Agresywne parkowanie na baterii jest ok. Oszczędza prąd i to co piszesz zmniejsza ryzyko uszkodzeń dysku. Ja mam tak u siebie poustawiane. Natomiast na kablu po co? Niech sobie dysk pracuje. Co mu przeszkadzać. Problem grzania. No trochę się grzeje ale laptop łatwo oddaje ciepło więc nie jest to jakiś znaczący problem. W służbowym lapku (XPek) wcale dysk nie parkuje. Liczba parkować ok 8 tys. po 4 latach używania i odpukać dysk chodzi bez zarzutu. Potrafi się zagrzać ale działa.Michal2203 pisze: (...) Wedlug mnie taka natura sprzetu i ja osobiscie nie mam zamiaru tego zmieniac bo czy faktycznie te zmiany prowadza ku lepszemu?Brak parkowania oznacza ciagla prace czyli wzrost temperatury drugra sprawa wstrzasy np przy braniu sprzetu na kolana lub uzytkowanie w aucie wieksza dzura mocniejsze wibracja i uszkodzenie mechaniczne dysku gotowe.
EDIT:
No i tak się rodzą plotkiatb80 pisze:O tym samym mówiłem już dawno... Problem został wykryty 1,5 roku temu i żaden z programistów linuxa go nie naprawił - znaczy to, że nie jest to problem, a rozdmuchana plotka... Vista parkuje tak samo często głowice dysku jak linux...