Montowanie dyskow

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
darthnorbe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Montowanie dyskow

Post autor: darthnorbe »

Witam.
Dopiero od miesiąca zaczynam zapoznawać sie z Ubuntu i jestem w tym systemie zupelnie zielony.
Na jednym komputerze zainstalowałem Ubuntu 8.04 bez większych problemow, jedynie nie moge przeglądać sieci ( ale internet śmiga). To jest mniejszy problem.

Na drogim PC zainstalowałem tego samego Ubuntu. Z początku było wszystko ok. Instalowałem aktualizacje do systemu i jednocześnie dodawałem muzykę do biblioteki w Banshee.
Po czym wyskoczył mi błąd na aktualizacjach i nie mogłem ani ich zamknąć ani nic z nimi zrobić.
Z przyzwyczajenia do Windowsa zresetowałem kompa. Po resecie Ubuntu nie mógł zamontować żadnego dysku. Gdy próbowałem włączyć firefoxa nic się nie działo.
Przeinstalowałem Ubuntu i problem z montowaniem jest nadal. Programy na razie działają normalnie.
Oto komunikat z montowania dysków :
http://images27.fotosik.pl/298/2818e95b81c6a64a.jpg
Proszę o szybką pomoc.
Awatar użytkownika
Wiorka
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 8.10

Odp: Montowanie dyskow

Post autor: Wiorka »

No przecież ci wszystko napisał.. masz tego windowsa jako drugi system czy nie?
Kapłanka Czystości Języka, wypełniająca na forum wolę Ducha Ortografii
Regulamin | Czytelnia | Hookers unite!
[size=-2]Nie objawiam rozwiązań problemów poprzez PW i jabbera.[/size]
darthnorbe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mam xp na osobnym dysku ( nie partycji, dysku) i niby co mu ten windows blokuje. Pisze remove external devices to co mam wyciągnąć myszkę??? nie rozumiem tego komunikatu
Awatar użytkownika
Wiorka
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: Wiorka »

Bo te partycje były podmontowane również pod win, nie? Jeśli win ich nie odmontował poprawnie, to pod ubu nie zamontujesz - bo partycja jest już w użyciu. Idź na win i zamknij go poprawnie, zrób mu może nawet checkdiska i się zobaczy.
Kapłanka Czystości Języka, wypełniająca na forum wolę Ducha Ortografii
Regulamin | Czytelnia | Hookers unite!
[size=-2]Nie objawiam rozwiązań problemów poprzez PW i jabbera.[/size]
darthnorbe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Teraz linux padł zaraz po wpisaniu hasła pokazuje się bialy ekran i jedyne co mogę zrobić to ruszać myszką. Nic nie pomaga Alt+ctrl+del, nic, prawy przycisk myszki żeby włączyć konsole też nie działa.

Zaczęło się znowu od aktualizacji. Miałem do zainstalowania 120 aktualizacji więc żeby nie powiesił się jak ostatnio wybrałem 20 pierwszych i uruchomiłem. miałem włączonego tylko firefoxa. aktualizacje chciały zrestartować kompa więc zobaczyłem jeszcze na ten wątek w necie. Nagle zaczęła mi wyskakiwać pomoc firefoxa w odrębnej zakładce. pozamykałem te zakładki a tu zaczeły się pojawiać jakieś okna programów ubuntu - nie zdążały się wyświetlić były to same okienka, na pasku zadań miały ikony pytajnika. Było ich tyle że nie mieściły się na ekranie i cały czas się włączaly chciałem je pozamykać ale system zrobił się mulasty i nic nie mogłem zrobić. Potem starałem się zamknąć system, pozwoliłem aktualizacjom na restart. Po włączeniu ubuntu tak jak mówie biały ekran i myszka.
Teraz pisze z windowsa tutaj wszystko jest ok za wyjątkiem ciągłego mulenia systemu jak to w xp bywa po jakimś czasie użytkowania.

Czy macie jakieś pomysły co z tym zrobić ??

Może wersja 8.10 usunie wszystkie problemy?? A jak tak to skąd wziąść polską wersje na http://www.ubuntu.pl jest 8.04
Czy jest możliwe że mój PC jest za słaby, gdy wykonywałem więcej operacji to włączał mi się głośniczek pc ( a robi to gdy temp. procka przekroczy około 65st.).
PC: Celeron 2,4GHz 1gb ddr1, ati 9550.

EDIT:
Widzisz ja znam się na windowsach dość dobrze ale gdyby nie linux to bym nawet nie wiedział że partycje się montuje. W windzie przecież zawsze jest tak że wszystkie partycje są zawsze widoczne w mój komputer pod warunkiem że mają format ntfs lub fat. Teraz mogę wchodzić z windowsa na dyski ntfs bez problemu
john_clock
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: john_clock »

Nie wiem, czy to był dobry pomysł z niepełną aktualizacją. Uruchom recovery mode i dokończ aktualizacje, może to coś da.

Czy 8.10 rozwiąże wszystkie problemy? Niekoniecznie, chociaż w standardowym ubuntu nie masz KDE4, które jest jeszcze niedopracowane i czasem się sypie. Polska wersja językowa jest, nie ma tylko polskiego remiksu, bo jeszcze nie wyszedł. Jeśli zainstalujesz wersję angielską, to wystarczy tylko pobrać spolszczenie.

Komp za słaby? Nie sądzę. Na moim starym Sempronie 2500 Kubuntu 8.04 z róznymi dodatkami chodziło ładnie, tylko czasem wykorzystanie procka rosło do 100%, ale się nie przegrzewał. Myślę, że to jest bardziej sprawa chłodzenia.
Awatar użytkownika
zaffarano
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: zaffarano »

Mam podobny problem z tym ze u mnie nie ma drugiego systemu,,, co teraz ?? byl windows teraz nie dostane sie na dyski ?? moze jakims programem to przeskanowac albo cos .. pomozcie bo mi rece opadaja..
Awatar użytkownika
goferrr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: goferrr »

A z opcją -force się nie montuje?
Heart of stone, hands of steel:cool:
Awatar użytkownika
tomekgreen1985
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: tomekgreen1985 »

Witam ja gdy miałem jeszcze windows, też mi się coś pokazało tekiego jak u Ciebie ten komunikat w pierwszym poście, wziąłem przeklepałem to do konsoli co pisało i partycje się zamontowały. Wtedy niemiałem pojęcia że jest coś takiego jak montowanie partycji.
Linux Mint 9 Isadora oraz Debian Sid AMD Athlon 2 x 2.8 + 3 GB Ram +WD 500GB + GF 6150 SE 256 MB + MP61PME-S2P
darthnorbe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Postawiłem Ubuntu od nowa i dalej nie mogłem zamontować partycji, ale włączyłem sprawdzanie dysków w windowsie tak jak poleciliście mi. Wszystko działało do wczoraj kiedy to po włączeniu Ubu nie mogłem znowu zamontować partycji.
Po restarcie do windowsa zobaczyłem że ten nie może odnaleźć jednego z dysków.
Odpiąłem kabelki od dysku i ponownie podłączyłem, w windowsie wszystko jest ok z tym że gdy uruchamiam sprawdzanie dysków w właściwościach partycji wyskakuje mi komunikat: "System windows nie był w stanie dokończyć sprawdzania partycji."

Na windowsie wszystko działa, na Ubuntu nie mogę zamontować dysków. Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
tomekgreen1985
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: tomekgreen1985 »

sudo fdisk -l
wykonaj to polecenie w terminalu i podaj wynik i napisz którą partycje niemoże zamontować. Sprawdz taśmy od dysku może są wadliwe.
Linux Mint 9 Isadora oraz Debian Sid AMD Athlon 2 x 2.8 + 3 GB Ram +WD 500GB + GF 6150 SE 256 MB + MP61PME-S2P
darthnorbe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki miałeś rację! Podczas uruchamiania kompa zobaczyłem że mi nie wykrył dysku, zrobiłem reseta, wykrył. Tasiemka była zła. Już wymieniłem, śmiga !!!
Dzięki!!!!
tury
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: tury »

Ratunku ludzie. Mam dwa dyski 1 Ubuntu, 2 Windows. Jestem w Linuksie zielony proszę krok po kroku jak zamontować dysk Sata z NTFS do ubu. Po komendzie fdisk wyświetlił mi taką informację
Usage: fdisk [-l] [-b SSZ] [-u] device
E.g.: fdisk /dev/hda (for the first IDE disk)
or: fdisk /dev/sdc (for the third SCSI disk)
or: fdisk /dev/eda (for the first PS/2 ESDI drive)
or: fdisk /dev/rd/c0d0 or: fdisk /dev/ida/c0d0 (for RAID devices)
...
john_clock
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: john_clock »

Jak wyświetlił, to przeczytaj, co wyświetlił i się do tego zastosuj.
Zapraszam do zapoznania się z poradnikiem:
http://kaka.ovh.org/poradnik-debiana/handbook/
Tam masz i podstawowe komendy i o montowaniu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”