Spadek wydajności karty ATI w Ubuntu 8.10

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Benzyna
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Spadek wydajności karty ATI w Ubuntu 8.10

Post autor: Benzyna »

Mam kartę ATI Radeon 9250. W Ubuntu 8.04 (i wcześniejszych) wynik uzyskany w glxgears to około 1500 FPS. W Ubuntu 8.10 wynosi około 90 FPS. Spadek wydajności można zaobserwować tylko w aplikacjach takich jak np. gry. Środowisko graficzne działa normalnie. Co dziwne gxlinfo pokazuje:

Kod: Zaznacz cały

direct rendering: Yes
Prawdopodobnie mam zainstalowane otwarte sterowniki, a przynajmniej takie powinienem mieć. Mój xorg.conf też wygląda niepokojąco:

Kod: Zaznacz cały

Section "Device"
        Identifier      "Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier      "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier      "Default Screen"
        Monitor         "Configured Monitor"
        Device          "Configured Video Device"
EndSection

Co mogę zrobić aby zwiększyć wydajność?
Wilczur
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Odp: Spadek wydajności karty ATI w Ubuntu 8.10

Post autor: Wilczur »

A zainstalowałeś najnowsze sterowniki ?
Benzyna
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mam te domyślne zainstalowane przez system. Trochę nie orientuję się w tych sterownikach, bo Ubuntu zawsze instalowało mi wszystko ładnie. Kiedyś tylko musiałem zmienić w xorg.conf i zamiast sterownika "radeon" wpisać "ati", żeby mieć przyśpieszenie sprzętowe. Mój xorg.conf widać powyżej i nic takiego tam nie ma.
Wilczur
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Wilczur »

Ja bym radził zainstalować najnowsze dostępne sterowniki, to dość istotne szczególnie dla kart Ati.
ionash.
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Post autor: ionash. »

Wilczur, twoja rada jest taka sobie. O ile mi wiadomo, karty 9250 już Ati nie wspiera i dostępne sterowniki są starawe, czyli nie do zainstalowania w 8.10 (niezgodność z używanym w 8.10 serwerem X).

Benzyna, twój xorg.conf jest zupełnie normalny. Zaś jeśli chcesz zainstalować sterowniki właśnościowe, spróbuj to zrobić raczej przez System/Administracja/Sterowniki.
Benzyna
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Do mojej karty nie ma sterowników zamkniętych. Wcześniej wiele razy próbowałem i zawsze z negatywnym skutkiem. Otwarte sterowniki zawsze dobrze działały, tylko teraz nie. Chyba, że w ogóle ich nie mam, ale nie wiem jak to sprawdzić. Tylko skąd wtedy byłoby przyśpieszenie sprzętowe? A może pozostaje mi tylko powrót do 8.04 i czekanie na nowy komputer z kartą Nvidia?
Miroslaus001
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Miroslaus001 »

Witam.
Mam kartę Ati 9550. Pod Ubuntu 8.10 karta po zainstalowaniu sterowników własnościowych ma problemy z prawidłowym odtwarzaniem filmów wszystkich typów niezależnie od odtwarzaca. Oglądanie ich na pełnym ekranie mija się z celem. W poprzednich wydaniach systemu tak nie było. Najlepiej (najmniej zaciachów) jest pod xbmc. Reszta odtwarzaczy nie daje sobie rady. Jakiś problem z dopasowaniem sterowników ATI do dystrybucji?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”