Ten nieszczęsny Atheros

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
bert21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Ten nieszczęsny Atheros

Post autor: bert21 »

Witam, sorry za nowy temat, ale przetrzepałem już całe forum i pół googlownicy i lipa... nic nie pomaga. Jest sobie Atheros AR5007 na lapku oczywiście. Działał raz lepiej, raz gorzej, ale zawsze jakoś. Ostatnio, po aktualizacji (niestety nie pamiętam już co to było) nie wykrywa sieci bezprzewodowych i nie łączy się. Wcześniej, po instalacji backportów w sposób opisany na forum czasem musiałem wyłączyć i włączyć "Support for 5xxx series of Atheros 802.11 wireless LAN cards" aby wykrył sieć i się z nią połączył, teraz to już nie działa. Skorzystałem już ze wszystkich chyba sposobów na forum i nadal kiszka... Ndiswrapper też nie pomógł.
Wrzucam poniżej wynik lspci, może to coś da:

Kod: Zaznacz cały

root@ed-laptop:/home/ed# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory Controller Hub (rev 07)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset PCI Express Graphics Port (rev 07)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
00:1a.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 03)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 3 (rev 03)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 4 (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 93)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ICH9M LPC Interface Controller (rev 03)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation ICH9M/M-E SATA AHCI Controller (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 03)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 9200M GS (rev a1)
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
06:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8055 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (rev 13)
Dodam, ze w tej chwili odinstalowałem wszystko co jest związane z atheros i ndiswrapper w synapticu i zainstalowałem to ponownie (oprócz ndiswrappera) - taki nawyk z windowsa :). Pomóżcie bo mnie trafia już szlag i najchętniej wyrzuciłbym tego atherosa. Powstrzymuje mnie przed tym tylko fakt, że aby się do niego dostać muszę rozebrać pół laptopa bo nie ma wygodnej klapki dostępu. Sorry za może trochę chaotyczny opis, ale walczę z tym już dwa dni i z uwagi na mnogość zastosowanych metod już mi się wszystko plącze.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Odp: Ten nieszczęsny Atheros

Post autor: luk1don »

ZAINSTALUJ LINUX-RESTRICTED-MODULES dla swojego kernela i madwifi-tools.
bert21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Niestety nic to nie dało.
rotkeh
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: rotkeh »

Dziwne że nie ruszyła Ci karta z ndiswrapperem ? Mam tą samą kartę w acerze 5220.i chodzi na sterownikach z windy przez ndiswrappera ,również na sterowniku (ath5k), nie wspomne o sterowniku madwifi (ath_pci).Kwestia tylko załadowania modułu.
Spróbój w ten sposób:
1.Wyłącz te sterowniki co masz w systemie ,(zakładka w ustawieniach odznacz je aby były wyłączone)

2.Zainstaluj pakiety :
ndiswrapper-utils-1.9 (wersja1.52-1ubuntu1) i
ndiswrapper-common (wersja1.52-1ubuntu1)
3.Ściągnij sterownik do swojej karty (lub skopiuj z płyty ze sterownikami do windo..) do katalogu domowego.
4.Otwórz konsole a w niej :

cd /home/ed/(nazwa katalogu ze sterownikami od windowsa)
następnie sprawdz czy nie masz załadowanych modułów ndiswrappera ,ath5k lub ath_pci w konsoli:

sudo rmmod ath5k
sudo rmmod ath_pci
sudo rmmod ndiswrapper 
teraz :

sudo ndiswrapper -i net5211.inf
sprawdzasz czy sterownik się wgrał

ndiswrapper -l
wynik to :
net5211 : driver installed
Ładujesz modół:

sudo modprobe ndiswrapper
powinno załadować modół sprawdzasz kod: dmesg
ruszasz karte :

sudo ifconfig wlan0 up
sprawdzasz :

ifconfig
i powinieneś już mieć interfejs wlan0
Jeśli nie to przeładuj moduł ndiswrappera (sudo rmmod ndiswrapper ,sudo modprobe ndiswrapper ,sudo ifconfig wlan0 up)

P.S(Do łączenia się i konfiguracji połączenia używam wicd)
bert21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Niestety, niby OK, ale...
root@ed-laptop:/home/ed/steryath# ndiswrapper -i net5211.inf
driver net5211 is already installed
root@ed-laptop:/home/ed/steryath# ndiswrapper -l
net5211 : invalid driver!
zeznaje, ze sterownik już jest a zaraz potem, ze jest wadliwy, nic z tego nie rozumiem.
Mam jeszcze sterownik pod vistę, ale nie wiem czy warto mieszać.

Pobawiłem się ze sterem do visty, znowu niby OK a jednak. Ndiswrapper jest zainstalowany (da się nawet odpalić z nakładką graficzną) a tu komunikat:

root@ed-laptop:/home/ed# modprobe ndiswrapper
FATAL: Module ndiswrapper not found.
root@ed-laptop:/home/ed# rmmod ndiswrapper
ERROR: Module ndiswrapper does not exist in /proc/modules

Co z tym począć?

Uff, po prawie nieprzespanej nocy jestem na etapie opisanym w pierwszym poście, tzn. po wyłączeniu i włączeniu opisanych tam sterowników czasem mam net... Dobre i to.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”