Kłopoty z instalacją Windows na dysku USB.

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
kaszczor
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Architektura: x86

Kłopoty z instalacją Windows na dysku USB.

Post autor: kaszczor »

W związku z tym, że pod Linuksem (Kubuntu) nijak nie mogę uruchomić drukarki (Samsung CLP-510) i nie mogę korzystać też ze Skype, bo nie mogę uruchomić kamery i mikrofonu, to postanowiłem na dodatkowym dysku podłączonym do notebooka przez USB zainstalować Windows XP, aby móc chociaż w ten sposób korzystać z wyżej wymienionych rzeczy. Aż mi się trochę przykro z tego powodu zrobiło, bo kiedyś tam postanowiłem sobie, że już nigdy nie będę korzystał z tego systemu. Ale, jak mus, to mus, niestety.
Aby móc zainstalować Windows na wspomnianym wcześniej dysku, to wcześniej całkowicie odłączyłem dysk twardy notebooka, na którym mam Kubuntu i dopiero po tym przeszedłem do procesu instalacji Windows. Instalacja przebiegła w zasadzie bez jakichkolwiek zakłóceń. Jednak podczas pierwszej próby uruchomienia systemu, po zakończonej instalacji, najpierw ukazał mi się tytułowy ekran systemu, a po jakimś niedługim czasie pojawił się z kolei niebieski ekran z następującym poniższym komunikatem:

Kod: Zaznacz cały

Pojawił się problem i system Windows został zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera.
Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu stop, ponownie uruchom komputer. Jeżeli ten ekran pojawi się ponownie, wykonaj następujące kroki:
Sprawdź, czy na komputerze nie ma wirusów, usuń wszelkie nowo zainstalowane dyski twarde i kontrolery dysków twardych. Sprawdź dysk twardy, aby upewnić się, że jest on poprawnie zainstalowany i skonfigurowany. Uruchom program CHKDSK /F, aby sprawdzić, czy dysk twardy nie jest uszkodzony, a następnie ponownie uruchom komputer.
Informacje techniczne:
*** STOP: 0x0000007B (0xF78A6528, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000)
Zastosowałem się częściowo do przeczytanych zaleceń. Kilka razy nawet uruchamiałem komputer i za każdym razem pojawiał się dokładnie taki sam komunikat. Wirusy na tym dysku nie miały czasu się zagnieździć. Do notebooka miałem podłączony tylko i wyłącznie ten 1 dysk, przez USB. Kontrolerów dysku nie usuwałem, bo nie wiem jak to się robi. Dysk był podłączony w najprostszy możliwy sposób, czyli przez USB. W związku z tym nie za bardzo rozumiem, jak można jeszcze sprawdzić poprawność instalacji i konfiguracji tego dysku. Programu CHKDSK nie uruchamiałem w ogóle, bo nie wiem jak.
Zauważyłem też jeszcze jedną rzecz. BIOS w ogóle nie widzi tego dodatkowego dysku podłączanego przez USB. Może w tym tkwi jakiś problem?
Co tu jest nie tak? Jak z tego wszystkiego wybrnąć?
Już teraz, z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
MrRobby
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Kłopoty z instalacją Windows na dodatkowym dysku podłączonym przez USB.

Post autor: MrRobby »

Może zrób sobie system wirtualny np za pomocą vmware, virtualbox?
Pozdrawiam MrRobby

BTC: 1AVuTQRLNC2Ut2cd2pekWXZhhc1rzBbXNr
LTC: Lei3u3qCTaHrBnabG6VugeUeTVn8TsLTXe
kaszczor
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

MrRobby pisze:Może zrób sobie system wirtualny np za pomocą vmware, virtualbox?
Nie upieram się przy tym, że koniecznie musi być Windows. Jeszcze lepiej by było, abył był to jakikolwiek Linux. Chodzi mi przede wszystkim o uruchomienie drukarki oraz kamery i mikrofonu. A pod Kubuntu/Kubuntu Linux nie udało mi się jak dotychczas tego zrobić, niestety. Nie wiem tylko, co mi ten system wirtualny da i jak się to robi.
wladek99
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: wladek99 »

włóż dysk do srodka kompa podlącz taśmę ,a zasilanie zrób,osobny przełącznik dyskow, oba muszą byc na master,to wszystko.
kaszczor
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

wladek99 pisze:włóż dysk do srodka kompa podlącz taśmę ,a zasilanie zrób,osobny przełącznik dyskow, oba muszą byc na master,to wszystko.
Nie da się, niestety. Jak byś uważnie przeczytał ten wątek, to z pewnością doczytałbyś się, że tu chodzi o notebooka. A w przypadku takiego "wynalazku", to raczej nie da się tego dodatkowego dysku w żaden sposób do środka włożyć i podłączyć, a już tym bardziej żadnymi taśmami. :-):sad:
Awatar użytkownika
urgo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 16.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: urgo »

Witaj,
nie da się tak po prostu zainstalować Windows XP na dysku USB, ale są na to rozwiązania - poszukaj w google. Generalnie chodzi o to że należy na płytce instalacyjnej dokonać modyfikacji kilku plików. Robisz więc obraz iso z płytki instalacyjnej, np za pomocą K3b, potem otwierasz ten obraz np. w programie ISO Master, wyładowujesz potrzebne pliki, rozpakowujesz je, dokonujesz odpowiednich zmian, na powrót pakujesz, dodajesz do obrazu iso i nagrywasz na płytkę. Dopiero teraz, z tak przygotowanej płytki, przeprowadzasz instalację.
Jak zmodyfikować i jakie pliki? ... nie pamietam. Poszukaj z google: Instalacja Windows Xp na dysku usb

...a co mi tam ;) daje linka
Awatar użytkownika
MrRobby
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 18.04
Kontakt:

Post autor: MrRobby »

1. dźwięk ci nie działa??
2. pytałeś na forum odnośnie kamerki?
3. To samo odnośnie drukarki. Szukałeś?? z tego co widzę to chyba działa pod linuksem

a tak poza tym to
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

polecam § 2. pkt 4.
Pozdrawiam MrRobby

BTC: 1AVuTQRLNC2Ut2cd2pekWXZhhc1rzBbXNr
LTC: Lei3u3qCTaHrBnabG6VugeUeTVn8TsLTXe
kaszczor
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

urgo pisze:nie da się tak po prostu zainstalować Windows XP na dysku USB, ale są na to rozwiązania - poszukaj w google. Generalnie chodzi o to że należy na płytce instalacyjnej dokonać modyfikacji kilku plików. Robisz więc obraz iso z płytki instalacyjnej, np za pomocą K3b, potem otwierasz ten obraz np. w programie ISO Master, wyładowujesz potrzebne pliki, rozpakowujesz je, dokonujesz odpowiednich zmian, na powrót pakujesz, dodajesz do obrazu iso i nagrywasz na płytkę. Dopiero teraz, z tak przygotowanej płytki, przeprowadzasz instalację.
Też już na to natrafiłem. Nie mam tylko jak rozpakować tych plików i potem ich spakować, bo z tego co wyczytałem, to tam trzeba użyć programu windowsowego (CAB SDK), a ja nie mam Windowsa. Próbowałem już nawet "odpalić" go pod wine, ale jak na razie, to nie chce ona za bardzo współpracować, niestety. Dałem już nawet znać na kilku forach i czekam teraz, aż ktoś w łaskawości swej zechce podesłać mi takie przerobione pliki.
MrRobby pisze:1. dźwięk ci nie działa??
Sam dźwięk mi działa, bo przez głośniki lub słuchawki nie mam żadnego problemu z jego odtwarzaniem. Nie działa mi tylko mikrofon.
MrRobby pisze:2. pytałeś na forum odnośnie kamerki?
Na niejednym forum już pytałem i jak dotychczas nic.
MrRobby pisze:3. To samo odnośnie drukarki. Szukałeś??
Jasne, że tak. Od dłuższego już czasu. I na razie bez żadnych zmian na lepsze.
MrRobby pisze:z tego co widzę to chyba działa pod linuksem
Gdzie to widzisz? U mnie widzisz? U mnie nie działa, niestety. Jak by działało u mnie to wszystko pod Kubuntu, to nie szukałbym jakiegoś Windowsa, którego nie cierpię.
wladek99
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Odp: Kłopoty z instalacją Windows na dysku USB.

Post autor: wladek99 »

przepraszam, nie doczytałem mam tak zrobione na starym kompie, 2 dyski po 40G ichodzi super,przełączam przełącznikiem i mam windę do potrzebnych mi programów nie zainstalowanych na linuxie,laptop to co innego,powodzenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”