MySQL - polaczenie z zewnatrz

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
17piotrek

MySQL - polaczenie z zewnatrz

Post autor: 17piotrek »

Witam

Zainstalowałem mysql, wykorzystując go do tworzenia stron internetowych. Mam jednak taki problem: chciałbym łączyć się do niego nie tylko przez localhost, ale także przez zewnętrzne IP, np. wpisując w konsoli sql.nazwamojegoserwera.pl? Mógłby ktoś pomóc? Byłbym bardzo wdzięczny:)

Aaa, oczywiście w googlach nie znalazłem (nawet ciężko było odpowiednią frazę wymyślić:))
konrad183
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Odp: MySQL - polaczenie z zewnatrz

Post autor: konrad183 »

sa 2 wyjscia albo masz zablokowane przekierowanie portów przez providera , albo Twoj firewall blokuje je sam sobie

jak masz iptables to to pomoze

iptables -A INPUT -s 0/0 -p tcp --dport 80 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -s 0/0 -p udp --dport 80 -j ACCEPT

tylko pozmieniaj porty na te, na ktorych postawiles sql
17piotrek

Czyli chodzi o to, że trzeba odblokować port i tcp i udp? Bo ja odblokowałem tylko 3306 TCP, odblokowanie 3306 UDP powinno rozwiązać problem? Dziś nie będzie mnie w domu, więc dopiero jutro mogę to sprawdzić, ale dzięki:)
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: el.pescado »

Wykomentuj w pliku /etc/mysql/my.cnf linię:

Kod: Zaznacz cały

bind-address        = 127.0.0.1
Awatar użytkownika
frklin
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Kontakt:

Post autor: frklin »

zaraz, a nie trzeba tej linijki za komentować? ;)
# Instead of skip-networking the default is now to listen only on
# localhost which is more compatible and is not less secure.
bind-address = 127.0.0.1
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: command_dos »

moze taka prozaiczna sprawa, ale wiem, ze wykoleilem sie na tym, jak na debianie chcialem odpalic apache'a. Zobacz co masz w pliczku /etc/hosts.allow i /etc/hosts.deny. Nie wiem jakie sa ustawienia defaultowe, ale wydaje mi sie, ze w hosts.allow jest:

ALL: LOCAL
a raczej w Twoim przypadku powinno byc:

ALL: PARANOID
to mi w debianie pomoglo - wtedy dopiero ludzie z zewnatrz mieli dostep do mojego serwera http...
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
maverick84
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: maverick84 »

od siebie dodam tylko że aby łączyć się z MySQL z zewnątrz, użytkownik sql'owy na którego się łączysz musi mieć uprawnienia do łączenia się z hosta innego niż localhost.
17piotrek

Sorry, że dopiero teraz, ale nie było mnie w domu. Nic nie pomogło, wyskakuje błąd

ERROR 1130 (00000): Host '192.168.1.1' is not allowed to connect to this MySQL server
. Na routerze mam przekierowane porty 3306 TCP i UDP na moje ip. Jakieś jeszcze pomysły?
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Cos nie tak z Twoim grant'em... wyglada na to, ze polaczenie masz, ale serwer odrzuca, bo nie ma przypisanego tego ip hosta, ktory chce sie z baza polaczyc... Tutaj masz cos na temat:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=960675
W komendzie grant zamiast ip komputera musisz zapodac "%" i wtedy bedziesz mogl sie laczyc z dowolnego adresu ip.
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
17piotrek

Command, jesteś wielki! Działa. Dzięki wielkie. Jedno pytanko do tego. Czy teraz dodając nowego użytkownika będę musiał za każdym razem ustawiać mu te granty?
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

musisz przetestowac - az tak sie nie bawilem sql'em, ale wydaje mi sie, ze tak, bo jak widac ze skladni, prawa te sa przypisane konkretnemu uzytkownikowi identyfikowanemu przez konkretne haslo... poza tym, tak na moje oko, bez sensu byloby zakladac 100 uzytkownikow o tych samych prawach, jak mozna zalozyc jednego i na niego sie logowac - chociaz, powtarzam, expertem w tej dziedzinie nie jestem...
17piotrek

Bo chodzi mi o cos takiego, ze jak na serwerze bede zakladal kolejne strony to kazdej wypadaloby nowego uzytkownika wstawic, nie zawsze z tymi samymi uprawnieniami. Ale no dobra, przetestuje, dzieki Command. Temat do zamkniecia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”