Alsa - charczacy dźwięk
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Alsa - charczacy dźwięk
Witam wszystkich!
Moim problemem jest tak jak w temacie charczący dżwięk w alsie. Na ubuntu 8.04 gdy miałem ten problem wystarczyło wpisać w terminalu alsamixer wyświetlało kilka słupków i zmieniając wartośc w jednym z nich problem znikał, lecz po aktualizacji do wersji 8.10 i wpisaniu tej samej komendy wyświetla mi tylko jeden słupek - Master. Mam także problemy z podłączeniem słuchawek(zwykłych, nie na usb)zrobiłem tak jak było napisae w kilku tematach tzn. zaznaczyłem wszystko co było do zaznaczenia a słuchawek nadal nie wykrywa.
Po wpisaniu komendy alsa wyświetla mi: Card: PulseAudio
│ Chip: PulseAudio
│ View: [Playback] Capture All
│ Item: Master
W System->Preferencje->Dźwięk ustawiłem wszystko na Alsa i nadal nic. Przeszukałem całe forum pod tym kątem lecz nie znalazłem rozwiązania mojego probleu. Jeśli jednak istnieje juz taki teamt to przepraszam i proszę moderację o usunięcie wątku.
Moim problemem jest tak jak w temacie charczący dżwięk w alsie. Na ubuntu 8.04 gdy miałem ten problem wystarczyło wpisać w terminalu alsamixer wyświetlało kilka słupków i zmieniając wartośc w jednym z nich problem znikał, lecz po aktualizacji do wersji 8.10 i wpisaniu tej samej komendy wyświetla mi tylko jeden słupek - Master. Mam także problemy z podłączeniem słuchawek(zwykłych, nie na usb)zrobiłem tak jak było napisae w kilku tematach tzn. zaznaczyłem wszystko co było do zaznaczenia a słuchawek nadal nie wykrywa.
Po wpisaniu komendy alsa wyświetla mi: Card: PulseAudio
│ Chip: PulseAudio
│ View: [Playback] Capture All
│ Item: Master
W System->Preferencje->Dźwięk ustawiłem wszystko na Alsa i nadal nic. Przeszukałem całe forum pod tym kątem lecz nie znalazłem rozwiązania mojego probleu. Jeśli jednak istnieje juz taki teamt to przepraszam i proszę moderację o usunięcie wątku.
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Alsa - charczacy dźwięk
2 kliki na głośniku w obszarze powiadamiania i masz wszystkie słupki 

DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
-
- Piegowaty Guziec
To też już sprawdzałem, zmiana położenaia żadnego z "suwaczków" nie pomogła na charczący dźwięk.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
Na charczący, czy może raczej przesterowany dźwięk zazwyczaj pomagało zmniejszenie głośności PCM do 70-80%.
Ale może chodzi o taki efekt, jaki i u siebie obserwuję, czyli losowo pojawiające się trzaski i zaniki (na ułamek sekundy) dźwięku. Ten paskudny efekt nie jest zależny od odtwarzacza, za to od wersji systemu już tak (pojawił się w 8.10). Nie mam pojęcia, co jest powodem (googlanie nie pomaga). Mam za to przeświadczenie, że problem jest związany w jakiś sposób z siecią - trzaski pojawiają się przede wszystkim wówczas, gdy używam Transmission, czy intensywnie korzystam z przeglądarki.
Sprzęt, którego używam, to SB Live! (EMU10k1), na Asus A8V-X, 1GB, Athlon 64 3800, Ati 9550 - do odtwarzania muzyki zdecydowanie wystarczająca konfiguracja, tylko te trzaski...
Ale może chodzi o taki efekt, jaki i u siebie obserwuję, czyli losowo pojawiające się trzaski i zaniki (na ułamek sekundy) dźwięku. Ten paskudny efekt nie jest zależny od odtwarzacza, za to od wersji systemu już tak (pojawił się w 8.10). Nie mam pojęcia, co jest powodem (googlanie nie pomaga). Mam za to przeświadczenie, że problem jest związany w jakiś sposób z siecią - trzaski pojawiają się przede wszystkim wówczas, gdy używam Transmission, czy intensywnie korzystam z przeglądarki.
Sprzęt, którego używam, to SB Live! (EMU10k1), na Asus A8V-X, 1GB, Athlon 64 3800, Ati 9550 - do odtwarzania muzyki zdecydowanie wystarczająca konfiguracja, tylko te trzaski...
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Ja mam wbudowaną kartę dźwiękową Realtek ALC885, która też strasznie trzeszczy. Na początku pomyślałem, że to przez to, że to karta zintegrowana i "ten typ tak ma", ale problem nie występuje ani na openSUSE ani pod Vistą - można podkręcić wszystko do oporu i ciągla z głośników nie dobywa się nawet najcichszy szum... Natomiast pod Ubuntu praktycznie nie da się ustawić tego tak, by było słychać dźwięk i nie było słychać szumu.
- bananek
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
Nie masz przypadkiem włączonego mikrofonu? Spróbuj zrobić takie ustawienia jak na obrazku, z poprawką w system-preferencje-dźwięk na auto lub 'twoja karta', ostatecznie serwer pulseaudio. Zostaw jedynie przechwytywanie na ALSA. Też mam zintegrowaną realteka i wszysko z nią ok. [img=http://img241.imageshack.us/img241/5079 ... mo3.th.png]][img=http://img241.imageshack.us/img241/5079 ... mo3.th.png][/url]
Po tych zmianach, restart sprzętu. Ten jeden słupek master, spowodowany jest ustawieniem na capture Alsa pcm on front ...... zmień na alsa mixer, kliknij na główny i zrestartuj.
Po tych zmianach, restart sprzętu. Ten jeden słupek master, spowodowany jest ustawieniem na capture Alsa pcm on front ...... zmień na alsa mixer, kliknij na główny i zrestartuj.
Linux Registered User #476455 Ubuntu User #23429
Dawać <solved> przy rozwiązanych tematach!!
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Dureń ze mnie;) Popstrykałem w mikserze i rzeczywiście ucichło po ściszeniu wszelkich mikrofonów;) wielkie dzięki!
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki za odpowiedź:)
Nie, mikrofon wyłączony. Ustawiłem wszystko tak jak na obrazku tylko nie wiem gdzie mam zmienić z "capture Alsa pcm on front" na alsa mixer. A czy może ktoś wie jak sobie poradzić ze słuchawkami?(tak jak pisałem wyżej, normalne, nie na usb, komputer ich nie wykrywa)
Nie, mikrofon wyłączony. Ustawiłem wszystko tak jak na obrazku tylko nie wiem gdzie mam zmienić z "capture Alsa pcm on front" na alsa mixer. A czy może ktoś wie jak sobie poradzić ze słuchawkami?(tak jak pisałem wyżej, normalne, nie na usb, komputer ich nie wykrywa)
- bananek
- Sędziwy Jeż
"tylko nie wiem gdzie mam zmienić z "capture Alsa pcm on front" na alsa mixer" domyślne ścieżki mixera-urządzenie- ja mam via(alsa mixer)
"A czy może ktoś wie jak sobie poradzić ze słuchawkami?"
]
[/url] zaznacz mikrofon-przechwytywanie i mic-boost, tu i tu
"A czy może ktoś wie jak sobie poradzić ze słuchawkami?"

Linux Registered User #476455 Ubuntu User #23429
-
- Piegowaty Guziec
Z dźwiękiem już nie ma problemów:) za pomoc dziękuję. Zostały jeszcze tylko słuchawki, zanaczyłem przechwytywanie i mic-bosst i nadal nic.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Dołączam się - u mnie sytuacja wygląda tak - mam kartę ALC 665 zintegrowaną. W Ubuntu 7.10 nie było problemu, na Win XP też nie ma, no i na Ubuntu 8.04 - 8.10 oraz 9.04 RC jest to samo. Pierwsze uruchomienie systemu - pięknie, nie charczy nic, potem restart i zonk. Charczenie, skrzypienie nie wiem jak to określić. Próbowałem wielu sposobów. Mam PCM ustawione na 70%, inne suwaki także. Brak przechwytywania - mikrofon wyłączony. Próbowałem ze sterownikami ze strony Realtec'a - nic. Tylko wywala wsio. Czasem po update kernela miałem chwilę ok z dźwiękiem - ale tylko chwilę, do ponownego włączenia kompa. Jakaś rada?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ostatnio pojawił mi się problem z charczącym dźwiękiem. Wiem, że musze zmniejszyć PCM na 80% żeby problem zniknął. Niemniej po wpisaniu w terminalu
pojawił mi się komunikat o treści
Czy ktoś może mi pomóc? Co znaczy ten błąd?
Kod: Zaznacz cały
alsamixer
Kod: Zaznacz cały
*** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: Connection refused
-
- Piegowaty Guziec
Witam, jestem nowym użytkownikiem forum jak i Ubuntu, i mam problem.Jako żółtodziób w temacie, po zinstalowaniu systemu wszystko sobie fajnie skonfigurowałem i byłem zadowolony...do czasu 1 restartu komputera, wtedy to w głośnikach pojawił się szum-jakość dźwięku jest strasznie mierna.Kiedyś podobny kłopot miałem na windzie, tam sprawa rozbijała się o mixer, nie wiem jak jest tutaj, gdyż czytałem już trochę na ten temat i żadne z proponowanych rozwiązań nie przyniosło skutku;/.Mikrofony mam raczej wyciszone(piszę raczej bo być może jako nowy user przeoczyłem dodatkową opcje dezaktywującą mikrofony), wszystko ustawione w ALSA tak jak proponowaliście a mimo to dalej, słychać irytujące szumy i po prostu nie da się słuchać muzyki/radia.
Proszę o pomoc, bo mam nadzieje, że obędzie się bez formata. Pzdr.
PS.Karta to zintegrowany realtek(modelu teraz nie pamiętam), a system to Ubuntu w wersji 8.04 1
Proszę o pomoc, bo mam nadzieje, że obędzie się bez formata. Pzdr.
PS.Karta to zintegrowany realtek(modelu teraz nie pamiętam), a system to Ubuntu w wersji 8.04 1