bitter at the start, then it’s sweeter in the end..."
- Gasiu
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Kontakt:
Re: Amarok i błędy przy przesuwaniu utworów FLAC
odkopię temat - w wersji 10.10 mam ten sam kłopot - Amarok sobie nie radzi z przewijaniem Flac - dla ułatwienia dodam, że sam robię sobie i te świeżynki też (VLC łyka to bez kłopotu)
- Gasiu
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Kontakt:
Re: Amarok i błędy przy przesuwaniu utworów FLAC
no i (jak zwykle) sam sobie dałem radę - jakby ktoś słuchał flac w Amaroku to polecam:
potem dla pewności w konfiguracji phonon-a sobie to całe VLC ustawić zamiast xine i mniej kłopotów...
Kod: Zaznacz cały
sudo aptitude install phonon-backend-vlc