Odzyskanie danych po niechcącym formacie.

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
wlodi999pl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odzyskanie danych po niechcącym formacie.

Post autor: wlodi999pl »

Witam. Miałem windowsa i na nim zainstalowałem Ubuntu(wybrałem chyba gdzieś złą opcje, pokazało się "formatowanie dysku" - myślałem że ubuntu formatuje swój odrębny dysk.

W rezultacie mam czyściutkiego ubuntu, zginęło 80gb ważnych informacji :(

Czy idzie to jakoś odzyskać?
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS

Odp: Odzyskanie danych po niechcącym formacie.

Post autor: DadaD »

wlodi999pl pisze:Witam. Miałem windowsa i na nim zainstalowałem Ubuntu(wybrałem chyba gdzieś złą opcje, pokazało się "formatowanie dysku" - myślałem że ubuntu formatuje swój odrębny dysk.

W rezultacie mam czyściutkiego ubuntu, zginęło 80gb ważnych informacji :(

Czy idzie to jakoś odzyskać?
Częściowo tak amatorskim sposobem. Nadpisane raczej trudno. Jeżeli masz system plików ext a miałeś ntfs i fat. Program TestDisk i PhotoRec. Powinny być w repo jako testdisk. Jest też wersja pod Windows. Prawie każda wersja livecd ratunkowa zawiera te pakiety.
Najlepiej tego dysku już nie ruszać. Uruchomić, zainstalować test disk na drugim lub uruchomić dystrybucję z livecd, tak aby odzyskiwane dane były kopiowane na inny dysk lub partycję - to jest bardzo ważne nie nadpiszesz danych

Krótki opis ale jest i wiele innychhttp://www.bezpieczenstwosystemow.pl/in ... pic=2948.0

Powodzenia

Pozdrowienia
wlodi999pl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

A skąd pobrać "livecd", tak, żeby z ubuntu zgrać ją na płyte CD?
Awatar użytkownika
frklin
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: frklin »

wlodi999pl pisze:A skąd pobrać "livecd", tak, żeby z ubuntu zgrać ją na płyte CD?
bez jaj.... do googla get ubuntu
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

wlodi999pl pisze:A skąd pobrać "livecd", tak, żeby z ubuntu zgrać ją na płyte CD?
Jeżeli chodzi o ścisłość to obszar nadpisany przez instalację Ubuntu jest w domowych warunkach raczej niemożliwy do odzyskania. Masz szansę odzyskać tylko to czego nie nadpisał instalowany system! Czyli obecne wolne miejsce! I na więcej nie licz!

Obecnie większość dystrybucji startuje jako livecd. Np.: Ubuntu, Mint, Fedora, Sabayon itd. u Ciebie prędzej problemem będzie zgranie na inny dysk, bo mniemam, że Ubuntu zainstalowane masz na jedynym dysku. Trzeba podłączyć inny dysk na który zgrasz dane.
Płyta z dystrybucją livecd uruchomi się korzystając z pamięci RAM.
Dlatego trzeba uruchomić płytę livecd o jak najmniejszych wymaganiach, co do pamięci, tak aby nie uruchamiała np. całego środowiska KDE, które samo wymaga 512 MB.
Stosunkowo niewielkimi dystrybucjami startującymi jako livecd są np.:

RIP Linux system typowo ratunkowy
http://www.tux.org/pub/people/kent-robo ... linux/rip/
http://rip.7bf.de/current/
EDIT:oraz BackTrack
.......http://www.remote-exploit.org/backtrack_download.html

EDIT: BackTrack nie zawiera pakietu testdisk!!!
.........zawiera go natomiast
.........SystemRescue
.........http://www.sysresccd.org/Download

Inne poszukaj i wybierz.

W przypadku awarii zawsze zgrywałem odzyskane dane na drugi dysk, ale pewno można na pendrive lub w locie na płytę, nie wiem nie próbowałem.

Pozdrowienia
wlodi999pl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

DadaD pisze:Jeżeli chodzi o ścisłość to obszar nadpisany przez instalację Ubuntu jest w domowych warunkach raczej niemożliwy do odzyskania. Masz szansę odzyskać tylko to czego nie nadpisał instalowany system! Czyli obecne wolne miejsce! I na więcej nie licz!

Obecnie większość dystrybucji startuje jako livecd. Np.: Ubuntu, Mint, Fedora, Sabayon itd. u Ciebie prędzej problemem będzie zgranie na inny dysk, bo mniemam, że Ubuntu zainstalowane masz na jedynym dysku. Trzeba podłączyć inny dysk na który zgrasz dane.
Płyta z dystrybucją livecd uruchomi się korzystając z pamięci RAM.
Dlatego trzeba uruchomić płytę livecd o jak najmniejszych wymaganiach, co do pamięci, tak aby nie uruchamiała np. całego środowiska KDE, które samo wymaga 512 MB.
Stosunkowo niewielkimi dystrybucjami startującymi jako livecd są np.:

RIP Linux system typowo ratunkowy
http://www.tux.org/pub/people/kent-robo ... linux/rip/
http://rip.7bf.de/current/
EDIT:oraz BackTrack
.......http://www.remote-exploit.org/backtrack_download.html

.........SystemRescue

Inne poszukaj i wybierz.

W przypadku awarii zawsze zgrywałem odzyskane dane na drugi dysk, ale pewno można na pendrive lub w locie na płytę, nie wiem nie próbowałem.

Pozdrowienia
Dzięki wielkie :))))))))

I tak miałem ostatnio kupić dysk 100gb. Czyli zakładajmy że dysk mam w domu, nówka. Podczepiam i od razu moge zgrać dane poprzez live cd , czy musze się bawić w format ?
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

wlodi999pl pisze:Dzięki wielkie :))))))))

I tak miałem ostatnio kupić dysk 100gb. Czyli zakładajmy że dysk mam w domu, nówka. Podczepiam i od razu moge zgrać dane poprzez live cd , czy musze się bawić w format ?
Jeżeli chcesz zakupić nowy dysk oraz rozumiem, że ponownie zainstalować Windows może zrób tak, oczywiście jeżeli lubisz "grzebać" w kompie, jeżeli nie poproś bardziej doświadczonego o pomoc.
Nowy dysk prawdopodobnie będzie szybszy od starego, najlepiej aby pracował jako master, ponadto Windows lubi być na partycji 1 więc
-odpinamy stary dysk w to miejsce montujemy nowy i instalujemy Windows tworząc nowe partycje np.: c:\windows d:\dane e:\archiwum.
UWAGA: jeżeli na tym dysku chcesz zainstalować Linuksa zostaw wolne miejsce na partycje linuksowe!
-instalujemy program testdisk (wersja windowsowa), podpinamy stary dysk jako slave i dokonujemy odzyskiwania danych wybierając w ustawieniach testdiska co chcemy odzyskać i wskazujemy miejsce zgrywania odzyskanych plików na nowym dysku np partycja e:\ Tu weź pod uwagę, że ilość miejsca musi odpowiadać tej, którą odzyskujesz a najlepiej zostaw sobie zapas (część odzyskanych danych może się powtarzać, mogą być nieczytelne ale rozpoznane jako pliki itp).
- najlepiej ponownie zainstalować Linuksa albo na nowym albo na starym dysku.
W każdym przypadku trzeba przeinstalować GRUB-a.
Zgrywanie danych możesz oczywiście dokonać z płyty livecd uruchamiając testdiska i wskazując docelowe miejsce zapisania odzyskanych danych.

Powodzenia
wlodi999pl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

.........SystemRescue
Mam już ten program na płytce, ale z tego co widze to przeznaczony jest on tylko i wyłącznie pod ubuntu :/
Odpali na windowsie?
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

wlodi999pl pisze:Mam już ten program na płytce, ale z tego co widze to przeznaczony jest on tylko i wyłącznie pod ubuntu :/
Odpali na windowsie?
Przed chwilką odpaliłem System RescueCd x86 ver. 0.4.2 Działa i o czym informują dwie literki Cd jest to dystrybucja live uruchamiana bez instalacji na dysku twardym i bez względu na to jakie systemy są na dysku zainstalowane.
System Rescue jest zbudowany na bazie Gentoo.
Poczatkowo uruchamia się w trybie tekstowym. W pewnym momencie jeżeli będziesz czytał pojawiające się komunikaty (niestety po angielsku) wybierz język polski kod jeżeli dobrze pamiętam 28,
a później tylko z linii poleceń uruchom X-y

Kod: Zaznacz cały

startx
otrzymasz środowisko graficzne
kliknij na pulpicie i z rozwijanego menu wybierzesz aplikację

testdisk
zanim ją uruchomisz poczytaj jak z niej korzystać podałem przykładowy link powyżej

Pamiętaj czytaj komunikaty i się do nich stosuj!

Pozdrowienia

EDIT: to jest pełna wersja dystrybucji ratunkowej powinieneś mieć dostęp do www, irc w razie watpliwości szukaj odpowiedzi i pomocy

EDIT 2:
Uzupełnienie może to nie jest tak oczywiste:
Program testdisk zawiera również aplikację do odyskiwania plików photorec, o czym pisałem w #2 poście.
Sposoby korzystania opisane są:
1. obsługiwane formaty
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk
http://www.cgsecurity.org/wiki/File_For ... y_PhotoRec
2. Instrukcja korzystania
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step
http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec_Step_By_Step

aby uruchomić photorec należy to zrobić jako root czyli

sudo photorec
a następnie podać
1. dysk do skanowania,
2. formaty plików do odszukania,
3. miejsce gdzie mają zostać zapisane odzyskane pliki.

Najnowszą wersją System Rescue CD x86 jest - ver 1.1.2 i zawiera wymienione aplikacje!
wlodi999pl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Teraz mam mały problem.
Chce zainstalować windowsa, więc robie partycje (poprzez plytke z XP), partycja się formatuje, potem zapisują się na niej dane do instalacji windowsa. następnie następuje reset kompa i w tym momencie powinna odpalić instalacja windowsa, gdzie podajemy CD-key itd itp, ale komp się odpala tak, jak by na dysku nic nie było(pojawia się komunikat że na dysku nie ma żadnego systemu operacyjnego.)

I bawiłem się troche tym testdisc i pokazywało mi tylko jeden dysk + np karte pamięci podłączoną do czytnika. Raz pokazywało stary dysk, raz nowy :/
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

wlodi999pl pisze:Teraz mam mały problem.
Chce zainstalować windowsa, więc robie partycje (poprzez plytke z XP), partycja się formatuje, potem zapisują się na niej dane do instalacji windowsa. następnie następuje reset kompa i w tym momencie powinna odpalić instalacja windowsa, gdzie podajemy CD-key itd itp, ale komp się odpala tak, jak by na dysku nic nie było(pojawia się komunikat że na dysku nie ma żadnego systemu operacyjnego.)
Instalacja Windows
1. ile masz teraz dysków
2. jak są podłączone (master slave)
3. czy masz działającego Linuksa i na którum dysku. Jeżeli tak to podaj wynik
sudo fdisk -l
I bawiłem się troche tym testdisc i pokazywało mi tylko jeden dysk + np karte pamięci podłączoną do czytnika. Raz pokazywało stary dysk, raz nowy :/
Z pod jakiego OS-a odpalałeś testdisk?

Sprawdziłem u siebie pod Linuksem zainstalowanym na dysku:
testdisk rozpoznał u mnie dyski
i tak samo photorec rozpoznał dyski

Napisz szerzej jak je odpalałeś.

pozdrowienia
wlodi999pl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

DadaD pisze:Instalacja Windows
1. ile masz teraz dysków
2. jak są podłączone (master slave)
3. czy masz działającego Linuksa i na którum dysku. Jeżeli tak to podaj wynik
sudo fdisk -l

Z pod jakiego OS-a odpalałeś testdisk?

Sprawdziłem u siebie pod Linuksem zainstalowanym na dysku:
testdisk rozpoznał u mnie dyski
i tak samo photorec rozpoznał dyski

Napisz szerzej jak je odpalałeś.

pozdrowienia

Pobawiłem się troche tym testdiskiem i zrobiłem tak, że przywróciłem WSZYSTKIE stare partycje na mój dysk i zainstalowałem na nim XP. Czyli mam wszystkie dane już na kompie :)))

Ale ... Mam też ten dysk 160gb, i gdy go podłącze razem z tym starym (80gb) to komputer bierze tego 160gb jako master, no i XP się nie uruchamia (pokazuje się komunikat że na dysku nic nie ma). Gdy odłącze tego 160gb to wszystko jest ok , XP się uruchamia. Próbowałem nawet podłączyć ten nowy dysk , gdy XP jest uruchomiony - w rezultacie robi się restart i znowu 160gb jest jako master:/

Próbowalem robić partycje przez system rescue i zrobiłem 3 partycje, każda Fat32.

EDIT:
Wyciągłem zworke z 160gb i jest ok :) Tylko jakoś tak wolno troche chodzi na windowsie(typ plików - fat32). Na ubuntu jest ok.

Jednym słowem - JESTEŚ WIELKI :)))))
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Cieszę się z Tobą!
Jeżeli jeszcze mogę służyć radą.
Windows XP najlepiej pracuje na systemie pilków ntfs. I jest on polecany! O ile to możliwe lepiej stosować niż FAT. Zastosowanie starego typu być może, że jest powodem wolniejszej pracy, ale do tego bym się nie przychylał. Istotnie na prędkość pracy mogą wpływać inne urządzenia podłączone na tej samej taśmie do kontrolera.
Jeżeli na tej samej taśmie masz podłączony stary wolniejszy dysk lub stary wolny czytnik, czy nagrywarkę dvd sprawdź tryb w jakim pracują DMA, UDMA.
Nowe dyski mogą pracować jako SATA lub SATA2 a nie tylko jak stare ATA w trybie UDMA, które są o wiele wolniejsze.
To może wpływać na szybkość i te wartości można zmienić w BIOS-ie.

Na pewno dobrze na szybkość wpłynie korzystanie z nowego dysku podpiętego samodzielnie do pierwszego kontrolera natomiast stary z nagrywarką do drugiego lub jeżeli nagrywarka jest nowoczesna to może pozostać z nowym dyskiem jako `slave`.

Windows ma wbudowane narzędzia do zarządzania dyskami Start -> Panel sterowania->Narzędzia administracyjne->Zarządzanie komputerem->Magazyn->Zarządzanie dyskami,
gdzie można dokonać operacji związanych z tworzeniem, usuwaniem formatowaniem partycji w systemie fat oraz ntfs. Jest to bardzo dobre narzędzie do zarządzania partycjami ale tylko tych Windows.

To co jest związane z partycjami Windows wykonuję tym narzędziem.

Uwaga: nie nadaje się do tworzenia partycji linuksowych ext, swap itp.

Nie pamiętam jaka aplikacja do partycjonowania jest w SystemRescueCD, ale ja w swojej dystrybucji z Gnome mam GParted, którym można utworzyć partycje ntfs. Ale i tak polecam tworzenie partycji windowsowych narzędziem MS, można je użyć także podczas instalacji Windows.

Pozdrowienia
wlodi999pl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mam jeszcze jeden problem :/ Wszystko cacy, ale na partycji linuksowej(tej, która zakryła wszystkie inne partycje, które właśnie odzyskałem) został pewien folder plików, który jest dla mnie bardzo ważny :/ Da się to jakoś odzyskać?
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

wlodi999pl pisze:Mam jeszcze jeden problem :/ Wszystko cacy, ale na partycji linuksowej(tej, która zakryła wszystkie inne partycje, które właśnie odzyskałem) został pewien folder plików, który jest dla mnie bardzo ważny :/ Da się to jakoś odzyskać?
Pierwsza metoda
Jeżeli chodzi o pliki bez całej struktury katalogu czyli np.: jpg, doc, mp3 i inne zgodnie z informacją ze stron
http://www.cgsecurity.org/wiki/File_For ... y_PhotoRec
to użyj tegoż programu.

Zaznaczasz rozszerzenia plików, które chcesz odzyskać, wskazujesz docelowe miejsce zapisu, idziesz wypić herbatę, a gdy wrócisz będziesz miał zapisane odzyskane pliki, ale niestety o innych nazwach niż pierwotne. Nie wszystkie też mogą być czytelne! Niestety!

Zawsze udawało mi się z plikami jpg i mp3 niestety gorzej z doc i docx.

To najprostsza metoda. I nie obarczona raczej większym ryzykiem jeżeli zastosujesz się do porad producenta
http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec_Step_By_Step

Druga metoda
Na wszelki wypadek tworzysz obraz, lub partycję recovery z obecnie istniejącym układem.
Następnie za pomocą testdisk przywracasz partycje linuksowe.
Odzyskujesz katalog a w nim pliki z całym układem (hierarchią).
Przywracasz ponownie układ z partycjami Windows, a gdyby nie poszło przywracasz obraz z partycji recovery.
Uwaga: Zawsze istnieje ryzyko niepowodzenia!

Pozdrowienia
wlodi999pl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No niestety, przez Photorec nie udało się znaleźć:( W ogóle nie wiem, jak wyszukać tą partycje linuksową:/
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

wlodi999pl pisze:No niestety, przez Photorec nie udało się znaleźć:( W ogóle nie wiem, jak wyszukać tą partycje linuksową:/
dopiero dziś mogłem sprawdzić jak photorec odzyskuje pliki. Zrobiłem to w ten sposób.
1. Utworzyć katalog gdzie będą zapisywane odzyskane dane najlepiej na dysku lub partycji z której uruchamiany jest program
2. Uruchomić program

sudo photorec
3. Wybrać dysk z którego odzyskamy dane
4. Zaznaczyć rodzaj partycji - zaznaczyłem - None zatwierdzamy Enter
5. Pojawia się tabela Partycja rodzaj Unknown
natomiast na dole możemy wybrać
a. Options można pozostawić bez zmian.
b. File Opt gdzie wybieramy rodzaj plików do odzyskania
6. Klikamy Search i pojawia się do wyboru rodzaj plików do odzyskania
a. EXT2/EXT3 ten wybrałem Enter. Bo zależy mi na odzyskaniu plików Linuksa. Obecnie dysk sformatowany jest jako ntfs i zawiera trochę danych w tym formacie.
b. other tu można wybrać inne rodzaje
7. pojawia się ekran z wyborem katalogu do którego zapisać odzyskane pliki. Wybrałem ten z pkt 1
8. Photorec zaczyna odzyskiwać dane. Podaje czas do końca, rodzaj odzyskiwanych plików itp
Może to być proces długotrwały!

Po około godzinie przerwałem proces i zajrzałem do katalogu w którym pojawiły się podkatalogi z odzyskanymi plikami. Nie zaznaczyłem jakie konkretnie rodzaje plików mnie interesują więc mam wielki misz-masz ale mimo tego, że obecnie dysk jest sformatowany jako ntfs odzyskał pliki jakie miałem pod Debianem w formacie ext3. Jedyna trudność to scalenie ich w formę pierwotną. Pliki typu mpg, avi, jpg odczytują się bezproblemowo, natomiast txt, trzeba scalać, pliki doc były bez formatowania i dla mnie te które oglądałem niestety bez wartości.
Kolejna niedogodność pliki mają nowe nic nie mówiące nazwy.

Nie wiem jaki rodzaj plików chcesz odzyskać ale spróbuj eksperymentować posiłkując się moim sposobem.

Niestety nic więcej na dzień dzisiejszy nie przychodzi mi do głowy.

Pozdrowienia
wlodi999pl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Kombinowałem takim sposobem i odzyskiwało mi dane z partycji windowsowych. Jak znajde troche czasu, to się pobawie. Pozdrawiam i dzięki :)

EDIT:
Zrobiłem tak jak napisałeś, odpaliłem kompa na noc i rano już były zdjecia :))
Dzięki wielkie, jesteś moim Bogiem!

PS. - Koleżanka podesłała mi erotyczne zdjecia, to ja długo się nie namyślając zapisałem je na pulpicie linuksa i przywróciłem wszystkie dyski :) Niestety drugi raz już mi nie chciała wysłać hehe:P(a próbowałem podstępami) :)

Jeszcze raz dzięki wielkie i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
czaroli
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Post autor: czaroli »

Poczytałem cały temat ale w dalszym ciągu nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem.

Poszedłem do kolegi, na dysku komputera stacjonarnego miał Windowsa XP, namówiłem go na Ubuntu.

Na dysku były 4 partycje NTFS, jednak dwie partcje miały taki sam rozmiar.
Najpotrzebniejsze pliki przekopiował na jedną z tych partycji.
Przy instalowaniu Ubuntu usunąłem 3 partycje zostawiając jedną NTFS - ale nie tą co trzeba :wall:
Jedną z partycji na której mi zależało na której była kopia ze zdjęciami została usunięta połączona z inną częścią dysku i sformatowana na format ext3 i na dodatek zainstalowałem na to Ubuntu :/

.... i leże na łopatkach.

Myślę sobie tak:
Ściągnę z internetu dystrybucje RIPLinux (http://www.tux.org/pub/people/kent-robo ... linux/rip/)
zainstaluje ja na pendriva za pomocą UNetbootin (http://unetbootin.sourceforge.net)
i skorzystam z Photorec (http://www.tux.org/pub/people/kent-robo ... shot-5.png)

Pytanie:Czy uda mi sie odzyskać pliki z zamazanej partycji ?
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Witaj!

Podstawowa sprawa nie używać dysku!
Zaopatrz się w dodatkowy zewnetrzny (np. pożycz od kolegi) lub inny komputer (laptop) na który przekopiujesz dane!

Zawsze można jednak najpierw spróbować odzyskać stary układ partycji i to spróbuj zrobić.
Jeżeli nie czujesz się na siłach poproś doświadczoną osobę!
Dokonujemy tego poprzez uruchomienie programu testdisk z dystrybucji live cd
Odzyskiwanie partycji programemm testdisk http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step

Ogólne informacje o odzyskiwaniu http://thecamels.org/2007/10/31/odzyski ... inux-unix/

Gdy nie przywrócisz partycji pozostaje długotrwały proces - odzyskiwanie plików http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec_Step_By_Step

To są moje propozycje lecz wymagają wiedzy i doświadczenia.
Trudno powiedzieć jaki obszar dysku z potrzebnymi danymi został nadpisany.

Pozdrowienia
Inny OS - Linux Mint - GNOME
"Rzeczą ludzką jest błądzić, rzeczą głupców jest trwać w błędzie"
Seneka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”