wadliwe łącze z siecią bezprzewodową na laptopie ASUS PRO31Qseries

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
kafffka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

wadliwe łącze z siecią bezprzewodową na laptopie ASUS PRO31Qseries

Post autor: kafffka »

Witam forumowiczów,

jestem absolutnym nowicjuszem w Linuxie, i przez wiele lat ciągle marzyłem o Linuxie i w końcu się stało. Oto jest. Na razie sąsiaduje z Vistą, i jeżeli nie korzystam tylko z Linuxa to dlatego, że muszę przeczołgać się przez moje początkowe trudności z Linuxem, na które godzę się w oczekiwaniu na świetlaną przyszłość.
Jak zaznaczyłem w tytule, mam laptopa AUSUS PRO31Qseries, ubuntu 8.10PL. Ostatnio odkurzyłem mój DSL modem Netgear po to tylko aby mieć łączność bezprzewodową. Dość że Linux bezproblemowo łączy się bezprzewodowo z moim Netgearem, ale tylko teoretycznie. W praktyce w przeglądarce nic nie mogę otworzyć, a pingowanie w terminalu przynosi martwą ciszę. Chcę zaznaczyć, że po restarcie kompa na Viscie łącze bezprzewodowe działa bez zarzutu. Jeśli dodam, że na kablu w Linuxie chodzi wszystko jak trzeba to chyba nie jest to zaskoczenie. Co robić? Jaka przyczyna?
Pozdrawiam.
Fazer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Odp: problem z siecią bezprzewodową na laptopie ASUS PRO31Qseries

Post autor: Fazer »

Mój kolega ma podobny problem i podobnego laptopa, Asusa F5SL. Gdzieś na tym forum widziałem rozwiązanie, ale nigdy się nie wczytywałem.

Edit:
Proponuję wejść w System -> Administracja -> Menadżer pakietów Synaptic, znaleźć i zainstalować pakiet linux-backports-modules-intrepid. Znajdują się w nim sterowniki do wifi. Właśnie dzięki temu pakietowi mam sprawne wifi w swoim Asusie F5VL.

Jeśli to nie podziała, to zerknij tu - viewtopic.php?t=62834
kafffka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: problem z siecią bezprzewodową na laptopie ASUS PRO31Qseries

Witam,
zainstalowałem zalecane pakiety, zrestartowałem i nic. Łączy się niby, chwali się, że się połączył, a potem kompletna cisza. Rzuciłem okiem na instrukcję do Liveboxa TPSA i moim zdaniem nijak się ona ma do mojego problemu, chyba że ja nic nie rozumiem. Mimo to dziękuję za dobre chęci :-(

PS: Zastanawiam się czy dobrze zainstalowałem pakiety. Wpisałem w pasek przeszukiwania frazę linux-backports-modules-intrepid i wyrzuciło mi cztery pakiety. Zaznaczyłem je, po czym odbyło się ich ściąganie. Później przed instalcją system spytał czy chcę zachować istniejącą wersję lokalną (czy coś w tym stylu), a ja wybrałem że chcę nową wersję zalecaną przez opiekuna czy coś tam. Tak czy siak jestem w punkcie wyjścia. Pozdrawiam.
kafffka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: wadliwe łącze z siecią bezprzewodową na laptopie ASUS PRO31Qseries

Przepraszam moderatora i poprawię się na przyszłość.

Wracając zaś do tematu głównego. Internet bezprzewodowy działa :-) Dzięki czemu mogę pisać do Was z Ubuntu. Ostatnią rzeczą, którą zrobiłem przed snem, a której skutków nie sprawdziłem to pozostawienie w wykazie sieci jedynie tej mojej właściwej. I dziś rano postęp. Nie rozumiem tego, chociaż nie wykluczam też wpływu doinstalowania nowych pakietów. Cokolwiek nie powiedzieć to pierwszy sukces konfiguracyjny pod linuksem :-P Pozdrawiam i dziękuję za wsparcie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”