Wi-fi zamiera na Ubuntu 8.10
- ed3k
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Wi-fi zamiera na Ubuntu 8.10
Witam!
Mam laptopa Toshiba Satellite l40-170 z kartą wi-fi rtl8187b.
Po instalacji Ubuntu 8.10 od razu łączyła mi się z moim ruterem (bez dodatkowego instalowania sterowników windosowskich jak to było w Ubuntu 8.04). Jednak po połączeniu (czasem jest to po 30 min czasem po paru godzinach) stracę połączenie internetowe ALE ciągle widzę sieć (SAMBA) ustawioną u mnie w domu. Tracę jedynie możliwość oglądania stron www czy korzystania z Kadu.
Muszę resetować połączenie, np. poprzez wyłączenie i włączenie sieci bezprzewodowej lub reset komputera, aby znów mieć pełny dostęp do internetu.
Jest jakiś sposób na to aby nie tracić sygnału z zewnątrz?
Pozdrawiam.
Mam laptopa Toshiba Satellite l40-170 z kartą wi-fi rtl8187b.
Po instalacji Ubuntu 8.10 od razu łączyła mi się z moim ruterem (bez dodatkowego instalowania sterowników windosowskich jak to było w Ubuntu 8.04). Jednak po połączeniu (czasem jest to po 30 min czasem po paru godzinach) stracę połączenie internetowe ALE ciągle widzę sieć (SAMBA) ustawioną u mnie w domu. Tracę jedynie możliwość oglądania stron www czy korzystania z Kadu.
Muszę resetować połączenie, np. poprzez wyłączenie i włączenie sieci bezprzewodowej lub reset komputera, aby znów mieć pełny dostęp do internetu.
Jest jakiś sposób na to aby nie tracić sygnału z zewnątrz?
Pozdrawiam.
do{if(Gnome>KDE) break;}until(2+2==4);
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.04
Odp: Wi-fi zamiera na Ubuntu 8.10
W takiej sytuacji nie pozostaje chyba nic innego jak wrócić do windowsowych sterowników skoro działały...
- ORMO_PL
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Kontakt:
Ja również mam rtl8187. W 8.04 chodził na jajkowych sterownikach. w 7.10 i 8.10 popycham je ndiswrapperem. Wywaliłem networkmanagera, lecę na Wicd'dzie. 0 Problemów.
chrunchbang linux
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
mam podobny problem tylko ze mi siec pada po okolo minucie, lecz kiedy wlacze firefoxa polaczenie jest spowrotem ;| i sytuacja sie powtarza... znowu minuta i kolejne uruchomienie firefoxa... mam karte wifi Lg Lw1100p...
ale co ciekawsze... zanim trace mozliwosc przegladania zasobow jakze wspanialego internetu czy tez uzytkowania komunikara, ikonka zasiegu sieci nagle wskazuje 100% gdzie jest to niemozliwe w moich warunkach... Tak wiec siec jest wykryta zasieg 100% ale nie dziala ;D
To jest wrecz komiczna sytuacja...
Ratujcie!
:D 
Co prawda mam peceta stacjonarnego ale tylko ten temat na forum pasowal do mojej sytuacji...
ale co ciekawsze... zanim trace mozliwosc przegladania zasobow jakze wspanialego internetu czy tez uzytkowania komunikara, ikonka zasiegu sieci nagle wskazuje 100% gdzie jest to niemozliwe w moich warunkach... Tak wiec siec jest wykryta zasieg 100% ale nie dziala ;D
To jest wrecz komiczna sytuacja...
Ratujcie!

Co prawda mam peceta stacjonarnego ale tylko ten temat na forum pasowal do mojej sytuacji...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
witam, czy ktoś może pomóc w instalcji WI FI na lapku Toshiba Satellite L300 ??? Szukam i nie ma nigdzie wskazówek...! Bardzo proszę o pomoc, NetworkMenager "widzi" Blueconecta a nie widzi żadnych sieci WIFI/// szlag mnie trafia ju z...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Przyłączam się do poprzednika ja mam laptopa Toshiba P200D i nie mogę w mojej pracy połączyć się przez WIFI. Wpisuje nazwe rutera , hasło i nic zero połączenia, przez kabel od razu chodzi.dariolubicz pisze:witam, czy ktoś może pomóc w instalcji WI FI na lapku Toshiba Satellite L300 ??? Szukam i nie ma nigdzie wskazówek...! Bardzo proszę o pomoc, NetworkMenager "widzi" Blueconecta a nie widzi żadnych sieci WIFI/// szlag mnie trafia ju z...