W rezultacie mam czyściutkiego ubuntu, zginęło 80gb ważnych informacji

Czy idzie to jakoś odzyskać?
Częściowo tak amatorskim sposobem. Nadpisane raczej trudno. Jeżeli masz system plików ext a miałeś ntfs i fat. Program TestDisk i PhotoRec. Powinny być w repo jako testdisk. Jest też wersja pod Windows. Prawie każda wersja livecd ratunkowa zawiera te pakiety.wlodi999pl pisze:Witam. Miałem windowsa i na nim zainstalowałem Ubuntu(wybrałem chyba gdzieś złą opcje, pokazało się "formatowanie dysku" - myślałem że ubuntu formatuje swój odrębny dysk.
W rezultacie mam czyściutkiego ubuntu, zginęło 80gb ważnych informacji![]()
Czy idzie to jakoś odzyskać?
bez jaj.... do googla get ubuntuwlodi999pl pisze:A skąd pobrać "livecd", tak, żeby z ubuntu zgrać ją na płyte CD?
Jeżeli chodzi o ścisłość to obszar nadpisany przez instalację Ubuntu jest w domowych warunkach raczej niemożliwy do odzyskania. Masz szansę odzyskać tylko to czego nie nadpisał instalowany system! Czyli obecne wolne miejsce! I na więcej nie licz!wlodi999pl pisze:A skąd pobrać "livecd", tak, żeby z ubuntu zgrać ją na płyte CD?
Dzięki wielkieDadaD pisze:Jeżeli chodzi o ścisłość to obszar nadpisany przez instalację Ubuntu jest w domowych warunkach raczej niemożliwy do odzyskania. Masz szansę odzyskać tylko to czego nie nadpisał instalowany system! Czyli obecne wolne miejsce! I na więcej nie licz!
Obecnie większość dystrybucji startuje jako livecd. Np.: Ubuntu, Mint, Fedora, Sabayon itd. u Ciebie prędzej problemem będzie zgranie na inny dysk, bo mniemam, że Ubuntu zainstalowane masz na jedynym dysku. Trzeba podłączyć inny dysk na który zgrasz dane.
Płyta z dystrybucją livecd uruchomi się korzystając z pamięci RAM.
Dlatego trzeba uruchomić płytę livecd o jak najmniejszych wymaganiach, co do pamięci, tak aby nie uruchamiała np. całego środowiska KDE, które samo wymaga 512 MB.
Stosunkowo niewielkimi dystrybucjami startującymi jako livecd są np.:
RIP Linux system typowo ratunkowy
http://www.tux.org/pub/people/kent-robo ... linux/rip/
http://rip.7bf.de/current/
EDIT:oraz BackTrack
.......http://www.remote-exploit.org/backtrack_download.html
EDIT: BackTrack nie zawiera pakietu testdisk!!!
.........zawiera go natomiast
.........SystemRescue
.........http://www.sysresccd.org/Download
Inne poszukaj i wybierz.
W przypadku awarii zawsze zgrywałem odzyskane dane na drugi dysk, ale pewno można na pendrive lub w locie na płytę, nie wiem nie próbowałem.
Pozdrowienia
Jeżeli chcesz zakupić nowy dysk oraz rozumiem, że ponownie zainstalować Windows może zrób tak, oczywiście jeżeli lubisz "grzebać" w kompie, jeżeli nie poproś bardziej doświadczonego o pomoc.wlodi999pl pisze:Dzięki wielkie)))))))
I tak miałem ostatnio kupić dysk 100gb. Czyli zakładajmy że dysk mam w domu, nówka. Podczepiam i od razu moge zgrać dane poprzez live cd , czy musze się bawić w format ?
Mam już ten program na płytce, ale z tego co widze to przeznaczony jest on tylko i wyłącznie pod ubuntu :/EDIT: BackTrack nie zawiera pakietu testdisk!!!
.........zawiera go natomiast
.........SystemRescue
.........http://www.sysresccd.org/Download
Przed chwilką odpaliłem System RescueCd x86 ver. 0.4.2 Działa i o czym informują dwie literki Cd jest to dystrybucja live uruchamiana bez instalacji na dysku twardym i bez względu na to jakie systemy są na dysku zainstalowane.wlodi999pl pisze:Mam już ten program na płytce, ale z tego co widze to przeznaczony jest on tylko i wyłącznie pod ubuntu :/
Odpali na windowsie?
Kod: Zaznacz cały
startx
testdisk
sudo photorec
Instalacja Windowswlodi999pl pisze:Teraz mam mały problem.
Chce zainstalować windowsa, więc robie partycje (poprzez plytke z XP), partycja się formatuje, potem zapisują się na niej dane do instalacji windowsa. następnie następuje reset kompa i w tym momencie powinna odpalić instalacja windowsa, gdzie podajemy CD-key itd itp, ale komp się odpala tak, jak by na dysku nic nie było(pojawia się komunikat że na dysku nie ma żadnego systemu operacyjnego.)
Z pod jakiego OS-a odpalałeś testdisk?I bawiłem się troche tym testdisc i pokazywało mi tylko jeden dysk + np karte pamięci podłączoną do czytnika. Raz pokazywało stary dysk, raz nowy :/
DadaD pisze:Instalacja Windows
1. ile masz teraz dysków
2. jak są podłączone (master slave)
3. czy masz działającego Linuksa i na którum dysku. Jeżeli tak to podaj wynik
sudo fdisk -l
Z pod jakiego OS-a odpalałeś testdisk?
Sprawdziłem u siebie pod Linuksem zainstalowanym na dysku:
testdisk rozpoznał u mnie dyski
i tak samo photorec rozpoznał dyski
Napisz szerzej jak je odpalałeś.
pozdrowienia
Pierwsza metodawlodi999pl pisze:Mam jeszcze jeden problem :/ Wszystko cacy, ale na partycji linuksowej(tej, która zakryła wszystkie inne partycje, które właśnie odzyskałem) został pewien folder plików, który jest dla mnie bardzo ważny :/ Da się to jakoś odzyskać?
dopiero dziś mogłem sprawdzić jak photorec odzyskuje pliki. Zrobiłem to w ten sposób.wlodi999pl pisze:No niestety, przez Photorec nie udało się znaleźć:( W ogóle nie wiem, jak wyszukać tą partycje linuksową:/
sudo photorec
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości