MySQL - polaczenie z zewnatrz
MySQL - polaczenie z zewnatrz
Witam
Zainstalowałem mysql, wykorzystując go do tworzenia stron internetowych. Mam jednak taki problem: chciałbym łączyć się do niego nie tylko przez localhost, ale także przez zewnętrzne IP, np. wpisując w konsoli sql.nazwamojegoserwera.pl? Mógłby ktoś pomóc? Byłbym bardzo wdzięczny:)
Aaa, oczywiście w googlach nie znalazłem (nawet ciężko było odpowiednią frazę wymyślić:))
Zainstalowałem mysql, wykorzystując go do tworzenia stron internetowych. Mam jednak taki problem: chciałbym łączyć się do niego nie tylko przez localhost, ale także przez zewnętrzne IP, np. wpisując w konsoli sql.nazwamojegoserwera.pl? Mógłby ktoś pomóc? Byłbym bardzo wdzięczny:)
Aaa, oczywiście w googlach nie znalazłem (nawet ciężko było odpowiednią frazę wymyślić:))
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Odp: MySQL - polaczenie z zewnatrz
sa 2 wyjscia albo masz zablokowane przekierowanie portów przez providera , albo Twoj firewall blokuje je sam sobie
jak masz iptables to to pomoze
iptables -A INPUT -s 0/0 -p tcp --dport 80 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -s 0/0 -p udp --dport 80 -j ACCEPT
tylko pozmieniaj porty na te, na ktorych postawiles sql
jak masz iptables to to pomoze
iptables -A INPUT -s 0/0 -p tcp --dport 80 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -s 0/0 -p udp --dport 80 -j ACCEPT
tylko pozmieniaj porty na te, na ktorych postawiles sql
Czyli chodzi o to, że trzeba odblokować port i tcp i udp? Bo ja odblokowałem tylko 3306 TCP, odblokowanie 3306 UDP powinno rozwiązać problem? Dziś nie będzie mnie w domu, więc dopiero jutro mogę to sprawdzić, ale dzięki:)
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Wykomentuj w pliku /etc/mysql/my.cnf linię:
Kod: Zaznacz cały
bind-address = 127.0.0.1
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Kontakt:
zaraz, a nie trzeba tej linijki za komentować?

# Instead of skip-networking the default is now to listen only on
# localhost which is more compatible and is not less secure.
bind-address = 127.0.0.1
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
- command_dos
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
moze taka prozaiczna sprawa, ale wiem, ze wykoleilem sie na tym, jak na debianie chcialem odpalic apache'a. Zobacz co masz w pliczku /etc/hosts.allow i /etc/hosts.deny. Nie wiem jakie sa ustawienia defaultowe, ale wydaje mi sie, ze w hosts.allow jest:
a raczej w Twoim przypadku powinno byc:
to mi w debianie pomoglo - wtedy dopiero ludzie z zewnatrz mieli dostep do mojego serwera http...
ALL: LOCAL
ALL: PARANOID
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
od siebie dodam tylko że aby łączyć się z MySQL z zewnątrz, użytkownik sql'owy na którego się łączysz musi mieć uprawnienia do łączenia się z hosta innego niż localhost.
Sorry, że dopiero teraz, ale nie było mnie w domu. Nic nie pomogło, wyskakuje błąd . Na routerze mam przekierowane porty 3306 TCP i UDP na moje ip. Jakieś jeszcze pomysły?
ERROR 1130 (00000): Host '192.168.1.1' is not allowed to connect to this MySQL server
- command_dos
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Cos nie tak z Twoim grant'em... wyglada na to, ze polaczenie masz, ale serwer odrzuca, bo nie ma przypisanego tego ip hosta, ktory chce sie z baza polaczyc... Tutaj masz cos na temat:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=960675
W komendzie grant zamiast ip komputera musisz zapodac "%" i wtedy bedziesz mogl sie laczyc z dowolnego adresu ip.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=960675
W komendzie grant zamiast ip komputera musisz zapodac "%" i wtedy bedziesz mogl sie laczyc z dowolnego adresu ip.
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
Command, jesteś wielki! Działa. Dzięki wielkie. Jedno pytanko do tego. Czy teraz dodając nowego użytkownika będę musiał za każdym razem ustawiać mu te granty?
- command_dos
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
musisz przetestowac - az tak sie nie bawilem sql'em, ale wydaje mi sie, ze tak, bo jak widac ze skladni, prawa te sa przypisane konkretnemu uzytkownikowi identyfikowanemu przez konkretne haslo... poza tym, tak na moje oko, bez sensu byloby zakladac 100 uzytkownikow o tych samych prawach, jak mozna zalozyc jednego i na niego sie logowac - chociaz, powtarzam, expertem w tej dziedzinie nie jestem...
Bo chodzi mi o cos takiego, ze jak na serwerze bede zakladal kolejne strony to kazdej wypadaloby nowego uzytkownika wstawic, nie zawsze z tymi samymi uprawnieniami. Ale no dobra, przetestuje, dzieki Command. Temat do zamkniecia.