skopiowanie adresu mac na router di-524 przy korzytsaniu z modemu od kablowki

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Awatar użytkownika
DekeR
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME

skopiowanie adresu mac na router di-524 przy korzytsaniu z modemu od kablowki

Post autor: DekeR »

Witam,
mam internet z sieci kablowej, który pozwala się na łączenie z internetem tylko z mojego adresu MAC- przez modem do laptopa. Chcę stworzyć sieć bezprzewodową z routerem d-link di-524, ale płyta instalacyjna od routera nie działa pod ubuntu 8.04, a ja sam nie umiem nawet znaleźć swojego adresu MAC... Proszę o łopatologiczny algorytm postępowania w środowisku linux...
Awatar użytkownika
frklin
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: skopiowanie adresu mac na router di-524 przy korzytsaniu z modemu od kablowki

Post autor: frklin »

o_O
po co Ci jakaś płytka, śmiało możesz ją wywalić. do niczego się nie nadaje.
1 odpalasz router
2 łączysz się z jego siecią (wifi, kabel jak wolisz) ip nic nie podajesz ustawiasz dhcp
3 odpalasz ff wklepujesz adres 192.168.0.1 user Admin password: wrgg15_di524
4 klonujesz mac i ustawiasz co chcesz

mogę się mylić co do ip, i hasełka za dużo jest do pamiętania ich, co model to inne :/ ale masz instrukcję i www producenta.
Proszę o łopatologiczny algorytm postępowania w środowisku linux...
ten sam opis tyczy i Windows i każdego innego OSa. dlaczego ludzie pytają się jak ustawia się router pod Linuksem? przecież interfacem ustawień routera jest przeglądarka www......

jak w konsoli wklepiesz: ifconfig poznasz mac sieciówki, zresztą jest na routerze takie coś jak klonuj mac i sam sobie ustawi na wan mac Twojej karty
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”