Niestabilny system, nieregularne zwieszanie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Niestabilny system, nieregularne zwieszanie
Przyznaję, że w ostatnich dniach zbaraniałem.
Dlaczego? z powodu dziwnego zachowania systemu - może ktoś się z tym spotkał.
Przetestowałem wszystko co możliwe, a i tak zwiechy w różnych momentach.
Najdziwniejsze, że jeżeli procesor obciążony jest w 100% objawy nie występują i system jest stabilny. Ostatnia rzecz do sprawdzenia to zasilacz - płyta to VIA P4XFBU, ale mam problem ponieważ nie jest to nowy standard ATX2.02, używa dodatkowej wtyczki (nazywają ją różnie: AUX lub APC) i zasilacze tego typu już chyba jedynie na allegro.
Konfig:
Płyta Via P4XFBY, P4 2,4, 512 RAM, Sound Blaster Audigy, ATI Radeon 9000Pro 128 MB, 2XDVD, 2xHDD, Karta FireWire, Ubuntu 8.04+Fusion.
Do tej pory wszystko hulało jak należy. Zdychający zasilacz?
Może jakieś sugestie.
Dlaczego? z powodu dziwnego zachowania systemu - może ktoś się z tym spotkał.
Przetestowałem wszystko co możliwe, a i tak zwiechy w różnych momentach.
Najdziwniejsze, że jeżeli procesor obciążony jest w 100% objawy nie występują i system jest stabilny. Ostatnia rzecz do sprawdzenia to zasilacz - płyta to VIA P4XFBU, ale mam problem ponieważ nie jest to nowy standard ATX2.02, używa dodatkowej wtyczki (nazywają ją różnie: AUX lub APC) i zasilacze tego typu już chyba jedynie na allegro.
Konfig:
Płyta Via P4XFBY, P4 2,4, 512 RAM, Sound Blaster Audigy, ATI Radeon 9000Pro 128 MB, 2XDVD, 2xHDD, Karta FireWire, Ubuntu 8.04+Fusion.
Do tej pory wszystko hulało jak należy. Zdychający zasilacz?
Może jakieś sugestie.
Odp: Niespotykanie zachowanie
Uruchom komputer w trybie Ubuntu LiveCD i sprawdz zachowanie komputera na tak uruchomionym systemie, może to tylko system lub jakiś program czy sterownik się zepsuł , jak problemy będą występować dalej to , trzeba będzie szukać przyczyn sprzętowych .Oczywiście w tak uruchomionym system można instalować wszystko ( na czas sesji zrozumiałe i na ile wystarczy pamięci wiadomo ) , czyli wszystko możesz przetestować .
-
- Piegowaty Guziec
Ha
Tak samo na Gwintows XP
Tak samo na Gwintows XP
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Niestety nie piszesz, co dla Ciebie oznacza termin "niespotykane zachowanie"... Czy dzieje się coś poza zawieszaniem się? A skoro system się zawiesza - sprawdzałeś logi systemowe?
Work less, climb more 

- DadaD
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: GNOME
Napisz dokładniej na czym polega zawieszanie.
Miałem kiedyś na płycie VIA "zamrażanie" obrazu co pewien czas (kilka kilkanaści dni)pomagał tylko twardy reset.
Sprawdziłem kondensatory na płycie, mocowanie wtyczek itd a wcześniej jeszcze na gwarancji komputer był w serwisie i niestety nie można było zdiagnozować problemu.
Nie dołożyłeś ostatnio jakiegoś urządzenia? Sporo jest zainstalowane. Jaka moc zasilacza? czyściłeś wiatraczki i radiatory? jak wyglądają kondensatory na płycie - nie spuchły?
Pozdrowienia
Miałem kiedyś na płycie VIA "zamrażanie" obrazu co pewien czas (kilka kilkanaści dni)pomagał tylko twardy reset.
Sprawdziłem kondensatory na płycie, mocowanie wtyczek itd a wcześniej jeszcze na gwarancji komputer był w serwisie i niestety nie można było zdiagnozować problemu.
Nie dołożyłeś ostatnio jakiegoś urządzenia? Sporo jest zainstalowane. Jaka moc zasilacza? czyściłeś wiatraczki i radiatory? jak wyglądają kondensatory na płycie - nie spuchły?
Pozdrowienia
-
- Piegowaty Guziec
Odp: Niestabilny system, nieregularne zwieszanie
Wszystko jak nowe, kurzu zero! konfig sprzętowy nie został zmieniony. Zasilacz 500W (według różnych kalkulatorów powinienem mieć ok 380W)
- DadaD
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: GNOME
Może napisz jak objawia się "zwiecha" to jeszcze pomyślimy
pozdrowienia
pozdrowienia
-
- Piegowaty Guziec
Zwiecha wygląda jak zwiecha (hi hi). Na ekranie pozostaje obraz z danego momentu, ale niec już nie można zrobić. (nie ma możliwości przejścia do innej konsoli - klawiatura i mycha nieżywe).
Jeżeli przypadkiem jest w tym momencie odtwarzana muzyka to brzęczy sobie (sustain) ostatnia nuta).
Pozdro dla wszystkich i życzenia wszystkiego najlepszego na nowy rok
Jeżeli przypadkiem jest w tym momencie odtwarzana muzyka to brzęczy sobie (sustain) ostatnia nuta).
Pozdro dla wszystkich i życzenia wszystkiego najlepszego na nowy rok
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Ponawiam prośbę - sprawdź logi systemowe w poszukiwaniu błędów...
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
Po prostu zdechła płyta główna!