Brak dźwięku po "twardym" resecie :[ [8.10]

Grafika, film, dźwięk.
azim
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Brak dźwięku po "twardym" resecie :[ [8.10]

Post autor: azim »

Witam!

Zdaję sobie sprawę, że problem z dźwiękiem był poruszany wielokrotnie, niemniej jednak, nadal się nad nim męczę - przeczytałem całą tonę różnych porad, niestety w ostatecznej rozrachubie wszystko na nic. Tym samym bardzo proszę Was o pomoc!

Tak jak w temacie - cały problem zaczął się, gdy komputer się zawiesił przy wyłączaniu systemu - po "twardym" resecie dźwięku już nie było.

Próbowałem już chyba wszystkiego - oczywiście, bez efektów...
Obecna sytuacja wygląda następująco:

lspci | grep Audio

Kod: Zaznacz cały

00:07.0 Audio device: nVidia Corporation MCP67 High Definition Audio (rev a1)
aplay -l

aplay: device_list:215: no soundcards found...
alsamixer

alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device
lsmod | grep snd

snd_seq_dummy          11012  0 
snd_seq_oss            39936  0 
snd_seq_midi           14368  0 
snd_rawmidi            29728  1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event     15232  2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq                58352  6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer              29448  1 snd_seq
snd_seq_device         15500  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd                    66212  6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore              15328  1 snd
Najnowsza ALSA 1.0.18 zainstalowała się bez problemów (zgodnie ze skryptem: ari ), niemniej jednak żadnych efektów nie ma. To samo, gdy probowałem re-installować przez synaptic'a.

Jak już wspominałem dźwięk był, więc nie pojmuję z czego biorą się obecne komplikacje. Gdyby potrzeba kolejnych danych, to oczywiście zaraz dopisuję... system: Ubuntu 8.10 - the Intrepid Ibex; komputer: Compaq F767NR. Karta jest na pewno sprawna - pod Windowsem wszystko jest okej.

Z góry bardzo, ale to bardzo dziękuję za każdą pomoc!
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Brak dźwięku po "twardym" resecie :[ [8.10]

Post autor: salvadhor »

Po twardym resecie pierwsze co najlepiej zrobić, to sprawdzić dysk pod kątem błędów.

Pewnie pojawił się błąd w pliku/na dysku, gdzie jest driver Alsa. Możesz zlokalizować ten moduł i spróbować go ręcznie załadować - ale pewnie pojawią się błędy. Tak czy siak - najpierw sprawdzenie dysku (/).
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
azim
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Brak dźwięku po "twardym" resecie :[ [8.10]

Post autor: azim »

wow! wielkie dzięki! :D:D ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, po dość ogólnym sprawdzeniu dysku (polecenie: fsck) sytułacja wygląda już znacząco lepiej! :) Otóż:

aplay -l

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 0: CONEXANT Analog [CONEXANT Analog]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 1: Conexant Digital [Conexant Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
alsamixer - działa i pokazuje dobrą kartę

lsmod | grep snd

snd_hda_intel         428308  2
snd_pcm_oss            46496  0
snd_mixer_oss          22912  1 snd_pcm_oss
snd_pcm                83844  2 snd_hda_intel,snd_pcm_oss
snd_page_alloc         16776  2 snd_hda_intel,snd_pcm
snd_hwdep              15492  1 snd_hda_intel
snd_seq_dummy          11012  0
snd_seq_oss            39936  0
snd_seq_midi           14368  0
snd_rawmidi            29728  1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event     15232  2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq                58352  6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer              29448  2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device         15500  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd                    66212  15 snd_hda_intel,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_hwdep,snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore              15328  1 snd
Dźwięk działa mi nawet w Amaroku i Totemie (za to nie działa mi w firefox'ie (youtube) i między innymi przy uruchamianiu systemu, ale to już nie jest takie istotne :P). W każdym bądź razie - wciąż jest jeszcze drobny problem (no tak, zawsze musi być jakieś "ale") - większość działa, o ile przestawi się wszystko na OSS (Sound Preferences - HDA Nvidia CONEXANT Analog (OSS)). Gdy zaś ustawi się "Autodetect" (oczywiście, przed tym całym zajściem, ta opcja była domyślna i działająca), to przy testowaniu słychać jedynie szumy/trzaski - zaś, dla samej ALSAy nie słychać NIC. :P

Fakt, faktem, że mój problem został częściowo rozwiązany (raz jeszcze ślicznie dziękuję salvadhor'owi za pomoc!), niemniej jednak, gdy jestem już tak blisko, to prawdopodobnie niewiele trzeba, aby ponownie wszystko działało w 100% poprawnie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”