Blender windowed - okno, jego skalowanie i minimalizacja
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Blender windowed - okno, jego skalowanie i minimalizacja
Były już tematy z "miganiem" blendera, ale mi chodzi o coś innego. Otóż obojętnie jaką wersję blendera uruchamiam, to okno programu wyświetla się na całym pulpicie, zasłania nawet górną i dolną beleczkę. Nie ma znaczka "x", ani nie mogę pomniejszyć okna, ani zminimalizować. Aby wyjść z okna nie zamykając programu muszę włączyć Tildę, i kliknąć na inną zakładkę w beleczce dolnej. Może nie mam jakiegoś pakietu, ale blender instalował mi się bez problemu. Próbowałem również róznymi sposobami, konsolą, synapticiem, nawet ściągam teraz archiwum. Czy zna ktoś może sposób na mój problem?
Odp: Blender windowed - problemy z oknem, jego skalowaniem i mimalizacją
Zmień temat posta na zgodny z regulaminem ( podpowiedz ; słowo problem ).
To nie jest problem tylko opcja programu , można wybrać przy uruchamianju czy ma się uruchomić w fullscreen czy windowed a jak uruchomisz w full to zawsze możesz nacisnąć dwa klawisze Ctrl+q i potwierdzić zamknięcie .Gdy nie chcesz zamknąć programu możesz wykorzystać funkcje wielu pulpitów w Gnome i przejść na inny przez klawisze Ctrl+Alt i klawisze strzałki prawo i powrót lewo .
To nie jest problem tylko opcja programu , można wybrać przy uruchamianju czy ma się uruchomić w fullscreen czy windowed a jak uruchomisz w full to zawsze możesz nacisnąć dwa klawisze Ctrl+q i potwierdzić zamknięcie .Gdy nie chcesz zamknąć programu możesz wykorzystać funkcje wielu pulpitów w Gnome i przejść na inny przez klawisze Ctrl+Alt i klawisze strzałki prawo i powrót lewo .
Chyba jestem ślepy,możesz zminimalizować przez klawisze Alt+F9 .Grolak ; temat ; Blender windowed ...
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Tak, ale dzieje się tak niezależnie od tego czy wybiorę fullscreen czy windowed.
Spróbowałem tak jak poleciłeś z pulpitami, ale gdy uruchomiłem blendera na 2 pulpicie i przeszedłem na pierwszy, to i tak został widoczny, mimo iż włączony był pulpit 1.
Może to jakieś ustawienia okien trzeba zmienić?
EDIT//
Co do tego skrótu, dzięki, nie wiedziałem o nim. Pomógł mi, no i wpiszę to Solved, ale to chyba rzeczywiści ejakiś błąd, że wersja fullscreen i windowed wygląda tak samo.
Spróbowałem tak jak poleciłeś z pulpitami, ale gdy uruchomiłem blendera na 2 pulpicie i przeszedłem na pierwszy, to i tak został widoczny, mimo iż włączony był pulpit 1.
Może to jakieś ustawienia okien trzeba zmienić?
EDIT//
Co do tego skrótu, dzięki, nie wiedziałem o nim. Pomógł mi, no i wpiszę to Solved, ale to chyba rzeczywiści ejakiś błąd, że wersja fullscreen i windowed wygląda tak samo.
Odp: [SOLVED]Blender windowed - okno, jego skalowanie i minimalizacja
Jest ok .Grolak ; Teraz jest dobry temat?
Tak , masz racje , uruchom w konsoli z przełącznikiem -d i zobaczymy jakie informacje będą ;to chyba rzeczywiście jakiś błąd, że wersja fullscreen i windowed wygląda tak samo.
Kod: Zaznacz cały
blender -d
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: [SOLVED]Blender windowed - okno, jego skalowanie i minimalizacja
Kod: Zaznacz cały
karol@karol-desktop:~$ blender -d
Blender 2.46 (sub 0) Build
argv[0] = blender-bin
argv[1] = -d
Compiled with Python version 2.5.2.
Checking for installed Python... got it!
Color depth r 8 g 8 b 8
Aux buffers: 0
read file
Version 245 sub 14
read file
Version 245 sub 16
ordered
OBCube
OBLamp
OBCamera
Registering scripts in Blender menus ...
Getting menu data for scripts from file:
/home/karol/.blender/Bpymenus
Color depth r 8 g 8 b 8
Color depth r 8 g 8 b 8
Color depth r 8 g 8 b 8
Odp: Blender windowed - okno, jego skalowanie i minimalizacja
Wszystko wygląda normalnie , tak było zawsze czy tak się zrobiło , a próbowałeś przywrócić ustawienia przez opcje Plik -> Load Faktory Settings ( czy masz spolszczony program , napisałem Plik ale wiadomo może być File ) .
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Nie pomogło. Ale znalazłem (a raczej koleżanka z forum) pewien sposób: muszę zmienić w oknie Efekty wizualne (w 'zmień tło pulpitu') z normalne na brak. Jak to zrobię, to jest wszystko OK, włącza się Blender windowed, ale gdy już się włączy w oknie, to pasek górny i dolny zmieniają kolory na czarne. Może da się jakoś wyłączyć tylko niektóre z efektów, próbowałbym po kolei i może wreszcie znalazł winowajcę.
- ka_o_3991
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
To raczej problem tego, że CF (czyli efekty wizualne) zmieniają sposób rysowania okien
więc raczej wyłączenie części efektów nie pomoże 

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
No cóż, szkoda. Jednak dzisiaj udało mi się stworzyć pewną grafikę w blenderze (koło do wozu), i będę się jakoś męczył z tym. Jeśli jednak ktoś znajdzie rozwiązanie niech napisze tutaj.