Jak odpalić tokbox standalone pod Linuxem - Ubuntu, jeżeli Adobe Air dla Linuxa w wersji 1.1 Beta mam zainstalowany, albo jak to zrobić pod Wine.
1. Czysty Linux - instalowany różnymi metodami nie uruchamia się - pojawia się informacja, ze instalacja jest uszkodzona. Adobe Air był instalowany w katalogu /opt komunikator tokbox też, ale w /home też próbowałem.
2. Pod Wine w końcu zainstalowałem, ale nie wykrywa połączenia internetowego: "No internet connection". Prawie działa

Więcej piszę na angielskim forum komunikatora w dwóch czy trzech miejscach (są tam moje logi i inne błędy wyrzucone przez konsolę):
raz
dwa
Normalnie pod Windowsem tokbox standalone instalujesz ze strony internetowej pod warunkiem, że masz zainstalowany Adobe Air. Pod Linuxem - zarówno pod czystym jak i przez Wine musisz ściągnąć przez bezpośredni link aplikację z rozszerzeniem .air. Patrz linki powyżej.
Dlaczego wogóle Wam głowę zawracam?
Tokbox choć niepopularny, w przeciwieństwie do innych komunikatorów posiada 2 ultraważne, również biznesowo cechy:
1. Pozwala na rozmowy tekstowe, głosowe, video (!!!) przez przeglądarkę mającą zainstalowany flash w tym wersję chyba 9 (jest 10 beta dla linuxa jakby co). Tylko osoba odbierająca rozmowy musi być zalogowana - ty dajesz komuś link by mógł z tobą gadać. Przetestowałem łącznie z video!
2. Pozwala umieszczać/osadzać na swojej stronie internetowej w pełni funkcjonalne komunikatory.
Długo kombinowałem.
Proszę - niech ktoś też powalczy i spróbuje uruchomić i napisze jakie miał problemy i jak je rozwiązał. Może jeśli chodzi o Linuxa trzeba poczekać aż wyjdzie Adobe Air finalne wydanie nie Beta. Może... Ale jak ktoś uruchomi i jest zorientowany czego mi trzeba to nie będę czekał np. do stycznia tylko popróbuję.
Sorry za przydługawy post, chcę wzbudzić zainteresowanie przy okazji. Im więcej eksperymentatorów