Witam, podłączę się do dyskusji bo po dzisiejszym dniu mam podobny ale trochę inny problem
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors - twierdzi, że pliku nie ma
w /proc/cpuinfo procek jest poprawnie rozpoznany - Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7300 @ 2.00GHz
cpufreq twierdzi:
root@mobile:/home/jacek# cpufreq-info
cpufrequtils 002: cpufreq-info (C) Dominik Brodowski 2004-2006
Report errors and bugs to
linux@brodo.de, please.
analyzing CPU 0:
no or unknown cpufreq driver is active on this CPU
analyzing CPU 1:
no or unknown cpufreq driver is active on this CPU
Dziś jeszcze działało. Wkurzały mnie pewne sprawy i postanowiłem zainstalować powersaved licząc, że może ulepszy to pracę laptopa, który jak dla mnie za bardzo chałasował wiatrakiem. Grzebałem też w /etc/default/acpi-support ustawiając ENABLE_LAPTOP_MODE na true. Były to zabawy ale po restarcie applet od monitora procka twierdzi, że nie mam skalowania częstotliwości procka. ENABLE_LAPTOP_MODE znów dałem na false. Usunąłem powersaved i dałem apt-get autoremove po wszystkim. Niestety ciągle brak możliwości skalowania procesorem. Mam suszarkę a nie komputer i boję się o uszy i o procka. Czy ktoś jest w stanie pomóc, inaczej czeka mnie już tylko reinstalacja a wolałbym tego uniknąć.
Nie wiem czy ma to znaczenie ale dziś przyszedł mi update sporej liczby plików i nawet zbytnio nie obejrzałem co się updatowało.
Dodam jeszcze moduły jakie wylistowałem:
root@mobile:/home/jacek# modprobe -l | grep -E 'speedstep|cpufreq'
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/arch/x86/kernel/cpu/cpufreq/speedstep-smi.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/arch/x86/kernel/cpu/cpufreq/acpi-cpufreq.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/arch/x86/kernel/cpu/cpufreq/powernow-k7.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/arch/x86/kernel/cpu/cpufreq/longrun.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/arch/x86/kernel/cpu/cpufreq/speedstep-ich.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/arch/x86/kernel/cpu/cpufreq/cpufreq-nforce2.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/arch/x86/kernel/cpu/cpufreq/speedstep-lib.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/arch/x86/kernel/cpu/cpufreq/longhaul.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/arch/x86/kernel/cpu/cpufreq/p4-clockmod.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/arch/x86/kernel/cpu/cpufreq/gx-suspmod.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/arch/x86/kernel/cpu/cpufreq/powernow-k6.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/arch/x86/kernel/cpu/cpufreq/speedstep-centrino.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/arch/x86/kernel/cpu/cpufreq/powernow-k8.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/drivers/cpufreq/cpufreq_ondemand.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/drivers/cpufreq/cpufreq_powersave.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/drivers/cpufreq/cpufreq_stats.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/drivers/cpufreq/cpufreq_userspace.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/drivers/cpufreq/freq_table.ko
/lib/modules/2.6.27-9-generic/kernel/drivers/cpufreq/cpufreq_conservative.ko