siec bez przewodowa jaka karta wystarczy do udostepniania neo na 2 laptopy na 100m
- pepisboczek
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
siec bez przewodowa jaka karta wystarczy do udostepniania neo na 2 laptopy na 100m
Witam otóz mam małe zapytanie. Nigdy jeszcze nie bawiłem sie za bardzo siecią bez przewodową i dlatego postawnowiłem napisac tego posta. Tak jak w temacie mam serwer który udostępnia mi neta po lanie przez eth0 (ppp0 to interfejs na swiat przez neo), chciałbym dołożyć do tego karte wifi do udostępniania dodatkowo neta radiowo na danej posesji na 2 laptopy lub wiecej. Czy wystarczy, że kupie jakąś karte wewnętrzna do swojego serwera i poprostu dopisze ją /etc/networkin/interface ? Czy jedna karta udostępni internet na wiecej niż jeden komputer ? i jaki jest mniej wiecej zasięg takiej karty ? Jakie sa zabezpieczenia czy tak jak w przypadku livebox podaje sie klucz WEP czy WEB nie pamietam juz jak to sie nazywalo. Pytam poprostu czy to wystarczy bo kiedys miałem live boxa i to jest nie wielkie urządzenie a udostępniało internet na 4 komputery w dodatku bezprzewodowo i najdalej odsuniety komputer znajdował sie w domku obok. Aha prosił bym jeszcze podanie modelu takiej karty z która nie ma problemów ze sterami pod linuxa (najlepiej jak by wystarczyły te systemowe. Pozdrawiam i dzieki z gory za odpowiedz 

- benitecs
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Odp: siec bez przewodowa jaka karta wystarczy do udostepniania neo na 2 laptopy na 10
Wystarczy dopisać kartę WiFi do /etc/network/interfaces
viewtopic.php?t=41792
viewtopic.php?t=41792
- pepisboczek
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: siec bez przewodowa jaka karta wystarczy do udostepniania neo na 2 laptopy na 10
Dzięki za odpowiedz. Ale mam jeszcze pare pytan w tym temacie odnośnie karty i jej zasiegu. Też chce zrobić coś w stylu Access Pointa lub sieci HOTSPOT. Ale myslalem tez nad dokupieniem access pointa do mojego serwera.
EDIT:
no niestety nie działa ten sposob oto moj problem viewtopic.php?p=524282#post524282
EDIT:
no niestety nie działa ten sposob oto moj problem viewtopic.php?p=524282#post524282