Wi-fi zamiera na Ubuntu 8.10

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Awatar użytkownika
ed3k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Wi-fi zamiera na Ubuntu 8.10

Post autor: ed3k »

Witam!

Mam laptopa Toshiba Satellite l40-170 z kartą wi-fi rtl8187b.
Po instalacji Ubuntu 8.10 od razu łączyła mi się z moim ruterem (bez dodatkowego instalowania sterowników windosowskich jak to było w Ubuntu 8.04). Jednak po połączeniu (czasem jest to po 30 min czasem po paru godzinach) stracę połączenie internetowe ALE ciągle widzę sieć (SAMBA) ustawioną u mnie w domu. Tracę jedynie możliwość oglądania stron www czy korzystania z Kadu.
Muszę resetować połączenie, np. poprzez wyłączenie i włączenie sieci bezprzewodowej lub reset komputera, aby znów mieć pełny dostęp do internetu.

Jest jakiś sposób na to aby nie tracić sygnału z zewnątrz?

Pozdrawiam.
do{if(Gnome>KDE) break;}until(2+2==4);
kostekjo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.04

Odp: Wi-fi zamiera na Ubuntu 8.10

Post autor: kostekjo »

W takiej sytuacji nie pozostaje chyba nic innego jak wrócić do windowsowych sterowników skoro działały...
Awatar użytkownika
ORMO_PL
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Kontakt:

Post autor: ORMO_PL »

Ja również mam rtl8187. W 8.04 chodził na jajkowych sterownikach. w 7.10 i 8.10 popycham je ndiswrapperem. Wywaliłem networkmanagera, lecę na Wicd'dzie. 0 Problemów.
chrunchbang linux
horus128
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: horus128 »

mam podobny problem tylko ze mi siec pada po okolo minucie, lecz kiedy wlacze firefoxa polaczenie jest spowrotem ;| i sytuacja sie powtarza... znowu minuta i kolejne uruchomienie firefoxa... mam karte wifi Lg Lw1100p...

ale co ciekawsze... zanim trace mozliwosc przegladania zasobow jakze wspanialego internetu czy tez uzytkowania komunikara, ikonka zasiegu sieci nagle wskazuje 100% gdzie jest to niemozliwe w moich warunkach... Tak wiec siec jest wykryta zasieg 100% ale nie dziala ;D
To jest wrecz komiczna sytuacja...
Ratujcie! :D:D ;)

Co prawda mam peceta stacjonarnego ale tylko ten temat na forum pasowal do mojej sytuacji...
dariolubicz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: dariolubicz »

witam, czy ktoś może pomóc w instalcji WI FI na lapku Toshiba Satellite L300 ??? Szukam i nie ma nigdzie wskazówek...! Bardzo proszę o pomoc, NetworkMenager "widzi" Blueconecta a nie widzi żadnych sieci WIFI/// szlag mnie trafia ju z...
mistermisiek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: mistermisiek »

dariolubicz pisze:witam, czy ktoś może pomóc w instalcji WI FI na lapku Toshiba Satellite L300 ??? Szukam i nie ma nigdzie wskazówek...! Bardzo proszę o pomoc, NetworkMenager "widzi" Blueconecta a nie widzi żadnych sieci WIFI/// szlag mnie trafia ju z...
Przyłączam się do poprzednika ja mam laptopa Toshiba P200D i nie mogę w mojej pracy połączyć się przez WIFI. Wpisuje nazwe rutera , hasło i nic zero połączenia, przez kabel od razu chodzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”