Jak uruchomić tokbox pod Linuxem? Nie udało mi się.

Jak się dogadać?
robotsieciowy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Jak uruchomić tokbox pod Linuxem? Nie udało mi się.

Post autor: robotsieciowy »

Zdaję sobie sprawę, że mało kto zna komunikator tokbox (http://www.tokbox.com). Zanim podam szczegóły dla chcących eksperymentować pytanie:

Jak odpalić tokbox standalone pod Linuxem - Ubuntu, jeżeli Adobe Air dla Linuxa w wersji 1.1 Beta mam zainstalowany, albo jak to zrobić pod Wine.

1. Czysty Linux - instalowany różnymi metodami nie uruchamia się - pojawia się informacja, ze instalacja jest uszkodzona. Adobe Air był instalowany w katalogu /opt komunikator tokbox też, ale w /home też próbowałem.

2. Pod Wine w końcu zainstalowałem, ale nie wykrywa połączenia internetowego: "No internet connection". Prawie działa :w00t: Dodam, że chyba musisz mieć Internet Explorera gdzieś w tle (.ie4linux)

Więcej piszę na angielskim forum komunikatora w dwóch czy trzech miejscach (są tam moje logi i inne błędy wyrzucone przez konsolę):
raz
dwa

Normalnie pod Windowsem tokbox standalone instalujesz ze strony internetowej pod warunkiem, że masz zainstalowany Adobe Air. Pod Linuxem - zarówno pod czystym jak i przez Wine musisz ściągnąć przez bezpośredni link aplikację z rozszerzeniem .air. Patrz linki powyżej.

Dlaczego wogóle Wam głowę zawracam?
Tokbox choć niepopularny, w przeciwieństwie do innych komunikatorów posiada 2 ultraważne, również biznesowo cechy:
1. Pozwala na rozmowy tekstowe, głosowe, video (!!!) przez przeglądarkę mającą zainstalowany flash w tym wersję chyba 9 (jest 10 beta dla linuxa jakby co). Tylko osoba odbierająca rozmowy musi być zalogowana - ty dajesz komuś link by mógł z tobą gadać. Przetestowałem łącznie z video!
2. Pozwala umieszczać/osadzać na swojej stronie internetowej w pełni funkcjonalne komunikatory.

Długo kombinowałem.
Proszę - niech ktoś też powalczy i spróbuje uruchomić i napisze jakie miał problemy i jak je rozwiązał. Może jeśli chodzi o Linuxa trzeba poczekać aż wyjdzie Adobe Air finalne wydanie nie Beta. Może... Ale jak ktoś uruchomi i jest zorientowany czego mi trzeba to nie będę czekał np. do stycznia tylko popróbuję.

Sorry za przydługawy post, chcę wzbudzić zainteresowanie przy okazji. Im więcej eksperymentatorów :w00t:
robotsieciowy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Odp: Jak uruchomić tokbox pod Linuxem? Nie udało mi się.

Post autor: robotsieciowy »

No więc wraz z wydaniem Adobe Air 1.5 dla Linuxa - nie beta a normalne końcowe wydanie tok box w wersji samodzielnej aplikacji chodzi - jest w zasobniku systemowym (śsie na to chyba tak mówi) trochę rozmazana. Na pewno uda się zainstalować i pogadać w tym video - głos i video powinny mieć duże latencje(?)/opóźnienia bo to nie jest raczej połączenie bezpośrednie. Obsługa. Komunikacja tekstowa jest. A zaleta jest taka, że to samo a nawet więcej masz bezpośrednio ze strony. Uwaga! użytkownicy 64-bitowych systemów muszą zastosować się do dodatkowych wskazówek na stronie Adobe, które pokazują jak uzupełnić niedobór bibliotek 32-bitowych - bo Air 1.5 dla linuxa jest 32-bitowy.

http://kb.adobe.com/selfservice/viewCon ... &sliceId=1

Najgorsze tu ma chyba Ubuntu, ale wystarczy chyba zainstalować glib-2.7.1 czy jakoś tak przez apt-get i wszystko lub większość się zainstaluje jako zależności. Posty powyżej też zawierają przydatne informacje, ale przeczytajcie tego najpierw.

No i co istotne dla niektórych obsługa MSN czy tam Windows Live Messenger, AIM, Yahoo, Gtalk dokładnie te 4 łącznie z video w przypadku np. MSN - nie testowałem tych opcji, ale konto MSN założyłem i działa. Pewnie dobry zamiast Kopytka (Kopete). Pewnie wszystko przechodzi przez ich serwery i nic bezpośrednio nie ma. Nie mylę się?

P.S.
Zauważyłem ostatnio dziwny fenomen: sam zadaję pytania a potem sobie i innym na nie odpowiadam (80-90%).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”