Sterując głośnością reagują tylko głośniki przednie, aby dostosować głośność tylnych muszę regulować dodatkowym suwakiem "wave surround". Czy ktoś wie jak zrobić aby reagowały wszystkie naraz na sterowanie suwakiem "Główny".
W programach używam "programowej zmiany głośności" ale dźwięki systemowe, gry, www działają jak wcześniej wspomniałem. Jak chce nagle wyciszyć to przednie zostaną wyciszone a tylne dalej będą grały głośno i trzeba otwierać alsa mixer by ściszyć tylny kanał:/ (troche uciążliwe).
używam: SBLive! Value, głośniki 4.1, asa mixer
Pozdrawiam
Regulacja głośności - reaguje tylko na przedni kanał
- EF
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Regulacja głośności - reaguje tylko na przedni kanał
No to ja się podpinam pod temat w zasadzie. W alsamixer mam przełączniki "Główny" i "PCM", za pomocą których mogę regulować głośniki frotn + głośniki rear. Ale subwoofera i centralnego już niestety nie. Jest jakiś sympatyczny sposób, aby za pomocą jednego przełącznika regulować dźwięk całego systemu 5.1 ?
Moja karta dźwiękowa: C-Media CMI8738
Uzywam zamiennie ALSA i Pulseaudio - zależnie od nastroju
Moja karta dźwiękowa: C-Media CMI8738
Uzywam zamiennie ALSA i Pulseaudio - zależnie od nastroju

Chakra Linux user.
- oculta
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
mam to samo jak to rozwiazac? W alsamixer mam przełączniki "Główny" i "PCM" i obydwa zciszaja mi przdni kanał a tylny cały czas jest tak samo zaden sówak nie przycisza tylnego kanału
- latirro
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
podpisuję się pod pytaniami, jeśli ktoś rozgryzł jak "dopracować" naszą kartę dźwiękową byłbym bardzo z tego rad. Po aktualizacji z 9.04 do 9.10 miło mnie zaskoczyła nowa regulacja karty dźwiękowej, jednak gdy ustawię profil na Analog Surround 5.1 output to po zmianie piosenki czy też włączeniu filmu milknie głośnik centralny, a suwaki natężenia głośności oraz balansu nie bardzo chcą działać, dźwięki systemowe natomiast słychać normalnie, jest już może na to może jakieś rozwiązanie? pozdrawiam