A ja mam pytanko.
Chciałbym zainstalowac linuxa w laptopie Fujitsu Siemens Amilo Pi 2540 i teraz tak: Mam na nim zainstalowanego widowsa i nastepujace partycje:
C: NTFS 20 GB
D: NTFS 30 GB
E: NTFS 85 GB
F: NTFS 98 GB
I teraz pytanie: Czy da rade ( po przeniesieniu wszystkich danych z Dysku D na inna partycję ) Zainstalować ubuntu tylko na partycji D nie uszkadzając windowsa ani danych oraz nie ruszając pozostałych partycji z danymi?
Jeśli tak to w jaki sposób mogę to zrobić i czy to modelu mojego laptopa odnajde wszystkie sterowniki do urządzeń które są w nim zamontowane.
Instalacja Ubuntu 8.04 na Fujitsu Siemens Amilo Pi 2450
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Instalacja Ubuntu 8.04 na Fujitsu Siemens Amilo Pi 2450
Jeżeli windows nie jest na dysku D to nie będzie problemów. Dodatkowo z dysku D będziesz musiał wydzielić ok 1gb na swap. Robi to się podczas instalacji łatwo i intuicyjnie. Jeżeli się tego obawiasz możesz przy pomocy np Partition Magic z poziomu Windowsa przygotować sobie partycje - usuwasz całkiem dysk D; tworzysz partycję ext3 29gb i z reszty pozostałego miejsca tworzysz partycję swap. Przy instalacji Ubuntu wystarczy wtedy zaznaczyć punkty montowania dla tych partycji. Dla ext3 punkt / a dla swap "Przestrzeń wymiany". Ze sterownikami nie powinno być problemów.
jid: adnix na jabber.org
adnix.wordpress.com
adnix.wordpress.com
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Odp: Instalacja Ubuntu 8.04 na Fujitsu Siemens Amilo Pi 2450
Podziękował za odpowiedz mam nadzieje ze mi sie to uda i ze nic zepsuję. Przydała by się do tego instrukcja bo mam ubuntu w kompie domowym ale mam 2 osobne dyski wiec jak instalowałem ubu to sie nie obawiałem o dane bo instalator wszystko zrobił automatycznie na tej całej przestrzeni dysku. I teraz sie zastanawiam czy jesli wybiore dysk D do instalacji ubu to czy on tak samo automatycznie sobie rozdzieli wielkosc dla ext3 i dla swapa ?