Witam,
mam następujący problem:
Robię sobie wykresy w gnuplocie. Wszystko wygląda tak, jak sobie to wymyśliłem, dopóki wyrzucam wykresy w formacie PNG. Niestety, jako że piszę pracę w LaTeX'u, nie mogę sobie pozwolić na jakość PNG - muszę mieć EPS. Nie było by w tym żadnego problemu, gdyby nie to, że... nie mam polskich znaków w legendzie i opisie osi. Gnuplot przy kompilacji nie daje żadnych komunikatów o błędach.
Przepytałem Google angielskie i polskie, ale nie znalazłem rozwiązania tego problemu. Ktoś ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam,
mh
gnuplot - brak polskich znaków przy terminalu EPS
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: gnuplot - brak polskich znaków przy terminalu EPS
Witaj!
Miałem podobny problem, tylko że u mnie polskie litery krzaczyły się także w png i jpg., więc może Ty masz problem z czym innym.
Problem rozwiązałem poradą z
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic743351.html
(w ostatnim poście) na koniec zmieniając kodowanie znaków w terminalu (domyślnie jest utf-8) na środkowoeuropejskie, czyli iso_8859_2.
Jak teraz o tym myślę, to wydaje mi się, że zmiana znaków w terminalu by wystarczyła. Chyba po prostu był konflikt z gnuplotem, który wogóle nie pozwala "set encoding utf-8".
Zrób tak, jak tam podali. Do tego trzeba zmienić kodowanie
Być może wystarczy zmienić kodowanie znaków w terminalu.
W standardowym emulatorze pod GNOME kodowanie znaków zmienia się wchodząc w menu "Terminal".
Miałem podobny problem, tylko że u mnie polskie litery krzaczyły się także w png i jpg., więc może Ty masz problem z czym innym.
Problem rozwiązałem poradą z
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic743351.html
(w ostatnim poście) na koniec zmieniając kodowanie znaków w terminalu (domyślnie jest utf-8) na środkowoeuropejskie, czyli iso_8859_2.
Jak teraz o tym myślę, to wydaje mi się, że zmiana znaków w terminalu by wystarczyła. Chyba po prostu był konflikt z gnuplotem, który wogóle nie pozwala "set encoding utf-8".
Zrób tak, jak tam podali. Do tego trzeba zmienić kodowanie
Być może wystarczy zmienić kodowanie znaków w terminalu.
W standardowym emulatorze pod GNOME kodowanie znaków zmienia się wchodząc w menu "Terminal".