postępuję zgodnie według tej instrukcji https://help.ubuntu.com/community/WifiD ... s%20driver chcę zainstalować sterowniki do D-linka DWL-G132 (karta do USB) który podobno ma chip Atheros
wykonuje po kolei:
instaluję ndiswrapper-common, ndiswrapper-utils-1.9, ndisgtk z repozytorium
program jest gotowy
dezaktywuje wolne steroniki komendą:
i dodaję do tego ath_pci i ath_hal tak jak bylo zalecone dla Atherosa. dodalem jeszcze rt2500usb co bylo zalecone dla karty DWL-G122 nie wiem czy to potrzebne.echo -e "blacklist bcm43xx\nblacklist b43\nblacklist b43legacy\nblacklist ssb" | sudo tee -a /etc/modprobe.d/blacklist
końcówka mojego pliku /etc/modprobe.d/blacklist wygląda tak:
# low-quality, just noise when being used for sound playback, causes
# hangs at desktop session start (Ubuntu: #246969)
blacklist snd_pcsp
blacklist bcm43xx
blacklist b43
blacklist b43legacy
blacklist ssb
blacklist ath_pci
blacklist ath_hal
blacklist rt2500usb
wlaczylem ponownie komputer
zidentyfikowalem moja karte
pojawia się problem kiedy chce wejść na stronę: http://ndiswrapper.sourceforge.net/joom ... 3/id,list/ lub ndiswrapper.sourceforge.net/mediawiki/index.php/List. aby zobaczyc jakie sterowniki sa odpowiednie dla mojej karty sieciowej i je pobrać. strona albo już nie istnieje albo jest przenoszona. nie mogę znaleźć jej innego adresu a bez niej mam bardzo utrudnione zadanie.
nie moge pobrac sterownikow z internetu wiec postanowilem skorzystać z tych na dolaczanej plycie CD
kopiuje zawartość sterownika dla windows xp do komputera i za pomoca programy ndisgtk (sterowniki windows dla sieci bezprzewodowych) instaluje plik inf i sys ze sterownika.
pojawia sie sterownik zainstalowany i sprzet obecny: TAK
jednak na karcie podpietej pod usb nie zapalily sie nawet diody i nic nie wskazuje na łączność chociaż powinno.
więc kontynuuję według instrukcji i instaluje sterowniki terminalem. sa już na właściwym miejscu. wpisujac
wyswietla siendiswrapper -l
wiec wszystko okneta5agudriver installed device (2001:3a03) present
wpisuje komende
jednak po podaniu hasła nie dostalem zadnej odpowiedzi w terminalu. sprawdzam czy wszystko jest oksudo depmod -a
sudo modprobe ndiswrapper
wpisuje
jednak nie ma tam pozycji wlan0 wiec sterownik nie dziala. powtarzalem wszystko pare razy a karta nie dala znaku życia.ifconfig
czy ktos potrafi pomoc?