Samo-resetujaca się rozdzielczość ekranu

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
alien125
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Samo-resetujaca się rozdzielczość ekranu

Post autor: alien125 »

Witam.
Mam dość dziwny(jak dla mnie) problem i nie za bardzo wiem jak go określić, więc z góry przepraszam jeśli odpowiedź jest już gdzieś gotowa i czeka na przeczytanie.
Przechodząc do rzeczy zawsze po uruchomieniu systemu(kubuntu)ustawia mi się rozdzielczość 1280 x 960 niezależnie od tego jaką sobie ustawie w czasie wcześniejszego używania kompa(zamotałem :/).Jest to dość irytujące i wygląda na to, ze system podczas rozruchu nie bierze pod uwagę moich ustawień. Dodam, że gdy wejdę w konfigurację ekranu to rozdzielczość wraca do normy zaraz po uruchomieniu się managera, nie muszę wybierać rozdzielczości z listy. Wystarczy ze po uruchomieniu systemu otworzę narzędzie konfigurujące ekran, lecz chciałbym aby działo się to automatycznie.
Nie wiem czy w ogóle jest zrozumiałe to co napisałem , ale lepiej opisać tego problemu nnie dam rady :oops:
andrzejxxx4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Samo-resetujaca się rozdzielczość ekranu

Post autor: andrzejxxx4 »

Ja też mam ten sam problem tylko że ja mam przy starcie dość małą rozdzielczość co sprawia że samo zmienienie jej zmienienie sprawia mi trudność dodatkowo nie wyświetla mi czcionki w niektórych aplikacjach . Proszę o pomoc, moja karta graficzna to NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 (64mb). Dodam że bez sterowników jest normalnie tylko że nie mam przy tym efektów pulpitu.
Awatar użytkownika
hassan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: hassan »

swego czasu miałem podobnie - okazało się że problem wiązał się z użyciem kabla DVI - komputer zachowywał się jakby dostawał błędne info o monitorze - po wymianie na D-Suba wsio wróciło do normy :shock:

h.
nigdy nie mów nigdy...
Registred Linux User #249463
Registred Ubuntu User: #8004
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Post autor: luk1don »

Wasze kłopoty wiążą się ze źle skonfigurowanym X-serverem i "niepełnym" plikiem xorg.conf
a andrzejxxx4 to dodatkowo wadliwy sterownik do karty graficznej (96.43.09).
alien125
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: alien125 »

Pogrzebałem w sterach i xorg.conf i teraz muszę odpalać grafikę na sterach vesa bo przy innej konfiguracji wywala mi błąd przy starcie systemu, że nie może prawidłowo zainicjalizować karty graficznej, a na vesie nie mogę zmienić rozdzielczości ani odświeżania nawet po uruchomieniu systemu. :|
andrzejxxx4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: andrzejxxx4 »

Ostatnio grzebałem w xorg.conf i po skonfigurowaniu tak jak ma być, wszystko działało by dobrze tylko że w aplikacjach nie mam fontów np. w kadu (i nie tylko) nie wyświetla mi żadnych liter.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”