Matrix RAID - konfiguracja dysków
- Quintasan
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Matrix RAID - konfiguracja dysków
Witam!
Zamierzam kupić dwa dyski 500GB i połączyć je w Matrix RAID.
Na części RAID 0 zamierzam zainstalować systemy a na RAID 1 mieć swoje dane.
Definicja z Wikipedii jest dla mnie niezbyt zrozumiała mam więc takie pytanie: Czy moge zrobić partycję 200GB (stripping) oraz 800GB (mirroring = 2x400GB)?
I takie pytanie na koniec, czy Ubuntu bądź Łinszajs to wykryje?
Zamierzam kupić dwa dyski 500GB i połączyć je w Matrix RAID.
Na części RAID 0 zamierzam zainstalować systemy a na RAID 1 mieć swoje dane.
Definicja z Wikipedii jest dla mnie niezbyt zrozumiała mam więc takie pytanie: Czy moge zrobić partycję 200GB (stripping) oraz 800GB (mirroring = 2x400GB)?
I takie pytanie na koniec, czy Ubuntu bądź Łinszajs to wykryje?
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86
Odp: Matrix RAID - konfiguracja dysków
Ubuntu bez żadnych problemów, jeżeli chodzi o wesję softwerowa RAID-u, możesz jeszcze do tego LVM dorzucić. Zalecam tylko instalację z wersji Alternate.
Ja tak mam u siebie ( tylko inne wielkosci partycji, bo jeszcze Windows siedzi).
Jeżeli chcesz skorzystać z fake RAID lub innych kart hardwerowych (PROMISE, ADAPTEC), to raczej Matrixa nie zrobisz, bo z tego, co wiem, można dodawać tylko dyski a nie partycje. Zaleta jest to, że dział to niezależnie od systemu ( w przeciwieństwie do soft, którego Windows nie lubi)
p.s RAID0 daje zwiększenie wydajnosci zapis/odczyt + zdublowanie przestrzeni dyskowej . RAID1 słuzy generalnie tylko do zabezpieczenia danych przed utratą, wielkosć pojedyńczej partycji + zpis równy zapisowi na najwolniejsza partycję. Odczyt to już inna bajka - znane sa sposoby (odczyt sekwencyjny round-robin) pozwalające się zbliżyc wydajnościa do RAID0. Ale nie testowałem tego..
Tu masz krótki opis
Atu masz jak zrobić sobie bajzel z dyskami pod WindowsXP ( nie doczytałem, czy dam się zrobić Matrix z partycji).
Ja tak mam u siebie ( tylko inne wielkosci partycji, bo jeszcze Windows siedzi).
Jeżeli chcesz skorzystać z fake RAID lub innych kart hardwerowych (PROMISE, ADAPTEC), to raczej Matrixa nie zrobisz, bo z tego, co wiem, można dodawać tylko dyski a nie partycje. Zaleta jest to, że dział to niezależnie od systemu ( w przeciwieństwie do soft, którego Windows nie lubi)
p.s RAID0 daje zwiększenie wydajnosci zapis/odczyt + zdublowanie przestrzeni dyskowej . RAID1 słuzy generalnie tylko do zabezpieczenia danych przed utratą, wielkosć pojedyńczej partycji + zpis równy zapisowi na najwolniejsza partycję. Odczyt to już inna bajka - znane sa sposoby (odczyt sekwencyjny round-robin) pozwalające się zbliżyc wydajnościa do RAID0. Ale nie testowałem tego..
Tu masz krótki opis
Atu masz jak zrobić sobie bajzel z dyskami pod WindowsXP ( nie doczytałem, czy dam się zrobić Matrix z partycji).
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
- Quintasan
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86_64
Hmm, coś mi świta.
Mam dwa dyski 500GB i chce zrobić coś takiego:
2 partycje po 100GB, na Windows i Ubuntu (RAID 0)
1 partycja 800GB na dane, czyli 400gb po włączeniu RAID 1
W moim mózgu wyszło coś takiego
No i tworząc raid robię coś takiego
I to da mi macierz RAID 0 o pojemności 200GB?
Teraz RAID 1 I to da mi macierz RAID 1 o pojemności 400GB?
Mam dwa dyski 500GB i chce zrobić coś takiego:
2 partycje po 100GB, na Windows i Ubuntu (RAID 0)
1 partycja 800GB na dane, czyli 400gb po włączeniu RAID 1
W moim mózgu wyszło coś takiego
Kod: Zaznacz cały
/dev/sda
sda1 = 100GB (Ubuntu)
sda2 = 300GB (Dane)
/dev/sdb
sdb1 = 100GB (Windows)
sdb2 = 500GB (Dane)
mdadm --create /dev/md0 --level=raid0 --raid-devices=2 /dev/sda1 /dev/sdb1
Teraz RAID 1
mdadm --create /dev/md1 --level=raid1 --raid-devices=2 /dev/sda2 /dev/sdb2
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86
Jedyny RAID jaki robiłem, tworzony był przy instalacji systemu. Składni mdadm nie znam, bo nie musiałem narazie uzywac( raplikacja przebiega bez problemów). Zrób backup danych i... wężykiem go 
Polecam jeszcze inny trik - maszynę wirtualną ( Virtualbox, chociaż z drugiej strony VMWare ma emulację SCSI).. Robisz, dzielisz, instakujesz, kasujesz, denerwujesz sie, usuwasz, robisz od nowa, aż się nauczysz.

Polecam jeszcze inny trik - maszynę wirtualną ( Virtualbox, chociaż z drugiej strony VMWare ma emulację SCSI).. Robisz, dzielisz, instakujesz, kasujesz, denerwujesz sie, usuwasz, robisz od nowa, aż się nauczysz.

"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Od razu mówię, że to co powstało w "mózgu" to nie wyjdzie
.
Po pierwsze. Z poziomu BIOSu ten obszar RAID0 nie będzie widoczny więc komp. niczego nie zaczyta - ani Linux, ani Windows nie wystartuje.
Należy zrobić małą partycję, gdzie windows i linux wrzucą swoje pliczki np. może być to RAID1 ponieważ jest to mirror, a on będzie widoczny, ew. zwykłą partycję.
Jako RAID0 tworzysz na system linuxowy /, a RAID1 na swoje dane.
Kolejna sprawa jest też taka, że RAID0 linuxowy nie jest równy RAID0 windowsowemu, nie będą widzieć się wzajemnie.
Więc mając coś takiego:
/dev/sda
sda1 = 100GB (Ubuntu)
sda2 = 300GB (Dane)
/dev/sdb
sdb1 = 100GB (Windows)
sdb2 = 500GB (Dane)
Zrobisz np.:
sda1 = 50GB
sdb1 = 50GB
da ci w RAID0 100GB na Ubuntu / i małą część na swapa
sda2 = 50GB
sdb2 = 50GB
RAID0 100GB na Windows C:\
sda3 = 300GB
sdb3 = 300GB
RAID1 300GB na dane - nie jestem pewien w 100%, ale windowsy też będą to widzieć jak i linux (a tą przestrzeń podzelisz sobie na 150GB np. EXT3 i 150GB NTFS jak tam sobie chcesz).
Pozostanie jeszcze 200GB z sdb. Ogólnie jest tak, że jak tworzysz mirrora to o takiej samej pojemności, więc jak masz większy dysk to tracisz tą nadwyżkę ew. wykorzystujesz jako zwykły dysk.
Mam nadzieję, żę w miarę zrozumiale to z obrazowałem.
Pozdr.

Po pierwsze. Z poziomu BIOSu ten obszar RAID0 nie będzie widoczny więc komp. niczego nie zaczyta - ani Linux, ani Windows nie wystartuje.
Należy zrobić małą partycję, gdzie windows i linux wrzucą swoje pliczki np. może być to RAID1 ponieważ jest to mirror, a on będzie widoczny, ew. zwykłą partycję.
Jako RAID0 tworzysz na system linuxowy /, a RAID1 na swoje dane.
Kolejna sprawa jest też taka, że RAID0 linuxowy nie jest równy RAID0 windowsowemu, nie będą widzieć się wzajemnie.
Więc mając coś takiego:
/dev/sda
sda1 = 100GB (Ubuntu)
sda2 = 300GB (Dane)
/dev/sdb
sdb1 = 100GB (Windows)
sdb2 = 500GB (Dane)
Zrobisz np.:
sda1 = 50GB
sdb1 = 50GB
da ci w RAID0 100GB na Ubuntu / i małą część na swapa
sda2 = 50GB
sdb2 = 50GB
RAID0 100GB na Windows C:\
sda3 = 300GB
sdb3 = 300GB
RAID1 300GB na dane - nie jestem pewien w 100%, ale windowsy też będą to widzieć jak i linux (a tą przestrzeń podzelisz sobie na 150GB np. EXT3 i 150GB NTFS jak tam sobie chcesz).
Pozostanie jeszcze 200GB z sdb. Ogólnie jest tak, że jak tworzysz mirrora to o takiej samej pojemności, więc jak masz większy dysk to tracisz tą nadwyżkę ew. wykorzystujesz jako zwykły dysk.
Mam nadzieję, żę w miarę zrozumiale to z obrazowałem.
Pozdr.
Cóż powiedzieć Debian i Windows stali w jednym domu. Ubuntu jako test nowych wcieleń Xsów, ale z reguły wolę Debiana za stabilność, sorry