Śmiesznie mała moc wyjściowa karty rt61 na ubuntu 8.10
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Śmiesznie mała moc wyjściowa karty rt61 na ubuntu 8.10
Jestem posiadaczem wspaniałej karty wifi z chipsetem rt61. Po aktualizacji ubuntu do 8.10, pojawiło się jądro 2.6.27 i nagle moc wyjściowa tej karty spadła z 27 do 10 dBm. Nie da się jej zwiększyć programem iwconfig, więc mam internet 2 kb/s i lagi po 10-20 sekund. Szukałem na googlach i nic podobnego nie znalazłem.
Powrót do jądra 2.6.24-21 już ćwiczyłem i w sumie nawet teraz go używam, ale potrzebuję 2.6.27 bo mam jeszcze inną, dziadowską kartę ZyDAS, która na nowym jądrze nie zawiesza już systemu i potrafi się łączyć z sieciami ad-hoc. Od razu wspomnę że zastąpienie rt61 tym złomem nie wchodzi w grę bo ma za małą czułość i nadaje się tylko do sieci domowych.
Czy ktoś z Was mógłby mi podpowiedzieć jak mam uruchomić moją kartę rt61 na nowym jądrze? Może autorzy wprowadzili jakieś zmiany do rt61pci albo zepsuli firmware? Jest tyle możliwości że sam nie wiem gdzie szukać.
Powrót do jądra 2.6.24-21 już ćwiczyłem i w sumie nawet teraz go używam, ale potrzebuję 2.6.27 bo mam jeszcze inną, dziadowską kartę ZyDAS, która na nowym jądrze nie zawiesza już systemu i potrafi się łączyć z sieciami ad-hoc. Od razu wspomnę że zastąpienie rt61 tym złomem nie wchodzi w grę bo ma za małą czułość i nadaje się tylko do sieci domowych.
Czy ktoś z Was mógłby mi podpowiedzieć jak mam uruchomić moją kartę rt61 na nowym jądrze? Może autorzy wprowadzili jakieś zmiany do rt61pci albo zepsuli firmware? Jest tyle możliwości że sam nie wiem gdzie szukać.
- tomekgreen1985
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
Odp: Śmiesznie mała moc wyjściowa karty rt61 na ubuntu 8.10
Wydaje mi się że musisz zainstalować sterowniki pod tą karte.
Ja mam rt2400cpi i jeśli chodzi o sterpwniki z ubuntu to się one do niczego nie nadaja ale i tak miałem lepiej niż Ty bo miałem 10kb pobierania :>
Odpal stery z windows przez Ndiswrapper ja tak mam i nie narzekam, jedyna wada że pokazuje 20% mniejszy sygnał ale działa wszystko bardzo dobrze.
Ja mam rt2400cpi i jeśli chodzi o sterpwniki z ubuntu to się one do niczego nie nadaja ale i tak miałem lepiej niż Ty bo miałem 10kb pobierania :>
Odpal stery z windows przez Ndiswrapper ja tak mam i nie narzekam, jedyna wada że pokazuje 20% mniejszy sygnał ale działa wszystko bardzo dobrze.
Linux Mint 9 Isadora oraz Debian Sid AMD Athlon 2 x 2.8 + 3 GB Ram +WD 500GB + GF 6150 SE 256 MB + MP61PME-S2P
-
- Sędziwy Jeż
[solved] Śmiesznie mała moc wyjściowa karty rt61 na ubuntu 8.10
Hehe próbowałem ndiswrappera już na 7.10 - wieszał się. Więc skompilowałem ich sterownik (ze strony ralinka) i nawet śmigał ale był niestandardowy i miał małą czułość więc kiedy tylko wyszło 8.04, z niemałą satysfakcją przełączyłem na rt61pci używam go do dziś (w 8.10). Problem tkwi w tym że nie mogę zaktualizować jądra bo na nowym jest niedorzeczny limit mocy wyjściowej.
EDIT:
No i rozwiązało się. Nikt tak naprawdę nie wie co jest powodem małej wydajności kart rt2x00 na nowych sterownikach, włączając w to ich twórców, a ja uważam że mają po prostu za małą moc wyjściową. W mojej karcie było 10-14 dBm zależnie od kanału, są to wartości odczytywane z EEPROM-u w funkcji rt61pci_probe_hw_mode(). Zwiększyłem do 27 dBm i pomogło. Jeśli ktoś chce to napiszę jak to zrobić.
EDIT:
No i rozwiązało się. Nikt tak naprawdę nie wie co jest powodem małej wydajności kart rt2x00 na nowych sterownikach, włączając w to ich twórców, a ja uważam że mają po prostu za małą moc wyjściową. W mojej karcie było 10-14 dBm zależnie od kanału, są to wartości odczytywane z EEPROM-u w funkcji rt61pci_probe_hw_mode(). Zwiększyłem do 27 dBm i pomogło. Jeśli ktoś chce to napiszę jak to zrobić.
- tomekgreen1985
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
Odp: [solved] Śmiesznie mała moc wyjściowa karty rt61 na ubuntu 8.10
no to pewnie że napisz może się przydaqduaty pisze:Hehe próbowałem ndiswrappera już na 7.10 - wieszał się. Więc skompilowałem ich sterownik (ze strony ralinka) i nawet śmigał ale był niestandardowy i miał małą czułość więc kiedy tylko wyszło 8.04, z niemałą satysfakcją przełączyłem na rt61pci używam go do dziś (w 8.10). Problem tkwi w tym że nie mogę zaktualizować jądra bo na nowym jest niedorzeczny limit mocy wyjściowej.
EDIT:
Linux Mint 9 Isadora oraz Debian Sid AMD Athlon 2 x 2.8 + 3 GB Ram +WD 500GB + GF 6150 SE 256 MB + MP61PME-S2P
-
- Sędziwy Jeż
Odp: Śmiesznie mała moc wyjściowa karty rt61 na ubuntu 8.10
Hm, zastanowiłem się i teraz mam wątpliwości. Co jeśli np. ktoś z anteną 19 dB zacznie nadawać z większą mocą? Wtedy wszyscy użytkownicy wifi w okolicy będą rozkoszować się jego zakłóceniami aż łaskawie dociągnie wszystkie torrenty i pójdzie spać. Więc to nie jest takie oczywiste. Zgodnie z prawem można nadawać z mocą 20 dBm, po uwzględnieniu zysku anteny i tłumienia kabla, ale chipset rt61 najprawdopodobniej oszukuje na decybelach. Zobaczę co mi wyjdzie z pomiarów.