Wczoraj dokonałem jakiejś aktualizacji w swoim ubuntu 8.10. Nie przyglądałem się co wchodzi. Po całym dniu wyłączyłem kompa. Dziś uruchamiam wpisuję login i hasło i czekam, nic się nie dzieje. CTRL + ALT + 8 i widzę, że podczas startu doszło do
/dev/sda:
Starting Advanced Power Management 0xfe (254)
Raz zaskoczyło ciut dalej bvo wypisało staring anachronist (cron manager) Po tym nic się nie działo dalej. Mogę zalogować się w konsoli ale X'ów nie odpalę. Co gorsze korzystam z netu playa, który mam skonfigurowany za pomocą appletu gnome i nie odpalę go z palca. Zgaduję, że jakiś bug z aktualizacją mi wjechał ale nawet nie wiem co sprawdzić by zobaczyć gdzie tak naprawdę leży błąd. Problem mam spory bo w sesji multum zaliczeń a ja na komputerze przygotowuję sobie rzeczy do zaliczeń. Teraz korzystam z Windy po u przejmości u znajomej ale sam nie mam w komputera do dyspozycji.
Wczoraj aktualizacja dziś system nie startuje
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Odp: Wczoraj aktualizacja dziś system nie startuje
Tak, była ostatnio aktualizacja gnome-power-manager do wersji 2.24.0-0ubuntu8.2 (intrepid-updates), ale to nie jest chyba wina błędnego pakietu. Być może coś się wykrzacza przy okazji. Może to Ci pomoże, że z innego repozytorium wersja to: gnome-power-manager 2.24.0-0ubuntu8 (intrepid). Możesz zobaczyć w logach, co jest powodem. Jak jest dostęp do konsoli to spróbuj reinstalacji, albo ściągnij poprzednią wersję np. na innym systemie i zainstaluj.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Zaraz mnie ideolodzy potępią ale że musiałem mieć działający komputer to po przejrzeniu dmesga i nie znalezieniu niczego po podmontowywałem sobie dyski twarde zewnętrzne i zrobiłem backup danych a potem instalkę XP. Dla mnie dziwne było to, że system działał mi prawie 2 miesiące bez żadnych błędów w dmesgu czy coś a tu nagle taka padaka. W szczególności jak miesiąc temu już przestałem bawić się w poprawianie konfiguracji i zacząłem używać kompa jak typowy biurowy desktop. Szkoda bo tak naprawdę problem nie został naprawiony lecz wyszedłem z kryzysowej sytuacji.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Jak są problemy z aktualizacjami to trzeba przygotować zestaw kryzysowy - płytę LiveCD, z której należy się chrootować na system na dysku (viewtopic.php?t=45073&highlight=grub - tu jest ładnie wyjaśnione, oczywiście nie trzeba reinstalować gruba) i wydać magiczne
Kod: Zaznacz cały
apt-get update
apt-get dist-upgrade