Witam,
Zainstalowałem sobie terminal Tilda i mam problem. Gdy ustawię przezroczystość w choć najmniejszym stopniu ,tekst w terminalu się rozjeżdża ,znika i pojawiają się znaki których nie wprowadziłem. Jeżeli wyłączę przezroczystość - problem znika. Co jest nie tak? Kompa mam mocnego (HP Pavilion dv6625ew).
W dodatku przezroczystość nie jest do końca przezroczysta - widać tylko tapetę pod terminalem. Plików i folderów już nie. Dlaczego?
Pozdrawiam
krzaczor93
P.S Co zrobić aby terminal otwierał się od razu przy starcie?
Tilda - migający tekst
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.04
Odp: Tilda - migający tekst
Żeby mieć "prawdziwą" przeźroczystość musisz mieć zainstalowane sterowniki do karty graficznej.
Autostart : System -> Preferencje -> Sesje
Autostart : System -> Preferencje -> Sesje
- Wiorka
- Przyjaciel
Spróbuj ustawić w preferencjach tildy podwójne buforowanie (enable double buffering).
Tilda ma "fałszywą" przezroczystość, czyli po prostu wkleja tapetę zamiast tła, i "prawdziwą", jeśli masz jakiś manager okien który wspiera compositing (jak compiz).
Na starcie - dodaj tildę do programów uruchamianych przy starcie sesji, jest to w opcjach systemu.
Tilda ma "fałszywą" przezroczystość, czyli po prostu wkleja tapetę zamiast tła, i "prawdziwą", jeśli masz jakiś manager okien który wspiera compositing (jak compiz).
Na starcie - dodaj tildę do programów uruchamianych przy starcie sesji, jest to w opcjach systemu.
Kapłanka Czystości Języka, wypełniająca na forum wolę Ducha Ortografii
Regulamin | Czytelnia | Hookers unite!
[size=-2]Nie objawiam rozwiązań problemów poprzez PW i jabbera.[/size]
Regulamin | Czytelnia | Hookers unite!
[size=-2]Nie objawiam rozwiązań problemów poprzez PW i jabbera.[/size]
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Ok ,dzięki.